Amerikaanse staat vertoont steeds meer Big Brother-trekken
Nieuws, Wereld -

Amerikaanse staat vertoont steeds meer Big Brother-trekken

NEW YORK -- De recente huiszoekingen van FBI-agenten bij vredesactivisten wijzen er volgens burgerrechtenorganisaties op dat de Amerikaanse staat steeds meer trekken vertoont van een Big Brother, die ongemerkt snoeit in het recht op privacy en andere grondwettelijke bescherming. De regering werkt ook aan een wet die inlichtingendiensten toelaat e-mailverkeer en sociale netwerksites af te tappen.

dinsdag 28 september 2010 13:34
Spread the love

Op 24 september vielen agenten van de Federal Bureau of Investigation (FBI) in Minneapolis binnen bij vijf vredesactivisten thuis en in het kantoor van een vredesorganisatie, terwijl in Chicago de top van een Arabisch-Amerikaanse organisatie en een prominente vredesactivist de FBI op bezoek kregen. Niemand werd gearresteerd, maar volgens hun advocaten namen de agenten computers, mobiele telefoons en documenten in beslag.

Staatstoezicht

“Het voortdurend lastigvallen van vredes-, milieu- en andere activisten en dissidenten onder de regering-Obama moet ophouden”, zegt Chip Pitts, voorzitter van het Bill of Rights Defense Committee. “Dit maakt opnieuw duidelijk dat mensen van alle partijen, leeftijden en standpunten zich achter de burgerrechten moeten scharen om weerstand te bieden aan het toenemende staatstoezicht. Sinds 9/11 is er met de Patriot Act en soortgelijke wetten niet veel meer nodig om iemand verdacht te vinden.”

Protestleiders verklaren in de krant The Minneapolis Star Tribune dat de huiszoekingen hen verrast hebben. Een van de mensen wier huis werd doorzocht, Mick Kelly, speelde een centrale rol in de betogingen aan het Nationale Congres van de Republikeinen in St. Paul van 2008. Gevraagd door de Star Tribune of hij betrokken was bij illegale activiteiten, antwoordde hij: “Absoluut niet.”

Na de huiszoekingen volgde het antwoord van de vredesorganisaties. Maandag verzamelden 150 mensen voor de FBI-gebouwen in Minneapolis, met borden waarop te lezen stond: “Verzet tegen oorlog is geen misdrijf.” Ook elders in het land staan manifestaties op het programma.

Internettap

Intussen meldt de New York Times dat de regering-Obama aan een nieuwe wet werkt die het voor Amerikaanse inlichtingendiensten makkelijker zal maken om te luistervinken op het internet. Het Witte Huis wil namelijk volgend jaar een voorstel indienen bij het Congres dat alle onlinecommunicatiediensten verplicht om een afluisterbevel in te willigen. Ze moeten technisch in staat zijn gecodeerde boodschappen te onderscheppen en ontcijferen.

Het gaat om diensten voor e-mailverkeer zoals BlackBerry, sociale netwerksites als Facebook en software als Skype.

JDM

take down
the paywall
steun ons nu!