Baltic Gay Pride (voorlopig) gebannen
Nieuws, Europa, Samenleving, Litouwen, Baltic gay pride, Lgbt, Vlinius, Homoseksualitiet -

Baltic Gay Pride (voorlopig) gebannen

Vilnius, Litouwen -- Interim-procureur-generaal Raimondas Petrauskas en gemeenteraadslid Stanislav Buskebicius van Vilnius hebben de rechtbank gevraagd de vergunning van de Baltic Gay Pride, die nu zaterdag 8 mei zou plaatsvinden, in te trekken. Ze doen naar eigen zeggen in het kader van de handhaving van de openbare orde.

woensdag 5 mei 2010 11:50
Spread the love

Update: Woensdagochtend heeft de rechtbank in Vilnius de Baltic Gay Pride voorlopig gebannen.

De rechtbank oordeelde dat de openbare orde en de veiligheid van de deelnemers aan de mars niet gewaarborgd kunnen worden. De mars mag wel een op een later, nog te bepalen, tijdstip plaatsvinden, wanneer de openbare orde en de veiligheid wel verzekerd zouden kunnen worden.

 “In geval van dreigend gevaar voor de menselijke gezondheid en de openbare veiligheid moet een dergelijke vergunning geweigerd worden”, zei Petrauskas dinsdag.

Petrauskas voerde aan dat zijn kantoor vertrouwelijke informatie heeft ontvangen van verschillende ordediensten dat dergelijk gevaar dreigt. Hij voegde eraan toe dat hij graag ongelijk zou krijgen in dit geval, en erkende het recht op vreedzame marsen.

“Wij zijn nu eenmaal een deel van Europa. Of we dat nu graag willen of niet, dergelijke evenementen zullen vroeg of laat toch plaatsvinden. Maar nu moeten we een vreedzame mars afwegen tegen openbare rust en volksgezondheid. We kunnen dan wel het gebied rond de mars afzetten met omheiningen, maar we kunnen de veiligheid naar en van de Gay Pride niet garanderen.”

Hij gaf toe dat een verbod laat uitschijnen dat Litouwen homofoob is.

Vladimir Simonenko, voorzitter van LGL, de Lithuanian Gay League, ontving een brief van de procureur-generaal waarin hem gevraagd werd te goeder trouw de mars te annuleren.

“Maar deze brief diende duidelijk enkel en alleen om ons onder druk te zetten. Ik kreeg de brief namelijk de dag nadat de aanvraag tot intrekking van de vergunning werd ingediend bij de rechtbank.”
 

take down
the paywall
steun ons nu!