Cultuur, Recensie, Rock, Giant Sand, Americana, Alt. country -

Luisterpost: Giant Sand ‘Blurry Blue Mountain’

Al 25 jaar leidt de Amerikaan Howe Gelb het los-vaste gezelschap Giant Sand. Vaak wordt de groep als woestijnrockers omschreven en sinds lange tijd beschouwt men Gelb als de godfather van de Americana en Alt. Country. Muziek gedrenkt in een traditie waar country, folk en rock mooi samenvloeien. Ook op ‘Blurry Blue Mountain’ weet Gelb die synthese achteloos op te voeren.

woensdag 10 november 2010 08:53
Spread the love

 Giant Sand verscheen halfweg de jaren ‘80 en maakte met platen als ‘Ballad of a Thin Line Man’ (1986), ‘The Love Songs’ (1988), ‘Long Stem Rant’ (1989),  ‘Center Of The Universe’ (1992) en vele andere diep indruk op een opkomende generatie van Amerikaanse muzikanten. Het is zelfs zo dat de ritmesectie van de band lange tijd bestond uit John Convertino en Joey Burns, tegenwoordig welbekend als Calexico.

 
Howe Gelb is de enige constante in de bezetting, maar de avontuurlijke geest van de man zorgde er steeds voor dat Giant Sand de moeite waard bleef tot vandaag. Ook de nieuwe cd is dat. De plaat klinkt rootsachtig, relaxed en jazzy met de donkere, rustige stem van Gelb als magnetiserend middelpunt. Tekstueel houdt hij er nog steeds van om woordspelletjes te spelen, ook al verpakt hij – naar eigen zeggen – liefst zijn teksten in een fijne reeks van haiku’s. Om maar een zinnetje weg te geven: “Between the crystal clear focus of your day to day and the luxury of sweet fuzzy sleep, we welcome you to the blurry blue mountain.” 
 
Het grappige aan deze oer-Amerikaanse plaat is dat ze grotendeels in Denemarken werd opgenomen met grotendeels Deense muzikanten, maar dat valt er niet aan te horen. ‘Blurry’ was altijd een van onze favoriete kunstuitingen en in deze context krijgt het begrip een heel nieuwe betekenis. Mooi.
 
PS: ter gelegenheid van het jubileum komen de meeste platen van Giant Sand opnieuw uit. Een excellente kans om met het fascinerende oeuvre van deze unieke figuur kennis te maken. 
 
Beoordeling: ++++
(Fire Records)
 
Legende:
-: om te vergeten
+: enkel voor fans
++: ongelijk niveau
+++: goed
+++1/2: zeker checken
++++: uitstekend
++++1/2: gegarandeerd in de eindlijst
+++++: plaat van het jaar
 
Giant Sand speelt op woensdag 17 november om 21u in Vooruit, Gent

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!