Nieuws, Europa, Samenleving, Politiek, Jongeren, Stampmedia, VN, Duitsland, Verenigde Naties, Borgerhout, Munol, Lübeck, Xaveriuscollege, Watmet -

Politiek festival in Duitsland trekt 400 jongeren

Lübeck. Een culturele stad in het noorden van Duitsland. Elk jaar bezoeken duizenden toeristen de glansrijke musea en prijzige hotels. Voor studenten is de stad ook gekend om de gerenommeerde Thomas-Mann-Schule, waar van 3 tot 8 mei Europese jongeren een VN-conferentie naspelen. Enkele Vlaamse jongeren doen mee.

woensdag 5 mei 2010 10:29
Spread the love

Model United Nations of Lübeck’, of kortweg Munol, is een educatief inzichtexperiment van de Verenigde Naties voor jongeren van 16 tot 19 jaar, die begaan zijn met de wereld.

Toen in 1997 de eerste editie van start ging, hadden 80 lokale geïnteresseerden zich ingeschreven om zich drie dagen minister te wanen.

Nu, zeven edities later, is dat aantal vervijfvoudigd, zijn de dagen verdubbeld en is er geld vrijgemaakt om bekende personen van verschillende organisaties, zoals o.a. Gerd Richter van Amnesty International (nvdr: één van de organisaties met raadgevende bevoegdheid bij de VN), aan te werven om onwetende pubers uitleg te komen verschaffen over hun vereniging.

Vlaamse jeugd engageert zich

Enkele maanden geleden kregen enkele Vlaamse jongeren van het Xaveriuscollege in Borgerhout de kans dit avontuur te beleven. Ze begonnen vol goede moed aan het schrijven van hun nieuw wetsvoorstel dat ze zullen moeten voorleggen aan de afgevaardigden van de andere landen.

Als dat wetsvoorstel goedgekeurd wordt, is hun doel bereikt. Dit vergt wel enige kennis van het Engels omdat alle communicatie in deze taal moet verlopen.

Bij Annelies Heyvaert (18), deelneemster van Munol 2010, spat het enthousiasme er af: “Ik ben erg geïnteresseerd in buitenlandse politiek en wil daarom graag bijleren over de werking van de VN. Het is ook fascinerend om de verschillende politieke meningen van jongeren te horen. Zo kan je al een toekomstbeeld schetsen, want waarschijnlijk zijn er jongeren die later echt in de politiek stappen. Misschien is er zelfs een toekomstige vervanger aanwezig voor onze Haiku Herman!”

Confrontatie met de realiteit

Ook ouderen hebben een mening: “Door initiatieven als Munol krijgen jongeren, grotendeels door zelfstudie, een beter inzicht in de hedendaagse wereldproblematiek. Hoewel de VN-simulatie in spelvorm gegeven wordt, zullen ze er toch bewuster mee omgaan, omdat ze geconfronteerd worden met een nabootsing van de werkelijkheid. Bovendien schaven ze hun Engels bij, wat altijd handig is in onze gecultiveerde maatschappij”, aldus Sien De Kuyper (56).

Louisa van Bouwel (77) is het hier gedeeltelijk mee eens: “Het is goed dat jongeren stilstaan bij wantoestanden in de wereld, maar de VN garandeert dingen die nog nooit zijn verwezenlijkt: wereldvrede en veiligheid. Wat zij probeert, is even zinloos als Don Quichote die tegen windmolens vecht. Als jongeren een organisatie nadoen die er niet in slaagt haar doelen te realiseren, lijkt me dat niet efficiënt.”

Voor meer info kan je terecht op www.munol.de. Eind deze week volgt een verslag van op de conferentie ter plaatse van onze StampMediareporter.

© 2010 – StampMedia – Nick Lodewyckx

take down
the paywall
steun ons nu!