Eco-begrafenissen? Om geldgewin is het te doen
Opinie, Nieuws, Samenleving, België -

Eco-begrafenissen? Om geldgewin is het te doen

Minister Bourgeois onderzoekt de vraag van de begrafenissector om overledenen te ‘resomeren’, of op te lossen in chemicaliën. Deze ‘ecologische methode’ zou een Europese primeur zijn. Wat er niet wordt verteld, is dat het vooral om geldgewin draait.

dinsdag 29 juni 2010 16:44
Spread the love

Lijken in de grond begraven neemt vanuit ecologisch standpunt ruimte in beslag. Crematies gaan gepaard met hoog energieverbruik en CO2-uitstoot: zo’n 150kg CO2, een derde afkomstig van de brandstof, tweederde van het verbranden van lijk en kist.  Toxische uitstoot van voornamelijk kwikdampen (afkomstig van tandvullingen) vormen een bijkomend probleem: crematoria zouden binnen kort verplicht worden om specifieke filters te plaatsen.

“Resomatie” komt er op neer dat het stoffelijk overschot in een bad bijtende soda wordt gelegd: de sterke base NaOH. De techniek werd enerzijds door een Canadees en anderzijds door een Schots bedrijf “Resomation Ltd”  op punt gesteld. Voordelen zijn dat veel minder C02 wordt uitgestoten en kwik niet in de atmosfeer komt.  De bewering van de uitvaartsector (in De Morgen van 29 juni) als zou resomatie geen CO2 uitstoten is onjuist, o.a. omdat het oplosmiddel tot 180°C wordt opgewarmd.  Dat overblijfselen zich, in het Canadees procédé, zouden reduceren tot een “een vloeistof en wat verpulverde botten” en dat die vervolgens gewoon mee in de riool kunnen worden geloosd is uiteraard bedenkelijk.

De motivatie is vooral geldgewin

Wat de Autonome Raad voor het Uitvaartwezen, die het nieuws lanceert, er niet bij vertelt is dat hun achterliggende motivatie vooral geldgewin is.  Begrafenisondernemers willen in de toekomst zelf instaan voor dat stuk van hun business, de concurrentie aangaan met crematoria en er zelf flink aan verdienen.  

Los van deze geldelijke achtergrond hoort het maatschappelijk debat over hoe omgaan met begrafenissen niet in de eerste plaats gevoerd te worden door de private uitvaartsector.  Het behoort bij uitstek tot het publieke domein om uit te maken hoe sereniteit en respect voor alle mogelijk waarden gegarandeerd worden.

In die zin kan ook eens nagedacht over de optie om natuurbegraafplaatsen, bijvoorbeeld in bossen, als ‘groen’ alternatief onder ogen te zien.  Het lichaam teruggeven aan de natuur is uiteindelijk een erg natuurlijke wijze om de kringloop van leven en dood te sluiten.

take down
the paywall
steun ons nu!