foto Leo Wolfs

 

Nieuws, Europa, Samenleving, Roma, Internationale Roma Dag, Eigenheid en identiteit -

Internationale Roma Dag

8 april is het Internationale Roma Dag, een internationale feestdag ingevoerd in 1971 door het eerste Roma Wereldcongres in Londen. Het is dé dag om erkenning te vragen voor de eigenheid en de identiteit van de Roma.

donderdag 8 april 2010 17:40
Spread the love

De 10 à 12 miljoen Roma vormen de grootste etnisch-culturele minderheid binnen de Europese Unie en kampen met heel wat discriminaties.

Het Europees Parlement keurde op 25 maart 2010 een resolutie goed waarin de discriminatie van de Roma in scherpe bewoordingen werd aangeklaagd.

“De 10 tot 12 miljoen Europese Roma zijn nog altijd het slachtoffer van hevige systematische discriminatie en in veel gevallen van ernstige armoede en sociale uitsluiting.”

Het Europees Parlement veroordeelt de recente toename van zigeunerhaat (Roma-fobie) in verschillende EU-lidstaten, die zich regelmatig manifesteert doordat haat wordt gezaaid tegen en aanslagen worden gepleegd op Roma.

Er is vooral discriminatie op het gebied van onderwijs (met name segregatie), huisvesting (gedwongen uitzettingen en ondermaatse woonomstandigheden, vaak in getto’s), werkgelegenheid (hun bijzonder lage arbeidsparticipatie) en gelijke toegang tot gezondheidszorgsystemen en andere openbare diensten, alsook over de schrikbarend lage politieke participatie van de Roma.

Het feit dat de Roma in tal van Europese landen leven, maakt, volgens het Europees Parlement, een Europese aanpak nodig. Op 8 en 9 april vindt de Tweede Europese Roma Top plaats in Spanje. Daar zal een uitgebreide strategie uitgewerkt worden om de de discriminatie weg te werken en de inclusie van de Roma in de Europese Unie te bevorden.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!