Nieuws, Cultuur, Lokaal, Antwerpen, Jan Vanriet, KMSKA, Closing Time -

Jongerenproject Re-Mastered in ‘Closing Time’ KMSKA

maandag 3 mei 2010 14:05
Spread the love

Van 26 tot 30 april sloegen 15 jongeren van het Koninklijk Lyceum Antwerpen hun tenten op in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van Antwerpen (KMSKA).

Een week lang werkten zij in muziek- en dramaworkshops in de marge van de tentoonstelling Closing Time en maakten een eigen interpretatie van de grote verhalen in de oude en hedendaagse kunst.

In de tentoonstelling Closing Time confronteert kunstenaar Jan Vanriet zijn eigen werk met werken van oude en moderne meesters uit de museumcollectie die inhoudelijk of stilistisch verwant zijn.

Na een introductie door museumgids Peter Delaet krijgen de jongeren de uitzonderlijke kans om in dialoog te gaan met Jan Vanriet. Zij gingen samen op zoek naar de verhalen die achter de kunstwerken schuilgaan. Hoe wordt een verhaal beeldend weergegeven, waar haalt de kunstenaar zijn inspiratie, zijn er oude verhalen die nog steeds actueel zijn en welke verhalen raken ons?

Onder begeleiding van Jutta Troch en An Van de Velde van De Veerman, ontdekken, verkennen, begrijpen, interpreteren, re-masteren de jongeren de schilderijen in muziek en drama. Met dit project sloegen kunsteducatieve organisatie De Veerman en het KMSKA opnieuw de handen in elkaar.

In 2009 realiseerden ze samen het project Rubens in Beweging, waarin jongeren de werken van P.P. Rubens tot leven brachten met stof en beweging.

Re-Mastered ontving de prijs ‘Kunst en geschiedenis voor jongeren’ van het Fonds Irène Heidebroek en Eliane van Duyse van de Koning Boudewijnstichting als good practise. Van het project wordt ook een videoreportage gemaakt.

Het toonmoment was op vrijdag 30 april in Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, Leopold De Waelplaats, Antwerpen. Hier volgen enkele sfeerbeelden.

take down
the paywall
steun ons nu!