Octrooi-inspectie tijdens Kom in de Kas
Landbouw, Monsanto, Patenten, Zaden, A SEED, Octrooien, Kwekersrecht -

Octrooi-inspectie tijdens Kom in de Kas

dinsdag 24 augustus 2010 03:21

Enkele maanden geleden, op 27 maart 2010, greep op Flevoland in Nederland een eenheid van CSI (Crime Seed Investigation) het evenement Kom in de Kas aan om bij verschillende tuinbouwbedrijven te tonen hoe de toekomst eruit zal zien: ‘s werelds grootste producent en verkoper van zaden Monsanto zal tuinders controleren op de aanwezigheid van verdachte gewassen en zo mogelijk plagiaat en schending van het octrooirecht tegengaan.

Met deze actie wil de organisatie A SEED aandacht vragen voor de internationale campagne van No Patents On Seeds tegen het toepassen van octrooirecht op zaden en dieren. Leden van A SEED, vermomd als inspectieteam, gaven een kleine show voor de bezoekers. Ook werden folders verspreid met een toelichting bij de campagne Geen Patent op Zaden, gevaren van machtsconcentratie in zaaigoedgiganten als Monsanto en de huidige ontwikkelingen in octrooitoepassingen en kwekersrecht.

Tot nu toe hadden boeren, kwekers en zaadveredelaars via het kwekersrecht nog de vrijheid om zelf zaadgoed te produceren. Als het aan Monsanto ligt komt daar zo snel mogelijk een eind aan. Door middel van een reeks overnames in de Nederlandse zaadsector zijn de grootste agro-multinationals in snel tempo bezig de Europese markt te monopoliseren.

Via mogelijke veranderingen in de toepassing van het Europese octrooirecht kunnen steeds meer gewassen bovendien geoctrooieerd (of patenteerd) worden. Dit gaat ten koste van het kwekersrecht waarbij veredelaars door mogen werken met elkaars variëteiten en boeren nog wel het recht hebben zaden te over te houden voor een volgend seizoen.

Er lopen nu niet alleen aanvragen voor octrooien op tal van genetisch gemanipuleerde (GM) landbouwgewassen, maar ook gangbare gewassen komen in aanmerking om te worden geoctrooieerd. Monsanto en andere grote zaadbedrijven bepleiten bij de Nederlandse overheid het octrooirecht boven het kwekersrecht te stellen.

A SEED benadrukt dat de actie is opgezet in samenspraak met de bezochte tuinderijen. Een zelfstandige duurzame voedselproductie is te belangrijk om over te laten aan megabedrijven die enkel op winst uit zijn, zo vindt de groepering.

take down
the paywall
steun ons nu!