Abortus domineert Braziliaanse presidentverkiezingen
Verslag, Nieuws, Wereld, Brazilië -

Abortus domineert Braziliaanse presidentverkiezingen

RIO DE JANEIRO -- Abortus is een van de grote thema's geworden in de aanloop naar de tweede ronde van de Braziliaanse presidentsverkiezingen op 31 oktober. De meest conservatieve religieuze sectoren willen de twee overblijvende kandidaten maar steunen als die abortus niet legaliseren.

vrijdag 15 oktober 2010 10:11
Spread the love

Tijdens de campagne voor de tweede ronde hebben zowel Dilma Rousseff als José Serra een morele kruisvaart tegen de legalisering van abortus aangevat. Nochtans hadden beide kandidaten vroeger meer openheid getoond. Die openheid kostte Rousseff op 3 oktober, bij de eerste ronde, de absolute meerderheid die ze nodig had om meteen president te worden, zeggen analisten.

Een aanzienlijk aantal kiezers ging van Rousseff naar Marina Silva, de kandidate van de Groene Partij (PV). Silva, lid van de Evangelische Kerk, veroordeelt abortus en wil een referendum over een eventuele legalisering. Silva werd de grote verrassing van de eerste ronde. Ze haalde bijna 20 procent van de stemmen, dubbel zoveel als was voorspeld. Rousseff, van de linkse Arbeiderspartij (PT), bleef hangen op 47 procent. De centrumrechtse Serra van de Sociaaldemocratische Partij van Brazilië (PSDB) haalde bijna 33 procent.

Tien jaar cel

Op dit moment is abortus strafbaar in Brazilië. Wie een zwangerschap vrijwillig onderbreekt, kan tot tien jaar cel krijgen. Alleen wanneer het leven van de moeder in gevaar is of de zwangerschap het gevolg is van een verkrachting, is abortus toegestaan.

Rousseff had vroeger verdedigd dat men in de richting van een legalisering van abortus moest werken. Vandaag zegt ze op haar website dat ze “persoonlijk tegen abortus” is. Een foto op haar site laat het doopsel van haar eerste kleinkind zien. “Het zou zeer vreemd zijn”, zegt Rousseff, “dat ik abortus zou verdedigen terwijl in mijn familie nieuw leven is ontstaan.” Rousseff verzekert dat een abortus “een daad van geweld tegen de vrouw” is. Maar ze nuanceert dat de Braziliaanse overheid dat tijdens haar regering “niet als een politiekwestie” zou beschouwen maar als een zaak van “openbare en sociale gezondheid.”

Serra volgt dezelfde lijn. In 1998 heeft hij als minster van Gezondheid in de regering van Fernando Henrique Cardoso (1995-2003) bijgedragen tot de reglementering van abortus bij slachtoffers van verkrachting. Nu waarschuwt hij dat de volledige legalisering “een bloedbad” kan veroorzaken.

Vals dilemma

Beatriz Galli, van de niet-gouvernementele organisatie IPAS Brasil, betreurt dat de discussie verengd is tot de vraag of men voor of tegen abortus is. Ze spreekt van “een vals dilemma aangezien de hamvraag is of de staat een zaak van openbare gezondheid mag criminaliseren en daardoor de gezondheid en het leven van de vrouw in gevaar mag brengen omdat het haar verplicht een clandestiene abortus te zoeken.” Een zaak van mensenrechten mag men niet verengen tot een religieuze kwestie, zegt ze.

Volgens een voorzichtige raming van de gezondheidsdiensten vinden jaarlijks minstens anderhalf miljoen clandestiene abortussen plaats in Brazilië. Als gevolg van complicaties worden 250.000 vrouwen gehospitaliseerd. Het is een van de belangrijkste oorzaken van moedersterfte.

Een studie van antropologe Débora Diniz, van het Instituut voor Bio-ethiek, Mensenrechten en Gender, laat zien dat een op vijf Braziliaanse vrouwen een abortus heeft laten uitvoeren voor haar veertigste. Daarvan zei 88 procent religieus te zijn. Brazilië, dat 190 miljoen inwoners telt, heeft het grootste aantal katholieken ter wereld en ook de evangelische kerken groeien razendsnel.

“Abortus is pasmunt geworden om stemmen te winnen”, zegt Diniz. Ze noemt de toegevingen van de twee kandidaten een “bedreiging voor de democratie” aangezien ze het principe van de lekenstaat aantasten.

RP

take down
the paywall
steun ons nu!