Het Leuvense Wereldfeest 2010
Nieuws, Samenleving, Lokaal, Alfabetisering, Leuvens Wereldfeest, Leesbare wereld, Digitale kloof -

Het Leuvense Wereldfeest 2010

zondag 30 mei 2010 17:04
Spread the love

Op zaterdag 29 mei vond de 22ste editie van het Leuvense Wereldfeest plaats.  Dit gratis mondiaal feest startte om 13 uur in park Den Bruul. Het Leuvense Wereldfeest is een kleurrijk en multicultureel evenement dat jaarlijks duizenden bezoekers ontvangt.

Zij konden genieten van de heerlijke mix van muziekoptredens, workshops, (kinder)animatie, een informatie- en themamarkt, een wereldkeuken en een artisanale markt met voorwerpen uit diverse continenten. De talrijke inspanningen van de organisatoren om afvalarm te werken, maken van het Wereldfeest een voorbeeldig evenement.

De Leuvense MURGA  Murganova en Murga ça va uit Herent gaven om 13 uur het startschot van het Wereldfeest.

Het thema van dit jaar was ‘ABC van de Wereld’

Door de kenniskloof wordt de wereld almaar moeilijker leesbaar voor iedereen: door wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen, door de multiculturele realiteit, door uiteenlopende normen en waarden, door nieuwe ethische vragen.

Ondertussen groeit in de samenleving een kloof tussen de mensen die meekunnen met deze ontwikkelingen en ervan profiteren, en diegenen die hopeloos achterblijven. Voor deze tweede groep wordt de toegang tot de werkelijkheid steeds moeilijker door een gebrek aan middelen, kennis en vaardigheden.

Een leesbare wereld wordt ook leefbaarder

Daarom wil de organisatie er met het Wereldfeest voor pleiten om de wereld leesbaar te maken voor iedereen. Het gaat dan over alfabetisering en basiseducatie in het Zuiden en bij ons. Basiseducatie en tweedekansonderwijs hebben sowieso sterke wortels in Leuven.

Maar het gaat ook over het dichten of minstens verkleinen van de digitale kloof. Over de belangrijke emancipatorische kracht van onderwijs voor vrouwen. Over het belang van mondiale vorming voor kinderen. Over het toegankelijk maken van de sociale realiteit voor laaggeletterden, enz. Een leesbare wereld wordt ook een leefbaarder wereld.

take down
the paywall
steun ons nu!