Nieuws, Wereld, Europa, Politiek, Afghanistan, Europese Unie, Verenigde Staten, Oorlog en vrede -

Europa gelooft niet in Afghanistan

"Niemand gelooft nog in Afghanistan." In een gelekte telex op WikiLeaks krijgen we inzicht in waarom Europa nog aanwezig is in Afghanistan.

maandag 6 december 2010 16:01
Spread the love

De telex brengt verslag uit van een ontmoeting tussen VS-ambassadeur Gutman en pas verkozen voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy.

Van Rompuy zei naar aanleiding van Obama’s Afghanistanspeech van 1 december 2009 dat het “de laatste kans was.”

In deze speech kondigt president Obama – die verkozen werd met de belofte het gros van de VS-troepen teruggetrokken te hebben uit Afghanistan tegenmei 2010 – een verhoging van de VS-troepen aan met 30.000 manschappen en verschuift hij de deadline voor het aanvangenmet de terugtrekking naar juli 2011.

“Europa doet dit en zal meewerken uit respect voor de VS maar niet uit respect voor Afghanistan. Niemand gelooft nog in Afghanistan. Maar we geven het 2010 om de resultaten te zien. Als het niet werkt, dan is het afgelopen, want dit is de laatste kans. En als er een Belg sneuvelt, is het meteen afgelopen wat België betreft,” zei Van Rompuy, volgens het verslag.

Was het nu ’10, ’11 of ’14?

Ondertussen vond de NAVO-top in Lissabon plaats. Daar werd het begin van de troepenafbouw vanaf 2011 aangekondigd – met het oog op het overdragen van de verantwoordelijkheid voor de veiligheid aan Afghanistan in 2014. Volledig in overeenstemming met de agenda van de VS en rekening houdend met het vooruitgeschoven tijdstip voor overdracht door president Karzai van Afghanistan.

Ondanks het feit dat de meeste landen na 2014 niet meer aanwezig willen zijn in Afghanistan, liet een regeringsmedewerker van Obama na de NAVO-top weten dat er nog helemaal geen sprake is van een definitief einde van de gevechtsmissie.

Premier Cameron van Groot-Brittannië kondigde reeds 2015 aan als deadline voor de volledige overdracht.

Ook premier Leterme verklaarde tijdens de NAVO-top dat de overdracht “niet kalendergedreven maar resultaatgedreven” zal verlopen.

Lap dancing lap dogs

Uit een andere uitgelekte telex, waarin ambassadeur Gutman een scenario schetst voor België om in Europa op het voorplan te treden, bleek al dat onze minister van Landsverdediging zich verhoudt tot Amerika als een behaagziek schoothondje.

Vandaar dat de Belgische vredesmissies in Kosovo en Libanon werden afgebouwd en defensie werd geherstructureerd ten gunste van een verhoogde aanwezigheid in Afghanistan.

Vreemd is dan ook niet De Crems pleidooi, tijdens de NAVO-top, voor een beduidende militaire aanwezigheid van ons land in Afghanistan na 2011. Dit omdat ons land zich niet mag “desolidariseren” van de internationale gemeenschap, die de macht pas in 2014 volledig wilt overdragen.

Zo profileert België zich naar de wens van De Crem opnieuw als trouwe en loyale NAVO-bondgenoot. En, net als de rest van Europa, als slippendrager van de VS. Want niemand gelooft feitelijk nog in de Afghaanse zaak maar handelt louter “uit respect” voor de VS, dixit Van Rompuy.

Linken:

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!