Producten van Unilever (Foto: Flickr Creative Commons, Unilever)
Nieuws, Europa, Politiek, Europese Unie, EU, Europese Commissie, Monsanto, Corporate Europe Observatory (CEO), Ggo, Belangenconflicten, Belangenverstrengeling, Industriële lobby, Europees Agentschap voor de Voedselveiligheid, Debat-ggo, Dossier-ggo -

Europese Commissie nomineert vier lobbyisten voor bestuur voedselwaakhond EFSA

Het Gezondheids- en Consumentendirectoraat van de Europese Commissie plaatst een directeur van de grootste EU-levensmiddelenindustrie lobbygroep FoodDrinkEurope op het lijstje kandidaten voor het bestuur van het Europees Agentschap voor Voedselveiligheid (EFSA). Ook vier andere genomineerden komen uit de voedsellobby. Het is niet voor het eerst dat de Europese Commissie lobbyisten nomineert voor het bestuur van de waakhond voor voedselveiligheid.

donderdag 19 december 2013 16:15
Spread the love

Op de shortlist voor het nieuwe bestuur van de EFSA, de Europese voedselwaakhond, staat onder meer een directeur van de grootste Europese levensmiddelenindustrie-lobbygroep FoodDrinkEurope. Het gaat om Beate Kettlitz, al acht jaar werkzaam voor de lobbygroep, die alle grote Europese voedsel en drank bedrijven vertegenwoordigt. FoodDrinkEurope ontvangt geld van bedrijven als Kellogg’s, PepsiCo, Coca-Cola, Nestlé, Heinz, Unilever en Heineken.

Het is niet de eerste keer dat de Europese Commissie een omstreden persoon nomineert van het bestuur van de EFSA. Een jaar geleden heeft de Europese Commissie Mella Frewen, directeur van FoodDrinkEurope, voorgedragen. Frewen was daarvoor lobbyist bij ggo-gigant Monsanto. Haar benoeming werd verworpen door het Europees Parlement en de lidstaten.

Bestuursfuncties bij de EFSA zijn onbezoldigd en worden uitgevoerd naast de reguliere baan van de bestuursleden. Mocht Kettlitz verkozen worden, dan kan zij dus tegelijkertijd optreden voor de Europese voedselwaakhond en de lobbygroep FoodDrinkEurope.

“Onafhankelijkheid van de EFSA is problematisch”

“Het feit dat de Europese Commissie wederom een lobbyist uit de voedingsindustrie op de shortlist voor het EFSA-bestuur plaatst, is een onbegrijpelijk signaal voor allen die zich zorgen maken over de bescherming van de consument en het milieu. Zo’n professional aan boord halen bij de EFSA vormt per definitie een permanente bedreiging voor de onafhankelijkheid van het agentschap voor voedselveiligheid van de EU”, zegt Martin Pigeon, onderzoeker bij Corporate Europe Observatory (CEO).

De belangrijkste taak van de EFSA is het verlenen van onafhankelijk advies aan de Europese Commissie, het Europese parlement en de individuele lidstaten over alles dat verband houdt met voedselveiligheid, van boer tot bord. De EFSA adviseert onder meer over de toelating van ggo’s, pesticiden en additieven.

Voedselindustrie heeft grote belangen bij beïnvloeding EFSA

Mogelijkheden tot belangenverstrengelingen zijn niet moeilijk in te denken. Veel van de bedrijven die FoodDrinkEurope vertegenwoordigt, produceren producten die de zoetstof aspartaam bevatten. De veiligheid van deze zoetstof wordt al jaren betwist door experten, maar is vorige week door de EFSA veilig verklaard.

De belangen van ggo-giganten zoals Monsanto zijn misschien nog wel sterker: ze produceren vaak niet alleen ggo’s, maar ook pesticiden. Pesticideproducenten verzetten zich momenteel niet alleen via de lobby, maar ook via de rechtbank, tegen het tijdelijke Europese verbod op pesticiden die schadelijk zijn voor bijen, dat deze maand in werking getreden is.

Zeven bestuurfuncties bij de EFSA komen vrij

Zeven bestuursfuncties bij de EFSA moeten opnieuw ingevuld worden in juni 2014. De Europese Commissie heeft een lijst van 23 namen opgesteld. De meeste genomineerden werken voor nationale instanties voor voedselveiligheid, onderzoeksinstituten of de academische wereld. De lijst wordt ter overweging voorgelegd aan het Europees Parlement en de lidstaten. Vier personen op die shortlist hebben ook belangen in de voedingsindustrie:

  • Jan Mousing, die van 2005 tot 2007 al eens in het bestuur van EFSA zat, is de CEO van het Deense Kenniscentrum voor de landbouw, een privéonderneming die zichzelf beschrijft als de “belangrijkste leverancier van professionele kennis voor de agrarische beroepen” in Denemarken.
  • Piet Vanthemsche, die de functie ook al eerder bekleedde, zit in de MRBB holding, een Agricultureel investeringsfonds, dat ook aandelen heeft in ggo-bedrijven.
  • Alan Reilly is chief executive van het Ierse agentschap voor voedselveiligheid en lid van het wetenschappelijk adviesorgaan van de European Food Information Council (EUFIC) , een in Brussel gevestigde voedsellobbygroep. EUFIC wordt ondersteund door bedrijven uit de Europese voedsel-en drankenindustrie, en ontvangt projectfinanciering van de Europese Commissie. EUFIC wordt bestuurd door een Raad van Bestuur die is gekozen uit lidbedrijven. Huidige EUFIC leden zijn: AB Sugar, Ajinomoto Zoetstoffen Europa, Bunge, Cargill, Cereal Partners, Coca-Cola, Dow Seeds, DSM Nutritional Products Europe Ltd, Ferrero, General Mills, Kraft Foods (Mondelez), Mars, McDonald’s, Nestle, PepsiCo, PureCircle, Südzucker, Unilever en Zoetis.
  • Milan Kovac, van het Slowaakse ministerie van Landbouw, was bestuurslid van ILSI Europa tot 2011. ILSI Europa is een onderzoeksinstituut dat wordt ondersteund door alle grote agrofood-multinationals en heeft een centrale functie in de wetenschappelijke invloed van de agrofoodsector op de EFSA. ILSI Europa heeft onder meer nauwe banden met het bedrijf DuPont, dat ggo’s ontwikkelt, en andere multinationals waaronder Nestlé, Danone, Unilever, Coca-Cola en PepsiCo.

“Industrie-vriendelijke interpretatie van EFSA-statuut”

Volgens lobbywaakhond Corporate Europe Observatory rechtvaardigt de Europese Commissie deze voordrachten met een industrie-vriendelijke interpretatie van het oprichtingsstatuut van de EFSA, waarin staat dat vier van de 14 leden van de raad “een achtergrond moeten hebben in organisaties die consumenten en andere belangen in de voedselketen behartigen”.

Maar nergens wordt vermeld dat de voedingsindustrie bij het bestuur moeten worden betrokken, integendeel zelfs: EFSA’s in 2011 opgetekende onafhankelijkheidsvoorschriften bepalen dat “personen die in dienst zijn van de industrie, niet mogen worden toegelaten ?als leden van het wetenschappelijk comité, de wetenschappelijke panels en werkgroepen van de EFSA.”

Corporate Europe Observatory publiceerde in oktober nog een rapport waaruit bleek dat meer dan de helft van de 209 wetenschappers die werken voor de EFSA directe of indirecte banden hebben met de industrie die ze moeten reguleren. 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!