Wouter Verschelden, nieuwe hoofdredacteur DM
Verslag, Nieuws, België -

Van Thillo herschudt opnieuw kaarten bij De Morgen

Het rommelt weer bij De Morgen. Twee jaar na de komst van de VTM-boys aan het hoofd van de krant en nauwelijks anderhalf jaar na het “onafhankelijk bloedbad” dat voor een ongeziene leegloop zorgde, gooit Christian Van Thillo deze keer de leiding van de krant door elkaar.

woensdag 6 oktober 2010 23:47
Spread the love

Algemeen hoofdredacteur Klaus Van Isacker wordt (weg)gepromoveerd en mag zich voortaan onledig houden met de online activiteiten van De Persgroep. Klaus Van Isacker stond nog maar drie jaar aan het hoofd van de krant en was eerder tien jaar hoofd informatie van VTM.

Hoofdredacteur Bart Van Doorne, ook al ex-VTM, mag blijven, maar deelt voortaan zijn taak met de dertigjarige Wouter Verschelden die overkomt van de politieke redactie van De Standaard. Verschelden verzamelde diploma’s aan de Universiteit Gent, de Vlerick Management School en Columbia University in New York.

Verschelden neemt een collega mee van bij de concurrent. Steven Samyn, Wetstraat-journalist van De Standaard dus maar tegenwoordig ook chef politiek in De Laatste Show, wordt politiek commentator. Wat dat betekent voor de huidige politieke commentatoren Yves Desmet en Walter Pauli is niet duidelijk.  

Er rollen ook enkele koppen. Oudgediende Peter Mijlemans werd in 2008 al gedegradeerd van hoofdredacteur tot adjunct-hoofdredacteur. Nu belandt hij op de keien. Ook chef nieuws Eddy Eerdekens – pas eind 2007 bij Het Belang van Limburg weggeplukt als “journalistiek toptalent”, zoals Van Isacker hem toen noemde – mag nu zijn biezen pakken.

“De Morgen, altijd al de boeiendste krant van Vlaanderen, staat volgens mij op de rand van een nieuwe, grote doorbraak. Aan dit project wil ik graag meewerken.” Dat zei Eerdekens bij zijn overstap. Die doorbraak is er nooit gekomen. Tussen 2008 en 2010 bleef de verkoop van De Morgen status quo ondanks de herlancering en de frivolere koers na de herstructurering van 2009.

Bij die herstructurering werden 13 medewerkers ontslagen. Het ging om bekende namen en dwarsliggers als fotograaf Filip Claus, columnist Bernard Dewulf, onderzoeksjournalist Georges Timmerman en sportjournalist Hans Vandeweghe. In hun zog sloegen misnoegde journalisten als Liesbeth Van Impe en Filip Rogiers de deur achter zich dicht.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!