Fabriek van Monsanto in Malvinas Argentinas (foto Fabiana Frayssinet/IPS)
Nieuws, Milieu, Politiek, Argentinië, Monsanto, Debat-ggo -

Argentijns stadje haalt slag thuis in strijd tegen Monsanto

Inwoners van een Argentijns stadje hebben een belangrijke overwinning behaald tegen biotechnologiereus Monsanto. De rechtbank veegde de bouwvergunning voor de nieuwe fabriek in hun stadje, een van de grootste Monsanto-fabrieken voor ggo-maïszaaigoed, helemaal van tafel.

maandag 27 januari 2014 13:56
Spread the love

De rechtbank zegt dat de bouwvergunning voor de fabriek in Malvinas Argentinas, in de provincie Córdoba, ongrondwettelijk is. Een vergunning is pas mogelijk als een milieu-impactstudie is uitgevoerd en een openbaar onderzoek heeft plaatsgevonden, concludeert de rechter.

De installatie moet een van de grootste Monsanto-fabrieken voor maïszaaigoed worden. Monsanto is een van de belangrijkste producenten van genetisch gemodificeerde zaden (ggo-zaden) ter wereld.

Blokkades

Malvinas Argentinas, een stadje van 15.000 inwoners, verzet zich fel tegen de komst van de fabriek. Inwoners blokkeren al vier maanden de toegang tot de bouwplaats door middel van vijf kampen. De werken werden in oktober stilgelegd.

In Malvinas Argentinas kent iedereen wel iemand met ademhalingsproblemen of allergieën. Die doen zich voor wanneer de landbouwvelden van Córdoba, een van de grootste producenten van transgene soja in het land, met Roundup worden besproeid, een glyfosaat-herbicide van Monsanto. Artsen melden een toenemend aantal gevallen van misvormingen bij baby’s en kanker.

Weg is nog lang

De inwoners gaan door met hun blokkades. De juridische weg is nog lang, zeggen ze. Monsanto kan na beide onderzoeken alsnog de vergunning krijgen. Monsanto zegt in een reactie dat de blokkade het werk is van extremisten”, die zijn aannemers verhinderen “om het recht op werken uit te oefenen”.

Het bedrijf heeft naar eigen zeggen al een milieu-impactstudie ingediend. In december probeerde de constructeur de blokkade te breken en meerdere vrachtwagens naar binnen te loodsen. Daarbij vielen meer dan twintig gewonden. 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!