actie BOEH!

 

Samenleving, België, GO, Gemeenschapsonderwijs, BOEH!, Scholen, Hoofddoekenverbod -

‘Hoofddoekenverbod is ongrondwettelijk’

De auditeur van de Raad van State sprak zich donderdag uit over het hoofddoekenverbod. De feministische actiegroep BOEH!, Baas Over Eigen Hoofd, had klacht ingediend bij de Raad van State tegen de beslissing van het Gemeenschapsonderwijs, GO, om het dragen van 'uiterlijke levensbeschouwelijke kentekens' in de scholen te verbieden.

donderdag 4 maart 2010 16:38
Spread the love

Het advies van de auditeur volgt de bezwaren van BOEH!

De actiegroep beroept zich op artikel 24 van de grondwet dat stelt dat alleen het parlement ‘de essentiële aspecten van het onderwijs’ kan regelen. De auditeur geeft BOEH! gelijk en stelt dat “een dergelijke maatschappelijk controversiële beslissing” een zodanige impact kan hebben op de toegang tot het onderwijs dat deze materie door het parlement moet worden beslist.

De auditeur stelt verder dat het hoofddoekenverbod een schending is van de godsdienstvrijheid.

Ten slotte adviseert hij dat de Raad van State advies moeten inwinnen bij het Grondwettelijk Hof. In afwachting dient de beslissing van het GO te worden geschorst. 

Samira Azabar, woordvoerster van de actiegroep BOEH!, is zeer opgetogen over deze uitspraak.

“Het advies van de auditeur wordt in de meeste gevallen gevolgd, maar we moeten nu gewoon afwachten.

Het is in elk geval een positief verhaal. Het hoofddoekenverbod is een discriminerende maatregel, de auditeur volgt ons daarin. Een uitspraak van de Raad van State dient binnen de twee weken te volgen. We zijn in elk geval zeer hoopvol. Op die manier kan er een einde komen aan het hoofddoekenverbod in het Gemeenschapsonderwijs.

Wat de uitspraak ook zal zijn, BOEH! blijft de dialoog aangaan met de scholen in de regio Antwerpen en daarbuiten. Want leerlingen moeten het recht hebben om zelf te beslissen over het al dan niet dragen van een hoofddoek.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!