VN-Millenniumdoelen in beeld op LA Ruta (fotoblog)

 

Nieuws, Journalist, Stampmedia, Journalistiek, Milleniumdoelstellingen, Stage, Blog, Evs, La ruta, Noticias -

LA Ruta zoekt schrijvende fans van Latijns-Amerika

LA Ruta, het millenniumdoelenproject van Noticias, biedt samen met EVS een jongerenstage in Amsterdam aan. ‘LA Ruta’ staat voor de route die leidt naar het behalen van de VN-Millenniumdoelen in Latijns-Amerika. Via de website wil de organisatie de stem van lokale sociale bewegingen en van de bevolking laten horen.

donderdag 8 juli 2010 16:55
Spread the love

Om het nut, de noodzaak en de voortgang van de VN-Millenniumdoelen te onderzoeken, lanceerde Noticias vorig jaar de website LA Ruta. Noticias is een onafhankelijke, niet-commerciële organisatie die zich inzet voor een alternatieve informatiestroom tussen Nederland en Latijns-Amerika.

EVS

Ter ondersteuning van dit project creëerde Noticias een EVS-vacature. Dit European Volunteer Service Programme geeft Europese jongeren de kans om een jaar lang tegen betaling vrijwilligerswerk te doen in het buitenland. Daardoor is hun verblijf nagenoeg gratis.

De EVS-vacature van Noticias gaat op 1 december van start in Amsterdam. De vrijwilliger zal zich voornamelijk bezighouden met de ondersteuning van het millenniumdoelenproject.

De taken bestaan uit diverse redactiewerkzaamheden en hulp bij videoproducties en radioreportages. Je krijgt bovendien de kans om mee na te denken over de vorm en inhoud van het project.

Noticias

Noticias organiseert ook een uitstap van één maand naar Latijns-Amerika. Het staat nog niet vast of je als vrijwilliger mee kunt. Waarschijnlijk zal de vrijwilliger interviews afnemen over dezelfde thema’s als het team dat in Latijns-Amerika zit.

Het project wordt gedeeltelijk gefinancierd door Oxfam Novib, NCDO en Cordaid. Noticias is immers een non-profitorganisatie die geen structurele subsidie ontvangt. Voor bijna alle activiteiten en diensten rekent ze op het enthousiasme van vrijwilligers. Voor financiële middelen is ze afhankelijk van donaties.

Millenniumdoelstellingen

Bij de start van het nieuwe millennium hielden de Verenigde Naties een Algemene Vergadering in New York. Alle 189 toenmalige lidstaten bekrachtigden daar de streefdoelen om een aantal belangrijke wereldproblemen aan te pakken.

Er zijn acht doelstellingen die tegen 2015 bereikt moeten zijn: een einde aan extreme honger en armoede, onderwijs voor iedereen, de gelijkheid van mannen en vrouwen, minder kindersterfte, de gezondheid van moeders verbeteren, bestrijding van hiv/aids, een duurzaam leefmilieu en ten slotte een mondiaal samenwerkingsverband voor ontwikkeling.

Deze doelstellingen zijn natuurlijk niet nieuw, maar dat de landen zich er uitdrukkelijk toe verbinden ze te halen, is dat wel.

Bekendheid

Het blijft echter zeer de vraag of dat het zal lukken. LA Ruta vreest dat de beleidsmakers in Latijns-Amerika geen oog hebben voor de problemen van de lokale bevolking.

Op haar website brengt LA Ruta verslag uit over de sociale werkelijkheid, activiteiten van lokale en internationale organisaties en de ontwikkelingen in de regio.

Er staan artikels, nieuwsberichten, video’s en audioreportages op de site.

Ervaringen van migranten, studenten en reizigers vullen de berichtgeving aan. De tijd dringt en de doelen zullen alleen worden behaald als voldoende mensen ermee begaan zijn. Het is de bedoeling van LA Ruta om bekendheid over het thema bij de Nederlanders te creëren.

© 2010 – StampMedia – Tom Laurent

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!