Belgische aardbeienpluk wordt Turkse theatervoorstelling
Stampmedia, Genk, Theater, TGT, Aardbeienpluk, Fruitpluk, Migranten, Turks jeugd theater, Turkse immigranten, Veli Arslan'O -

Belgische aardbeienpluk wordt Turkse theatervoorstelling

Op woensdag 5 en donderdag 6 mei vond “Aardbeienveld” plaats in de Schouwburg te Genk. Het theaterstuk, georganiseerd en geregisseerd door Veli Arslan’O, is een komedie. Arslan’O haalde zijn inspiratie uit de arbeidsgeschiedenis van Turkse immigranten, zonder dewelke de Belgische aardbei er wellicht niet was geweest.

maandag 10 mei 2010 10:58
Spread the love

TGT ( Turks jeugd theater), bestaande uit 25 dynamische jongeren, slaagden erin om het hart van het publiek te veroveren, zoals bleek uit de staande ovatie op het einde van de toneelstuk, van een energieke publiek desondanks hun oververmoeide lachspier.

België=Gastvrij land

België begon in de jaren 60 goedkope arbeidskrachten te importeren.. Het land stelde zijn grenzen open en ontving de massa Turkse immigranten werden met open armen. Na jarenlang zwoegen in de mijnen, viel het verdict in 1965: De sluiting van de Limburgse mijnen was officieel. Toenmalig minister van Economische Zaken Den Uyl tekende het ontslagformulier van 40.000 mijnwerkers.

Nieuwe inkomstenbron

In tegenstelling tot wat men verwachtte, keerden de (gast)arbeiders niet terug naar hun thuisland. Ze gingen op zoek naar ander, en ja .. beter werk. De mannelijke ex-mijnwerkers zochten nieuwe inkomstbronnen in fabrieken, vooral de auto-industrie deed het goed. Ook de vrouwelijke immigranten weigerden thuis als ‘couch potato’ te fungeren en gingen aardbeien plukken.

Fruitpluk

De bij Turken erg populaire fruitpluk zet jaarlijks ruim zevenduizend seizoenarbeiders in. Vooral Turken, Oost-Europeanen en Afrikanen vinden hun weg naar de aardbeivelden. Ze werken aan de groei én bloei d.w.z. aan de voorteelt, aanplanting, eerste oogst en tweede oogst. “Het is een erg vermoeiende job, je werkt op je knieën op een vaak natte grond, je hebt pijn aan je rug en schouders, en dit allemaal voor een laag loontje”, aldus Elvaniye Kara, jarenlange aardbeienplukker.

Het theaterstuk

De theatervoorstelling begon met een welkomstwoord van de organisator. Daaropvolgend vroeg Arslan’O aan het – overwegend Turks publiek – wie ooit in de aardbeienpluk had gewerkt. In een hilarisch moment voor het publiek gingen alle handen omhoog.! Ze beseften dat de Belgische aardbeienpluk een collectieve bezigheid is van de Turken. Ze eigenden het zich toe. Het is een deel van hun geschiedenis, hun verhaal, hun cultuur.

110 minuten

Twee keer 55 minuten stonden de artiesten op het podium. “ Het is een hoog kwalitatief toneelstuk waarbij ik getracht heb de jongeren acteervaardigheden aan te leren, en het publiek heb proberen spiegelen aan hun eigen ervaringen en leefwereld” aldus Veli Arslan’O.

“Aardbeienveld” zal nog te zien zijn op 12 juni in Beringen Casino. In oktober treden ze op in brussel, in november in antwerpen en december in Gent. De zalen zijn nog niet bepaald en de exacte data ook niet.

© 2010 – StampMedia – Fatmagül Dinc

take down
the paywall
steun ons nu!