Congolese mensenrechtengroepen klagen kolonel Zimurinda aan
Nieuws, Afrika, Congo, Mensenrechten, FARDC, Noord-Kivu -

Congolese mensenrechtengroepen klagen kolonel Zimurinda aan

Een coalitie van ruim vijftig Congolese mensenrechtenorganisaties en groepen uit de civiele samenleving van Noord-Kivu heeft begin vorige week een formele juridische klacht ingediend tegen luitenant-kolonel Innocent Zimurinda.

dinsdag 9 maart 2010 14:12
Spread the love

De coalitie werd daarin bijgestaan door de internationale mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. De kolonel is een hooggeplaatste militair van het Congolese regeringsleger (FARDC) die zijn basis heeft in Goma, de hoofdstad van de provincie Noord-Kivu.

Het dossier tegen de kolonel bevat een waslijst van zwaarwichtige aanklachten van oorlogsmisdaden en zware schendingen van de mensenrechten: moorden op burgers, willekeurige executies, verkrachtigen, rekrutering van kindsoldaten, … begaan door rebellengroepen én FARDC-troepen die onder het directe bevel stonden van de kolonel. De feiten hebben zich voorgedaan tussen 2007 en nu in de door oorlog verscheurde gebieden ten noorden van Goma.

Kolonel Zimurinda leidde in de tweede helft van 2008 een groep rebellen die minstens 150 burgers vermoordde in Kiwanja. Naderhand werd Zimurinda – zoals vele ex-rebellen – opgenomen in het regeringsleger. 

De mensenrechtengroepen eisen de onmiddellijke schorsing van de kolonel uit actieve militaire dienst in afwachting dat er een gerechtelijk onderzoek tegen hem wordt gestart.

De klacht is officieel ingediend bij generaal Dieudonné Amuli Bahigwa, de legerchef die de operaties leidt van het Congolese regeringsleger in het oosten van Congo.

Eerder werden de VN-blauwhelmen ervan beschuldigd samen te werken met militairen die de mensenrechten met voeten traden.

Volgens Joseph Dunia, woordvoerder van de lokale mensenrechtenorganisatie Promotion de la Démocratie et Protection des Droits Humains (PDH), hebben ze die ongewone juridische stap genomen “omdat ze het niet langer kunnen aanzien dat de kolonel zijn terreurbeleid tegenover de burgerbevolking ongestraft kan blijven voortzetten. Alleen een ingrijpen van de hoogste instanties kan daar een einde aan maken.” 

In het rapport van de speciale VN-vertegenwoordiger over Buitengerechtelijke Executies uit oktober 2009 werd kolonel Zimurinda genoemd als de directe verantwoordelijke voor een moordpartij van het regeringsleger op 120 Rwandese Hutu-vluchtelingen in Shalio en omgeving in april 2009. Die feiten vonden plaats tijdens een militair offensief dat werd gesteund door de VN-vredesmacht (Monuc). Een offensief gericht tegen de Hutu-rebellen van de FDLR.

In 2009 nam kolonel Zimurinda actief deel aan de door de VN-blauwhelmen ondersteunde en erg omstreden militaire operatie Kimia-II in het oosten van Congo. Als hij niet snel uit zijn functie wordt ontheven, vrezen de mensenrechtenorganisties, zal hij ook nog een actieve rol spelen in de lopende militaire operatie die bekend staat onder de naam Amani Leo en die vanaf januari dit jaar van start ging.

Bron: Human Rights Watch 
Promotion de la Démocratie et Protection des Droits Humains (PDH) 
Promotion et Appui aux Initiatives Féminines (PAIF)

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!