Nieuws, Stampmedia, Mensenrechten, Cambodja, Prostitutie, HRW, Prostituee, Rode Khmer -

Cambodjaanse prostituees zwaar mishandeld door politie, zegt HRW-rapport

Het Cambodjaanse volk overleefde veel gruwelen waaronder de Rode Khmer. Dat tijdperk is voorbij, maar er blijven veel littekens in de samenleving. Een gevolg is het zware misbruik van prostituees. In een recent rapport zegt Human Rights Watch (HRW) dat de dames van plezier systematisch worden mishandeld door de politie.

woensdag 28 juli 2010 11:55
Spread the love

Nika, 28 jaar, herinnert zich hoe ze geslagen werd door de bewakingsagenten van het stadspark: “De bewakers bleven me bijna een half uur lang slaan. Vele mensen zagen het, maar iedereen was te bang om tussen te komen. De bewakingsverantwoordelijke zei tegen de andere bewakers dat ze me mochten doodslagen als ze me daar nog eens zagen.”

Prostituees zwaar mishandeld

Als prostituees gearresteerd worden in Cambodja, gaan ze naar een NGO die voor hen zorgt of naar een instelling, Prey Speu. Deze wordt bestuurd door de overheid.

Volgens Human Rights Watch (HRW) en plaatselijke mensenrechtenactivisten zijn er tussen 2006 en 2008 op ten minste drie mensen door bewakers doodgeslagen in Prey Speu. Zij baseren zich op ooggetuigenverslagen, maar er kunnen ook meer doden gevallen zijn. Tot nu toe heeft er niemand verantwoordelijkheid opgenomen voor deze gebeurtenissen.

Prostituees zijn niet de enigen die misbruikt worden in Prey Speu. Bedelaars, drugsgebruikers en daklozen die vastgehouden worden in deze ‘instelling’ vertellen dat ze geslagen en verkracht werden door het bewakingspersoneel.

Srey Pha zei: “Prey Speu was een hel … de muren waren bedekt met bloedvlekken. ’s Nachts kon ik niet slapen omdat ik te bang en bezorgd was. Ik kreeg twee maal per dag een beetje eten – rijst met prahok (gegiste vispasta) en een beetje tamarinde. Geen bord of lepel, ik moest uit een plastic zak eten. ’s Nachts sloegen de bewakers een man in elkaar die probeerde te ontsnappen.”

Corrupte politie

Human Rights Watch deed onlangs een oproep om misbruik en pesterijen van prostituees in Cambodja te stoppen. “Wat vooral tegen de borst stuit, is dat het meeste misbruik gebeurt door de overheid zelf, net diegenen die dit soort aanvallen zou moeten voorkomen”, aldus Elaine Pearson, waarnemend directeur van Human Rights Watch Azië in een reactie bij het agentschap Reuters.

“Het zijn net de mensen die de prostituees zouden moeten beschermen tegen geweld en ander misbruik die hen kwaad berokkenen.”

Een getuige toont aan hoe corrupt de Cambodjaanse politiemacht is: “De politie stond mij en andere prostituees toe om onze me-kas (manager of pooier) te bellen om de lous (steekpenning) te betalen in ruil voor onze vrijlating.”

Onafhankelijk onderzoek

“Te lang hebben politie en autoriteiten onwettig prostituees opgesloten, geslagen, hen seksueel misbruikt en hun geld en bezittingen geroofd”, stelde Pearson van HRW. “De Cambodjaanse regering moet direct een diepgaand, onafhankelijk onderzoek instellen naar deze systematische inbreuken op de mensenrechten van prostituees, en de centra sluiten waar deze mensen misbruikt worden.”

Of de Cambodjaanse regering de aanbeveling van de mensenrechtenorganisatie in overweging neemt, is nog niet geweten.

© 2010 – StampMedia – James Anderson en Sara Van Espen (vertaling)

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!