‘Vijf miljoen vrouwen slachtoffer van mensenhandel’
Verslag, Nieuws, Wereld -

‘Vijf miljoen vrouwen slachtoffer van mensenhandel’

PUEBLA, MEXICO -- De strijd tegen mensenhandel in Latijns-Amerika is niet effectief en heeft geleid tot de opkomst van intraregionale markten voor de handel, zeggen experts en activisten. Volgens sommige deskundigen zitten meer dan vijf miljoen vrouwen gevangen in criminele netwerken.

donderdag 23 september 2010 12:12
Spread the love

“Antwoorden op de mensenhandel zijn meer formeel dan echt geweest, net als de veranderingen in de wetgeving. Overheden zijn niet geïnteresseerd, mensenhandel heeft geen prioriteit”, zegt Ana Hidalgo van het Costa Ricaanse bureau van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).

Hildalgo is een van de 450 academici en activisten die deelnamen aan de Tweede Latijns-Amerikaanse Conferentie over Mensenhandel deze week in Puebla (Mexico).

Ana Chávez, advocaat bij de Argentijnse Vredes- en Rechtvaardigheidsdienst (Serpaj) zegt dat er geluisterd wordt naar slachtoffers en dat er wel vervolging in gang wordt gezet, maar dat er meestal niemand wordt veroordeeld omdat er sprake is van straffeloosheid. “De consumenten, en daarmee bedoel ik de pooiers, klanten of verkrachters, blijven er buiten.”

Toename

In Mexico worden jaarlijks zo’n 20.000 mensen slachtoffer van moderne slavenhandel, blijkt uit cijfers van het Centre for Studies and Research on Social Development and Assistance (Ceidas), dat zich bezighoudt met de kwestie. De slachtoffers worden gedwongen tot prostitutie of op andere wijze uitgebuit.

Het totaal aantal slachtoffers in Latijns-Amerika ligt rond 250.000 per jaar. De handel levert jaarlijks 1,35 miljard dollar op, zo blijkt uit statistieken van het Mexicaanse ministerie van Openbare Veiligheid. De gegevens uit verschillende bronnen variëren nogal, maar wat wel duidelijk is volgens de Verenigde Naties, is dat de mensenhandel in de afgelopen tien jaar gestaag is toegenomen.

Organisaties zoals de Coalitie tegen Handel in Vrouwen en Meisjes in Latijns-Amerika en de Caraïben (Catw-lac), schatten dat er meer dan vijf miljoen meisjes en vrouwen gevangen zitten in criminele netwerken in de regio. Nog eens tien miljoen vrouwen zouden gevaar lopen in hun handen te vallen.

Latijns-Amerika is zowel een oorsprong als bestemming van mensenhandel, een misdrijf dat het meest voorkomt in de Dominicaanse Republiek, Brazilië en Colombia.

Van de 32 Mexicaanse staten zijn er 8 die in hun wetgeving niets over mensenhandel hebben opgenomen. Mario Fuentes, hoofd van Ceidas, schreef deze week in het Mexicaanse dagblad Excélsior dat het land op dit gebied “erg achterloopt”. Er is geen nationaal programma dat zich richt op de problematiek en er zijn ook geen goede statistieken, zei hij.

JS

take down
the paywall
steun ons nu!