Actie in Zweden naar aanleiding van 4 jaar gevangenschap van Dawit Isaac
Nieuws, Europa, Afrika, Politiek, Persvrijheid, Zweden, Mensenrechten, Eritrea, Dawit Isaac, Free Dawit Committee, Reporters Sans Frontières -

Eritrese journalist al 9 jaar in gevangenis: Zweden & EU moeten meer doen

Dawit Isaac, een journalist met de dubbele Zweeds-Eritrese nationaliteit, zit al sinds 23 september 2001 gevangen in Eritrea. Isaac is oprichter van het inmiddels verboden weekblad 'Setit'. "De aandacht voorkomt dat Dawit wegzakt in de vergetelheid waar het regime hem graag wil hebben", aldus zijn broer Esayas Isaac dinsdag tijdens een persconferentie in Straatsburg.

woensdag 20 oktober 2010 19:15
Spread the love

Met de persvrijheid ging het in dat kleine land aan de Rode Zee vanaf 2001 volledig de verkeerde kant op. Bijna alle Eritrese journalisten zijn ooit wel in de gevangenis beland. Dawit Isaac wordt officieel van verraad beschuldigd.

De Zweedse sectie van Reporters Zonder Grenzen vindt dat de Zweedse regering en de Europese Unie alle mogelijke legale middelen moeten uitputten om de druk op de Eritrese regering op te voeren en de onmiddellijke vrijlating van Isaac en andere journalisten te eisen.

Onafhankelijk weekblad opgericht

Isaac is al negen jaar erkend als een gewetensgevangene. Zijn enige ‘misdaad’ was dat hij een onafhankelijk weekblad heeft opgericht waarin hij kritische stemmen aan het woord liet over het beleid van de Eritrese regering. Hij heeft nooit de kans gekregen zijn zaak voor een rechtbank te verdedigen en de Eritrese autoriteiten erkennen zijn Zweedse staatsburgerschap niet.

In september 2001 heeft de regering in Asmara na een interne zuivering alle onafhankelijke persorganen buiten de wet gesteld. Vele journalisten belandden in de gevangenis. Ten minste vier journalisten hebben hun verblijf in een werkkamp niet overleefd, het werkelijke aantal ligt ongetwijfeld hoger, maar precieze gegevens ontbreken.

Nu zijn alleen nog regeringsgecontroleerde media toegelaten. Internationaal hebben mensenrechtenorganisaties en organisaties die de persvrijheid verdedigen zich al jaren bekommerd om het lot van de Eritrese journalisten.

Hoogste tijd voor meer druk

Jean-François Julliard, algemeen secretaris van Reporters Sans Frontières, zei dinsdag in Straatsburg dat “het nu de hoogste tijd is om de druk op te voeren voor het te laat is en nog meer journalisten in gevangenschap omkomen.”

De gezondheidstoestand van Isaac zou momenteel heel slecht zijn, maar een officiële bevestiging ontbreekt. Volgens sommige bronnen zou hij onlangs zijn overgebracht naar het Eiraeiro-werkkamp.

“Vooral de Zweedse regering zou veel meer kunnen doen om de situatie van haar landgenoot ten goede te keren door onder meer de sancties strikt toe te passen die de Verenigde Naties tegen Eritrea hebben uitgevaardigd. Topfiguren van de Eritrese regering zouden geen inreisvisa meer mogen krijgen voor de Europese Unie en de ontwikkelingshulp zou aan striktere voorwaarden moeten worden gekoppeld”, aldus Julliard.

Het officiële verzoek tot vrijlating van Dawit Isaac werd mee ondersteund door de Unie van Zweedse Schrijvers, de Bond van Tijdschriftenuitgevers, de Zweedse PEN-club, de Nationale Persbond en het Free Dawit Committee.

Advocaten beginnen rechtszaak

Twee Zweedse mensenrechtenadvocaten, Percy Bratt en Olle Asplund, zijn een rechtszaak begonnen op basis van de Europese Mensenrechtenconventie die het recht op vrije meningsuiting en persvrijheid garanderen van elke EU-burger. Zij vinden dat de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, Carl Bildt, veel meer actie zou moeten ondernemen.

Tegelijkertijd roepen ze de EU-commissaris voor Ontwikkelingssamenwerking, Andris Piebalgs, op om zich strenger te tonen voor het respect van de fundamentele mensenrechten in Eritrea.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!