Nieuws, Cultuur, Lokaal, Stampmedia, Genk, Comedy, Ginsert -

Opkomend komiek Steven Mahieu lokt veel volk naar Genk

Donderdag 18 maart werd het jeugdhuis ‘Ginsert’ in Genk tot een sfeervol comedycafé omgevormd. Het jeugdhuis liep vol voor Steven Mahieu, een 32-jarige stand-upcomedian die nog maar recentelijk zijn roeping vond.

dinsdag 23 maart 2010 14:38
Spread the love

Steven Mahieu maakte drie jaar geleden zijn entree in de wereld van de stand-upcomedy. Hij sloot zich toen aan bij ‘De Nonsens Alliantie’, een Gents improvisatiecollectief opgericht in de zomer van 2001, waarbij het belang van improvisatie en interactie met het publiek centraal staat. Zijn eerste succes behaalde hij tijdens de 123 Comedy Award in 2008 waar hij de finale haalde. In 2009 werd hij runner-up van de Culture Comedy Award en behaalde in datzelfde jaar zijn eerste echte overwinning met zowel de jury- als de publieksprijs van de Gaga Cup.

Sindsdien speelt Mahieu menig cultureel centrum en café plat en kwam het al snel tot een invasie van Nederland. Hij stond al eerder in het voorprogramma van enkele gevestigde waarden uit de comedyscene zoals Philippe Geubels, Freddy De Vadder en Alex Agnew. In Genk was hij de headliner waar het publiek voor aanschoof.

Intiem

Filip Olaerts (cc Genk) was erg tevreden met de opkomst, maar ook met de kwaliteit van het concept ‘Comedycafé’. “Het is een relatief nieuw concept waarmee we een veel hogere graad van intimiteit opbouwen tussen het publiek en de komiek. Het podium is lager waardoor er veel meer interactie ontstaat tussen de artiest en het publiek. Mensen appreciëren ook sterk dat de comedian na zijn performance nog even blijft plakken voor een pintje en een gesprek.”

Steven Mahieu zelf vindt een comedycafé anders dan een zaalvoorstelling. “Natuurlijk is er die unieke intimiteit, je zit gezellig met de mensen die je kent aan een tafeltje. Als comedian kan je losser gaan, nieuw materiaal testen en een beetje free-stylen. Een zaalvoorstelling is af van a tot b en laat maar weinig ruimte voor improvisatie.”

Simpele oplossingen

“Ik verwerk maatschappelijke thema’s in mijn performance als ze mij echt persoonlijk raken.” Vindt hij het belangrijk om zijn visie door te geven? Mahieu: “ik ben geen actualiteitsfreak, geen moppentapper of komiek die je een moraal de strot in wil rammen. Ik vind het gewoon leuk om de manier waarop mensen met elkaar omgaan te analyseren, en te vergelijken met dieren die veel instinctiever denken, voelen en handelen. Mensen moeten het niet ingewikkelder maken dan dat het al is, soms zijn de oplossingen voor grote problemen heel simpel, maar kunnen of willen we ze niet zien.”

“Cavia’s zijn klootzakken”

Mahieu is een gedreven komiek, wiens woorden diep uit zijn hart en maag komen. Hij slaat ons niet met ethische vraagstukken om de oren, maar laat ons wel de absurditeit van de dagelijkse dingen zien. “Mensen kopen knuffelige beestjes in de winkel zonder aan de consequenties voor het dier te denken, ze zijn egoïstisch. Ouders willen het recht op kinderen, maar hebben kinderen ook een direct recht op ouders? Mensen doen zomaar wat, ze denken niet verder na dan aangenaam is voor hen. Laten we maar niet verder gaan nadenken, want we zouden ons hoofd kunnen breken!”

Mahieu gebruikt stand-upcomedy in zekere zin als zelftherapie, om niet ’zot‘ te worden zoals de rest van de wereld die het zichzelf zo moeilijk maakt. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat Theo Maaesen een groot voorbeeld is voor Steven Mahieu. Zijn optredens zijn even ruw en met gebalde vuist een oprechte slag in het gezicht.

Meer info op www.stevenmahieu.be

© 2010 – StampMedia – Christoffer Allegrezza

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!