Klimaatgolf overspoelt Bonn
Nieuws, Wereld, Milieu, Betoging, Klimaat, Bonn, Klimaatactiekamp, Klimawelle, COP 16 -

Klimaatgolf overspoelt Bonn

Bonn - Tussen de 1.500 en 2.000 demonstranten verzamelden zaterdag 5 juni omstreeks 13 uur op de Kaiserplatz in Bonn om deel te nemen aan een manifestatie georganiseerd door de Klimawelle-alliantie. Dit naar aanleiding van de voorbereidende top, die plaatsvond in Hotel Maritim, voor de COP16 in het Mexicaanse Cancún.

dinsdag 8 juni 2010 17:55
Spread the love

Bonte manifestatie onder warme lentezon

De demonstratie in Bonn viel samen met het Klimaatactiekamp (KaK) in Bonn-Messdorf en het internationaal treffen van Rhythms of Resistance (RoR) in Keulen.

Met de mislukte klimaatonderhandelingen van de COP15 in Kopenhagen vorig jaar december in het achterhoofd, wilden de betogers de wereldleiders een duidelijk signaal geven om dit keer het beter te doen in Cancún.

In Kopenhagen werd geen behoorlijk, noch bindend klimaatakkoord met duidelijke en ambitieuze emissiedoelstellingen onderhandeld. Het akkoord werd opgesteld door slechts vijf landen, met name de VS, China, Brazilië, India en Zuid-Afrika.

De bonte menigte manifestanten trok in een tweetal uur door de straten van Bonn. Twee kilometer verwijderd van het hotel waar de top plaatsvond. De betoging werd begeleid door verscheidene reuzenpoppen gemaakt tijdens het KaK en een 150-koppige afvaardiging van RoR-Sambatistas om de eisen van de Klimawelle (Klimaatgolf)voor emissiereductie kracht bij te zetten. Deze eisen zijn:

  • afstappen van fossiele brandstoffen
  • resoluut kiezen voor mingroei in plaats van groei tegen elke prijs
  • afstappen van op fossiele brandstoffen gebaseerde productiestructuren
  • klimaatgerechtigheid
  • afstappen van schijnoplossingen zoals emissiehandel en biobrandstoffen.

De Klimawelle streeft naar klimaatverantwoordelijkheid en -gerechtigheid. Veel gehoorde leuzen, waarvan er ook te lezen stonden op de kleurrijke spandoeken, waren “System Change, not Climate Change!“, “Our Climate Not Your Bussiness!“, “Climate Justice Now!“, “Keep the Oil in the Soil!” en “A-Anti-Anticapitalista!“.

De demonstratie verliep zonder incidenten of arrestaties.

Onaangekondigde blokkade

Na de demonstratie splitste RoR, een internationaal netwerk van autonome percussiebands die antikapitalistische manifestaties en directe acties ondersteunt (in België o.a. groepen in Gent, Brussel en Luik), zich op om in verschillende formaties, vergezeld van enkele honderden manifestanten, via verschillende routes naar de Kölnstrasse te trekken.

Daar vond een onaangekondigde actie plaats tegen het gebruik en de ontginning van fossiele brandstoffen. Met een straatfeest en sit-in werd een benzinestation gedurende twee uur geblokkeerd. Dit zorgde voor een onvoorziene verkeerschaos.

Aan het gebouw werden verscheidene spandoeken bevestigd. Prominent was het doek met “Total = Aral = Shell = BP – Bohrlöcher zumachen!” (… – Boorgaten dichten!) dat door activisten in klimharnas van Robin Wood, een Duitse klimactiegroep, werd aangebracht.

Deelnemers van het KaK voorzagen de actievoerders ter plaatse van heerlijk Turks brood gevuld met sla, gebakken ui, vegan schnitsel en dito sausjes.

De politie zette tijdens deze actie van burgerlijke ongehoorzaamheid in op de-escalatie en liet na onderhandeling met de activisten de actie ongemoeid plaatsvinden.

Na afloop van de directe actie marcheerden de activisten gezamenlijk door het stadscentrum naar Bonn Hauptbahnhof waar de protestmars definitief werd ontbonden.

Klimaatactiekampen

Dit zijn doe-het-zelf-kampen die wereldwijd georganiseerd worden en waar klimaatactivisten samenkomen om te netwerken, gerichte, directe acties te ondernemen en zichzelf bij te spijkeren middels allerhande workshops en debatten. Deze kampen hechten er veel belang aan om CO2-neutraal te zijn en een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk te produceren.

Het KaK in Bonn, dat deel uitmaakt van de Klimawelle, telde een paar honderd deelnemers vanuit alle uithoeken van de wereld. Tijdens het kamp werd er ook een internationaal treffen van Climate Justice Action (CJA) georganiseerd om de krijtlijnen uit te zetten voor de Internationale Actiedag voor Klimaatgerechtigheid op 12 oktober 2010.

Onder het motto “Change the system, not the Climate!” zullen er die dag, die symbolisch samenvalt met Columbusdag, wereldwijd directe acties plaatsvinden.

Ook in België zal er dit jaar een Klimaatactiekamp plaatsvinden in Luik van 29 juli tot 4 augustus. Daarbij zal emissiehandel een centraal thema zijn. Op dinsdag 29 juni zal de “Young Groove Society” een Young Jazz-benefietconcert houden voor dit kamp in the Music Village in Brussel. Op de webstek van KaK-België kan je een voucher downloaden om met korting van dit concert te genieten.

Een nieuwe golf van protest spoelt over de aarde

Naar aanleiding van de Klimaattop in Kopenhagen vorig jaar, rees er een nieuwe golf van sociale bewegingen op met als doel de strijd voor effectieve klimaatbescherming èn klimaatrechtvaardigheid. Deze internationale beweging ontstond rond twee netwerken: Climate Justice Now!, een door het Zuiden geleide coalitie van organisaties en bewegingen die op traditionele wijze campagne voeren voor klimaatgerechtigheid, en CJA, een netwerk van individuen en organisaties die zich hebben toegelegd op het voeren van directe actie voor klimaatgerechtigheid.

De Klimawelle-aliantie maakt deel uit van beide netwerken.

Filmpjes van de blokkade

Foto’s

Linken

take down
the paywall
steun ons nu!