Conferentiedeelnemer filmt activisten
Nieuws, Milieu, Politiek, België, Monsanto, Gent, Ggo, Marc van montagu, Debat-ggo -

GGO-industrie laat zich zien op protestfeest

Onder de noemer “Genetisch Gemodificeerde Gewassen niet in onze naam, niet in naam van de honger, niet in naam van de wetenschap!” verzamelden tegenstanders van GGO's zich in Gent op dinsdag 12 november. Het feest is de tegenhanger van het symposium dat het Vlaams Instituut voor Biotechnologie organiseert in de Handelsbeurs, waar topmensen van GGO-gigant Monsanto aanwezig zijn. Een conferentiebezoeker kwam ongenodigd naar het feest en filmde activisten.

dinsdag 12 november 2013 12:27
Spread the love

Tal van wetenschappers, organisaties uit het maatschappelijk middenveld, activisten, mensen uit de culturele sector, burgers en politici verzamelden zich vandaag op de Kouter in Gent voor een protestfeest. De aanwezigen zeggen te willen laten zien en horen dat ze leugens zoals verspreid door de agrochemische industrie niet slikken.

De organisatie stelt dat het huidige industriële landbouwmodel niet in staat is de wereld te voeden, ecosystemen vervuilt via grootschalig gebruik van pesticiden en met kunstmesten de aarde uitput. Dat terwijl volgens tal van experts een meer duurzame landbouw de groeiende wereldbevolking kan voeden, zonder toekomstige generaties het leven onmogelijk te maken.

30 jaar agro-biotechnologie

In de Handelsbeurs vond op datzelfde moment een verjaardagsfeest plaats waarbij het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) “30 jaar agro-biotechnologie” vierde, in aanwezigheid van topmannen van de agrochemiereuzen Monsanto en Dupont. Het symposium deed eerder al veel stof opwaaien.

Sympathisanten van de Field Liberation Movement (FLM) vroegen beleidsmakers, wetenschappers en burgers om hun verantwoordelijkheid te nemen en zich te distantiëren van de bijeenkomst van Monsanto, het VIB en andere GGO-firma’s in Gent.

GGO-industrie filmt activisten

Ook De Handelsbeurs, waar het symposium plaatsvond, liet weten niet blij te zijn met de komst van vertegenwoordigers van Monsanto. Een van de genodigden op het symposium was Robert Fraley, topman bij Monsanto en winnaar van de (omstreden, want door Monsanto co-gefinancierde) World Food Prize 2013. Tijdens het protestfeest kwam een vermoedelijke vertegenwoordiger van Monsanto de Handelsbeurs uitrennen, om de aanwezige actievoerders te filmen. Dit kon rekenen op luid boegeroep en de man werd door actievoerders achtervolgd toen hij terug de Handelsbeurs invluchtte. 

Tijdens het protestfeest was een statement van de Universiteit Gent, waaraan het VIB verbonden is, te horen. De Universtiteit liet weten kennis te hebben genomen van de oproep om het symposium niet door te laten gaan, alsook de zorgen die vanuit de maatschappij worden geuit tegen GGO’s. De Universiteit Gent neemt echter geen standpunt in tegen de activiteiten van Monsanto.

“GGO-industrie heeft kunstgrepen nodig om product aan de man te kunnen brengen”

Nina Holland, die de lobby van multinationals volgt voor de organisatie Corporate Europe Observatory, legde de menigte uit waarom protest tegen multinationals als Monsanto volgens haar noodzakelijk is. Volgens Holland heeft de GGO-industrie allerlei kunstgrepen nodig om hun product aan de man te kunnen brengen, omdat ze een product maken waar een hoop mis mee is. Zo schakelen bedrijven als Monsanto de concurrentie uit en verwerven ze patenten. Ook binden ze wetenschappelijke instituten aan zich met geld en hebben ze een groot lobby-apparaat tot hun dienst.

Holland: “Het is dankzij het protest dat er nauwelijks GGO’s in Europese voedingsmiddelen zitten. Toch komen ze Europa binnen via veevoer. Dat is Monsanto gelukt door PR-bureau’s in te schakelen en van ruime financiële middelen te voorzien. Deze PR-bureau’s worden vaak gerund door mensen die nevenfuncties in de GGO-industrie hebben. Monsanto schrikt er ook niet voor terug om onechte belangenverengingen in het leven te roepen, die zogenaamd bestaan uit burgers en landbouwers die voor GGO’s zijn.”   

GGO’s niet nodig om de wereld te voeden

Op het protestfeest spraken daarnaast op het podium of via videoboodschappen de politici Bart Staes, José Bové en Dirk Peeters en de wetenschappers prof. Philippe Baret (agronoom en lid van de bioveiligheidsraad), dr. Vandana Shiva, filosoof Lieven De Cauter en diverse landbouwers.

De organisatie van het feest stelt dat we GGO’s niet nodig hebben om de wereld te voeden en wil de mythe doorprikken dat er een wetenschappelijke consensus rond GGO’s bestaat. Een eis die ze stellen is dat de overheden gemeenschapsgeld investeren in alternatieven voor de industriele landbouw en de verdere privatisering en commercialisering van wetenschappelijk onderzoek tegengaat.

take down
the paywall
steun ons nu!