Zuid-Afrika, land van extremen
Reportage, Nieuws, Afrika -

Zuid-Afrika, land van extremen

Zuid-Afrikanen koesteren voetbal, rugby en cricket als nationale sporten, maar het land is ook een mekka voor beoefenaars van extreme sporten. Reisorganisaties spelen daar gretig op in.

donderdag 27 mei 2010 22:08
Spread the love

Met zijn 3000 kilometer kust en spectaculaire bergen staat Zuid-Afrika niet alleen bij surfers, snowboarders en rafters hoog aangeschreven. Adrenalinejunkies komen er ook graag voor extreme sporten als het abseilen, bungeejumpen en skydiven.

Steile helling

Op de 1000 meter hoge Tafelberg, in de provincie West-Kaap, vindt bijvoorbeeld de hoogste commerciële abseil ter wereld plaats. Bij het abseilen daal je via een klimtouw van een steile helling. De afdaling van de Tafelberg is 112 meter diep en biedt een adembenemend uitzicht op de Atlantische Oceaan en Kaapstad.

Van de Bloukransbrug, op de grens tussen de provincies Oost- en West-Kaap, is de hoogste bungeesprong ter wereld mogelijk. De Bloukransbrug is de hoogste spanboogbrug ter wereld en hangt 216 meter boven de gelijknamige rivier.

Andere populaire extreme sporten in Zuid-Afrika zijn skydiven (parachutespringen) en parapente (glijscherm). Bijna elke grootstad heeft zijn eigen skydivecentrum. De goede thermiek heeft vooral in de provincie Noord-Kaap al veel glijschermpiloten tot nieuwe records gebracht. Wie boven de zee vliegt, maakt bovendien kans dolfijnen en walvissen te spotten.

Tussen haaien zwemmen

Zuid-Afrika staat ook bekend om zijn haaien. Voor de strandtoeristen is dat minder goed nieuws, maar haaienspotters waarschuwen de badgasten om aanvallen te voorkomen. De dieren zijn van op een boot te bezichtigen, en voor de durvers is het ook mogelijk om er tussen te snorkelen of te duiken.

In het Aliwal Shoal kunnen gewone stervelingen tussen de tijgerhaaien zwemmen. De haaien worden eerst gelokt met een geurspoor. Na een korte instructie over het gedrag van de haai en de gepaste reactie kan men tussen de haaien duiken of snorkelen. Per sessie komen er drie tot negen tijgergaaien op het geurspoor af.

RP

take down
the paywall
steun ons nu!