Alles wat er overbleef van het Roma-kamp in Saint-Denis na de politieactie (foto: Julien Beller)

 

Nieuws, Europa, Samenleving, Frankrijk, Roma-Zigeuners, Saint-Denis -

Roma-zigeuners bezetten basiliek Saint-Denis

Vorige week berichtten wij over de uitzetting van bijna 200 Roma-zigeuners uit een kampement in de Parijse voorstad Saint-Denis. Donderdag 8 juli bezetten zij, samen met heel wat actievoerders, de basiliek van Saint-Denis. Uit onvrede met de gang van zaken. Waarna een honderdtal politieagenten de Roma-zigeuners voor de tweede keer verdreef.

maandag 12 juli 2010 11:45
Spread the love

Dinsdag 8 juli verdreef de Franse ordedienst CRS bijna 200 Roma-zigeuners uit het kampement Hanul, gelegen onder de tweede ringweg rond Parijs aan het Stade de France in de voorstad Saint-Denis.

Alle zelfgemaakte huizen werden met de grond gelijk gemaakt. De lokale autoriteiten konden de bewoners geen alternatief onderdak bieden. Een uitbater stelde zijn circustent aan de gedupeerden ter beschikking.

25 arrestanten

De Roma-zigeuners van Saint-Denis lijken de gang van zaken niet te accepteren. Zo probeerden zij volgens het medium Indymedia Paris de basiliek van Saint-Denis te bezetten.

De organisatie La Voix des Rroms schreef op dit medium: “Donderdagavond vanaf 19u30 bezetten tientallen Roma-zigeuners en sympathisanten deze basiliek. Het protest op het voorplein en de bezetting van de basiliek duurden wel vijf uur. Uiteindelijk beëindigde een honderdtal politieagenten het protest en de bezetting. Vijfentwintig mensen werden opgepakt en urenlang verhoord in het politiebureau van Saint-Denis.”

Roma-werkers

Het lot van de bijna 200 Roma-zigeuners van Saint-Denis leek heel wat sociaal geëngageerd volk op de been te brengen. Bij het protest en de bezetting van de basiliek, zo meldt een anonieme blogger op Indymedia Paris, gaven veel sympathisanten aan met Roma-zigeuners te werken en hen al jarenlang te steunen in hun strijd voor erkenning.

Geënsceneerde show

Sébastien Thiery, doctor in de politieke wetenschappen, gaat op het internetmedium Mediapart dieper in op de ontmanteling die vorige week plaatsvond. Thiery stelt in zijn publicatie dat het om een perfect geënsceneerde show gaat die past binnen Sarkozy’s beleid:

“Christian Lambert, prefect van het departement Seine-Saint-Denis en gewezen opperhoofd van de Parijse politiediensten, kreeg de opdracht van Sarkozy om deze show te orkestreren onder het oog van de kiezers. Sarkozy voelt de presidentsverkiezingen van 2012 al naderen …”

Circustent

Ondertussen stelt een goedwillige uitbater van circustenten zijn tent in Saint-Denis nog altijd ter beschikking van de dakloze Roma-zigeuners.

Duurzame oplossingen worden nog steeds niet aangedragen door de bevoegde instanties. De Franse staat lijkt daarmee liever zijn Roma-zigeuners te verdrijven dan voor hen te zorgen.  

Bronnen:
Indymedia Paris
Publicatie van Sebastien Thiery op Mediapart

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!