Verslag, Nieuws, Wereld, Europa, Dossier bankencrisis -

Ierland start oorlog tegen de armen om banken te redden

De Ierse kranten schreeuwen het uit: "Ik veroordeel u allen tot een schuldenberg", "Weten ze niet dat het kerstmis is?", "Welcome to the age of doing without", "War on the poor" en zo gaat het nog wel even verder. De belangrijkste kritiek is dan ook dat de Ierse regering onder druk van Europa en het IMF de zwaksten treft om de banken te redden.

donderdag 25 november 2010 18:24
Spread the love

De Ierse regering is zo goed als dood, maar voor ze sterft wil ze nog een reeks besparingsmaatregelen goedkeuren om de schuldenberg weg te werken. De Ierse economie, die lang als voorbeeld gold in Europa, stortte in elkaar nadat duidelijk werd dat de Ierse banken op een berg schulden en rommelpapieren zaten. 

De Keltische tijger, zoals Ierland door libarele economen werd bejubeld, werd het doelwit van speculanten waardoor het land nu opkijkt tegen een haast onoverkomelijke schuldenberg.  De Ierse regering deed uiteindelijk een beroep op de steun van Europa en het IMF om de schuldencrisis aan te kunnen, maar die leggen het land een zwaar besparingsplan op. 

Nu blijkt dat dit plan vooral de werkende mensen en de onderste lagen van de bevolking wil laten opdraaien om de rijkdom van de rijksten te verzekeren, zwelt de kritiek aan.

Een bloemlezing uit de maatregelen:

  • Het minimumloon daalt met 1 euro tot 7,65 euro per uur.
  • In de openbare diensten zullen er 25.000 jobs sneuvelen.
  • Studenten zien hun inschrijvingsgeld met 33 procent omhoog gaan terwijl de studiebeurzen flink krimpen.
  • Er wordt een miljard beknibbeld op pensioenen door ze extra te belasten en/of ze te verlagen.
  • De BTW stijgt met 2 procent tot 23 procent, terwijl de vennootschapsbelatsing op 12,5 procent blijft
  • Er wordt 2,8 miljard bespaard in de sociale zekerheid
  • Water zal duurder worden
  • 10 procent inlevering op de lonen bij de publieke diensten

Inderdaad allemaal maatregelen die de gewone mensen en de onderste lagen van bevolking zullen treffen.

Nu is het vraag of de huidige regering deze maatregelen door het parlement krijgt. De groenen zitten in de regering maar zijn tegen het pakket aan maatregelen. Momenteel kiezen ze ervoor om de maatregelen goed te keuren om dan de regering te laten vallen en nieuw verkiezingen te organiseren.

De Ierse groenen kunnen best eens aan hun collega’s in België komen vragen wat de electorale gevolgen is van zo’n regeringsdeelname. Dat de regering gaat vallen en dat er verkiezingen komen is zeker. Of de Ierse groenen onderweg de oorlog tegen de armen mee ondersteunen en wellicht ook electorale zelfmoord plegen is nog niet duidelijk.

De linkse oppositie eist eerst verkiezingen om dan met een nieuwe regering andere maatregelen uit te werken. Ze gaan ervan uit dat bij verkiezingen de huidige meerderheidspartijen zwaar afgestraft zullen worden. Volgens de oppositie heeft de huidige regering helemaal geen mandaat meer van de kiezer om haar beleid verder door te drukken.

Ondertussen zijn er al de eerste protestacties geweest die uitmondden op schermutselingen aan en voor het parlement. Momenteel contreren de acties zich op het afdwingen van verkiezingen voor men maatregelen gaat stemmen in het parlement.

take down
the paywall
steun ons nu!