Huis dat in Californië te koop staat als gevolg van een 'foreclosure'
Nieuws, Economie, Financiële crisis, Economische crisis, VS, Woningmarkt, Foreclosures, Subprimes, Rommelkredieten -

VS: onrechtmatige uitzettingen uit woningen

In de VS gebruiken banken valse documenten om eigenaars uit hun woningen te verdrijven. Gelinkt aan de crisis van de subprimes, zou deze schandelijke handelwijze een nieuwe economische ramp kunnen uitlokken.

donderdag 25 november 2010 13:30
Spread the love

In maart van dit jaar stond Angela Iannelli in alle kranten gefotografeerd met haar parkiet op de schouder. Enkele maanden voordien kwam zij op een avond van haar werk. Zij kon haar huis niet in!

Een agent, werkzaam op de bank, was haar woning binnengeraakt. Hij had water en electriciteit afgesloten, het interieur vernield, de toiletten en de lavabo’s met antigel gevuld, de parkiet meegenomen en de deur afgegrendeld.

Een inbeslagname zoals er miljoenen zijn geweest sinds de crisis?

Zeker! Maar deze vrouw had haar lening altijd stipt afbetaald.
Een vergissing van de bank dus!

In die periode schreef men nog lange kolommen over hetgeen uitschuivers van het systeem leken te zijn. Maar dit soort dossiers bleef zich maar opstapelen.

In Pennsylvenia vervolgt een gepensioneerd koppel de bank voor eenzelfde misser! Ze hadden zelfs geen lening aangegaan!

Elders werd een huis in beslag genomen in de plaats van het huis ernaast. Of twee banken eisen eenzelfde woning op. Een inbeslagname op naam van de vorige eigenaar. Tientallen huizen die in beslag zijn genomen,ondanks een nieuwe leningovereenkomst …

Op de beschuldigdenbank: ‘de robo-signing’

Overal worden meer en meer klachten ingediend door particulieren, kredietverstrekkers worden dikwijls veroordeeld, want zij zijn onbekwaam de juistheid van hun werkwijze te bewijzen.

Opeenvolgende onderzoeken naar de vele onrechtmatige vergrendelingen, brengen de onfrisse praktijken van de banken om de inbeslagnames te versnellen aan het licht.

Op het beklaagdenbankje: de zogenaamde  ‘robo-signing’ het ondertekenen van documenten aan de lopende band, zonder nazicht, zonder enige controle.

Het redactioneel van The New York Times van 4 oktober, toonde drie schuldvorderingen, getekend met dezelfde naam, maar geparafeerd door drie verschillende mensen.

Een ex-bediende van een juridisch bureau uit Florida legde een verklaring af over de weinig gewetensvolle manier waarop in beslagnames worden voorbereid (en die door de pers werd overgenomen): vervalste handtekeningen, antidateringen, afgestempelde blanco certificaten om later in te vullen,bedienden die verplicht worden de directie-handtekeningen na te bootsen…

Nadat de crisis van de nepkredieten vlot getrokken was door de regering, hebben de banken opnieuw de ogen gesloten voor zeer onfrisse praktijken. Die kunnen hen niet alleen in ernstige problemen brengen, ze kunnen bovendien opnieuw een komplete chaos veroorzaken in de immobiliënmarkt.

Een advocaat in Florida verklaarde: “Er is een klachtenpotentieel met miljarden dollars in het verschiet voor de eigenaars die hun woning verloren op basis van valse documenten.”
In drie kwart van de gevallen die hij onderzocht, gaat het om frauduleuze uitwijzingen.

Meer dan 95.000 inbeslagnames in augustus

Enkele weken voor de tussentijdse verkiezingen veroorzaakten deze zaken zeker geen goed electoraal klimaat. In augustus was er een nieuw record inbeslagnames (95364), daarbovenop nog eens een nieuw bankenschandaal, dat konden de democraten missen als kiespijn.

Enkele weken terug bestudeerde de Kamer een wetsontwerp om inbeslagnames…te vergemakkelijken. Obama kon niet anders dan zijn veto stellen.

De Bank of America kondigde plotseling een stopzetten aan van de inbeslagnames die in uitvoering waren. Voorheen hadden de banken JPMorgan Chase en GMAC al toegegeven dat er procedurefouten waren en stelden ze de inbeslagnames gedeeltelijk uit.

Resultaat: een volledig geblokkeerde markt; één derde van het immo-aanbod bestaat uit in beslag genomen eigendommen.

Nog erger: door de onachtzaamheid van de banken kunnen kopers van titels voor hypotheekleningen de banken juridisch vervolgen en hen dwingen deze titels terug te kopen. Indien dit zou gebeuren dan zouden de banken opnieuw insolvabel zijn.

De ‘foreclosure-gate” (foreclosure = inbeslagname) is onverbiddelijk op weg.

Vertaling van het originele artikel Aux Etats-Unis, expulsions et saisies immobilières abusives door Valentine Faure, gepubliceerd op de Franse nieuwswebsite Rue89.com

(Vertaling uit het Frans door André Schippers)

take down
the paywall
steun ons nu!