Chris Rachel Spatz en Bart Van Loo
Europa, Cultuur, Recensie, Parijs, Reisgids, Chris rachel spatz, Bart van loo, Lannoo, Groene Waterman -

100x Parijs uit eerste hand

ANTWERPEN - In tijden waarin Internet onze zoektocht naar informatie versnelt, of net niet, herdenkt uitgeverij Lannoo de reisgids zoals we die nu kennen. Aan de vooravond van de Boekenbeurs werd een nieuwe gids over Parijs voorgesteld in de Groene Waterman.

dinsdag 19 oktober 2010 15:15
Spread the love

Nieuwe tijden, nieuwe boeken?

In snel veranderende tijden van internet, e-readers en alle informatie instant beschikbaar achter de Google-zoekknop zou je verwachten dat zeker een reisgids in boekformaat onder enorme druk staat.

Waarover vind je immers meer informatie online dan over reizen, citytrips en dergelijke? Van een grote stad alsParijs – volgens cijfers van 2009 goed voor 14.8 miljoen internationale toeristen per jaar — vind je duizenden internetpagina’s, zelfs heuse websites boordevol informatie. De een al wat minder fraai dan de andere.

Te veel informatie is niet meer handig

Maar te veel informatie is niet meer handig. Wat ben je immers aan 20 reviews over één hotel als je daarin leest dat sommige klanten tevreden waren en andere net niet? Iedereen heeft wel een mening over toeristische attracties: ‘ga daar zeker heen’, aldus de ene, ‘zeker niet bezoeken’, volgens de andere.

Het maakt het allemaal niet eenvoudig. Op citytrip gaan om te ontspannen? Officiële toeristische sites bezoeken dan maar? Die spreken natuurlijk alleen maar goed over hun product. Dat brengt je ook al geen stap verder naar Parijs.

De raad van een vriendin

De timing van uitgeverij Lannoo is natuurlijk niet slecht gekozen, zo vlak voor de Boekenbeurs en vlak voor het toeristische herfstseizoen. 

Als je nu echt niet aan de info geraakt waarnaar je op zoek bent, ga je te rade bij bekenden, bij goede vrienden, bij mensen die ervaring hebben met de plek waar je naar toe wilt en die je uit de eerste hand tips kunnen geven. 

Chris Rachel Spatz is zo’n vriendin. Van Lannoo mocht ze een reisgids maken die eigenlijk geen reisgids is, maar een getuigenis van hoe je Parijs kunt beleven. Geen droge verzameling things to visit en ook geen opsomming van Eiffeltorens en Notre Dames. Geen opsomming van usual suspects, maar info uit de eerste hand, van een echte Parisienne.

Om de gids te schrijven, ging Spatz uiteraard naar Parijs, ze ging er zelfs meer dan een jaar wonen. Om Parijs maximaal te kunnen absorberen. Het gevolg is dat Spatz de lezer in vertelstijl laat beleven wat hij/zij mag verwachten bij het bezoeken van een van de vele dingen die ze in haar boek beschrijft. 

100x Parijs is geen typische reisgids waarin je een aantal menu’s voorgeschoteld krijgt, maar een menukaart met een uitgebreide beschrijving van het gerecht dat je wenst ‘te bestellen’.

Je kiest zelf voor-, hoofd- en nagerecht en stelt zo je dag of vakantie in Parijs samen. Met betrouwbare info die je van een van je beste vrienden kreeg, uit eerste hand dus. Een goed concept, bedacht door Lannoo en heerlijk uitgewerkt door Chris Rachel Spatz.

Boekvoorstelling in de Groene Waterman

Het was tijdens de boekvoorstelling in de Groene Waterman dan ook duidelijk dat Spatz Parijs door haar aderen voelt stromen, zelfs nu ze terug in België woont. 

Frankrijkkenner en romanist pur sang Bart Van Loo, die de avond leidde, kreeg er geen vraag tussen. Spatz bleek een waterval over Parijs uit te storten. Gelukkig heeft ze al die informatie ook neergeschreven zodat iedereen ze kan nalezen.

Het boek is compleet, je vindt alles terug: gaande van uitgebreide belevenissen over plekjes die je zeker moet bezoeken, tot suggesties voor drank- en eetstopplaatsen. Er zit ook een stadsplan in.

Het boek past perfect in een handtas of wandelrugzak en vermits het leest als een roman zal je het vlot uitlezen (en herlezen). Zowel op de trein heen, in Parijs zelf, als op de trein terug om alvast je volgende reismenu samen te stellen en om bij thuiskomst je agenda te checken om te kijken hoe snel je kan teruggaan!

Chris Rachel Spatz,

100x Parijs, uitgeverij

Lannoo, Tielt, 2010, 262 p.

take down
the paywall
steun ons nu!