Verslag, Nieuws, Europa, Portugal -

Portugese bossen verliezen capaciteit om CO2 op te slaan

GERÊS -- De bosbranden in Portugal hebben dit jaar al bijna 100.000 hectare vernield. Daardoor is ruim 1 miljoen ton CO2 vrijgekomen, maar – en dat is nog ernstiger, zeggen milieuexperts – de bossen hebben capaciteit verloren om CO2 op te slaan.

dinsdag 31 augustus 2010 16:31
Spread the love

Volgens de milieuorganisatie Quercus staat de 1,1 miljoen ton CO2 die deze zomer is vrijgekomen bij de Portugese bosbranden, gelijk aan 29 miljoen auto’s die de 310 kilometer autosnelweg tussen Lissabon en Porto doen. Maar het is niet zozeer de CO2-uitstoot die de experts zorgwekkend vinden, maar wel de oppervlakte bos die in de as is gelegd.

Decennia

In 2008 absorbeerden de Portugese bossen 4,42 miljoen ton CO2. Definitieve cijfers voor 2009 zijn er nog niet maar berekeningen van het bedrijf Off7 wijzen op een verlies van 3 procent, of 100.000 ton die de bossen minder konden opnemen.

Dat verlies herstellen kost decennia, zelfs al gaat men meteen nieuwe bomen planten, zeggen technici van Off7: het duurt verscheidene jaren alvorens bomen hun volledige absorptiecapaciteit bereiken.

De experts van Quercus en Off7 vrezen dat Portugal in 2012, wanneer het Kyotoprotocol afloopt, 10 miljoen ton CO2 meer zal uitstoten dan in het protocol is toegestaan voor het land.

Beschermd

In augustus raasde het vuur door grote gebieden in het centrum en noorden van het land. Een van de zwaarst getroffen gebieden is Nationaal Park Peneda-Gerês, in het uiterste noorden, waar 10.000 hectare is verloren gegaan, 12 procent van de totale oppervlakte die beschermd is door het Instituut voor Natuurbehoud en Biodiversiteit. De vlammen vernielden ook 5000 hectare van het noordelijke Natuurpark Serra da Estrela.

Als schuldigen worden pyromanen, celluloseproducenten en grondeigenaars die het struikgewas niet verwijderen, aangewezen. De politie heeft tot dusver 38 vermeende brandstichters aangehouden.

Ecologisten en landbouwingenieur zeggen dat de uitzonderlijk hoge temperaturen deze zomer mee aan de basis liggen van de bosbranden. Maar de belangrijkste oorzaak, zeggen ze, is het gebrek aan bosbeheer. Elk jaar gaan daardoor grote oppervlaktes verloren.

In Portugal deden zich dit jaar meer bosbranden voor dan in Spanje, Frankrijk of Italië, Zuid-Europese landen met een gelijkaardig klimaat maar met een veel grotere oppervlakte. Het gemiddelde aantal bosbranden dit jaar ligt al hoger dan in de laatste drie jaar. Maar de tragische cijfers van 2003 en 2005 zijn nog veraf. Toen ging 764.000 hectare in de vlammen op, 14 procent van de totale bosoppervlakte in Portugal.

take down
the paywall
steun ons nu!