Nieuws, België, Stampmedia, Televisie, Evelien Rutten, Komen eten, Peter van asbroeck, Reality-tv, Tv, Vt4 -

Reality-tv geen pretje voor deelnemers

Jong en oud geniet wel eens van een stevige portie reality-tv. Toch is niet elk reality-programma realistisch, en zijn niet alle kandidaten blij met het resultaat. Evelien Rutten (36) uit Antwerpen die met haar deelname aan ‘Komen Eten‘ (VT4) een leuke herinnering dacht over te houden, kwam van een kale reis terug.

vrijdag 14 mei 2010 15:33
Spread the love

“VT4 heeft mij zelf gecontacteerd” zegt Evelien. “Aan het begin van een reeks zoekt men zelf kandidaten.” Omdat voorlopers in het buitenland haar een goed gevoel gaven, ging ze akkoord. Het zou gaan om zachte reality-tv die de deelnemers vooral niet zou sturen en manipuleren. “Maar mijn vriend zag duidelijk wat ze aan het doen waren terwijl ze hier thuis kwamen filmen.” In de reeks nemen de kandidaten het gedurende vier dagen tegen elkaar op. Allemaal met één doel: verkozen worden tot beste gastheer en kok van de week.

Manipulatie

Ook voor de opname bij Evelien thuis was al een team researchers bezig met het uitzoeken wie de botsende karakters waren. “De regisseur vertelde me dat mijn tegenkandidaten leeftijdsgenoten zouden zijn. Maar wanneer ze bij me thuis aanbelden zag ik pas dat ze allemaal 10 of 20 jaar ouder waren dan mij. Opeens verwachtten ze iets heel anders van mij dan ik gepland had. Plotseling moest hun jas keurig aangenomen worden. Dat was een hele aanpassing voor mij.”

Evelien had daarom het gevoel dat de regie haar wou doen laten overkomen als de betweterige journaliste. Haar vermoeden werd ook duidelijk in de vraagstelling van de regie. “Omdat ik al een tijdje in de media meedraai, had ik dat snel door. Sommige andere gasten zeiden echter dingen die ze liever niet hadden gezegd.”

Ook de lange draaidagen en de slechte accommodatie waren Evelien een doorn in het oog. “We moesten soms uren wachten in een kamer zonder verwarming. Ook waren er geen stoelen aanwezig en moesten we dus op de grond zitten.”

Nooit meer

“Ik zou het echt nooit meer doen”, besluit Evelien. “Als ik de aflevering terugzag waar ik in kwam, was ik er echt een tijdje niet goed van. Zeker omdat je dan pas ziet wat de kandidaten echt van je vinden.” Toch is ze er van overtuigd dat vele uitspraken geleid werden door de regie. “De realiteit is toch wel soms verkeerd weergegeven. Dat merkte ik vooral in het knippen en plakken van citaten. Dat is gewoon smerig.”

Energie en vitaliteit nodig

Peter van Asbroeck (48), presentator van zowel ‘Komen Eten’ als ‘Help mijn man is een klusser’, reageert. “We veranderen de realiteit niet. Natuurlijk is er altijd wel een soort van draaiboek . Filmen kost tijd en geld, we kunnen het ons dus niet permitteren om zomaar in het wilde weg ergens te gaan filmen.” Wat de keuze van kandidaten betreft gaat men bij VT4 vooral af op het extravagante en komische. “Het is logisch dat extravagante mensen meer kijkcijfers zullen opleveren.” Elk seizoen bieden er zich 900 kandidaten aan. Daaruit moet VT4, volgens de wet op de kinderarbeid, sowieso alle minderjarigen schrappen. “Ook mensen boven de 65 schrappen we uit de wachtlijst. Ons publiek zit niet te wachten op bejaarden die staan te koken. Een programma als ‘Komen Eten’ heeft energie en vitaliteit nodig.”

© 2010 – StampMedia/Plantijn – Vincent Bals

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!