Klara brengt kwaliteit voor kinderen
Cultuur, Stampmedia, Klara, HETPALEIS, Kinderen -

Klara brengt kwaliteit voor kinderen

Klara, de cultuurzender van de VRT richt zich ook op kinderen. Op zaterdag 20 en zondag 21 maart organiseert de zender de derde editie van Klara4Kids, een muziekfeest in HETPALEIS.

vrijdag 26 februari 2010 08:22
Spread the love

Er wordt al lang gewerkt aan publiekswerking om jongeren warm te maken voor de schone kunsten, maar liefde voor de kunst moet je ook op de schoolbanken meekrijgen, vindt Klara-nethoofd Chantal Pattyn: “Door voor elke voorstelling educatieve fiches te voorzien, hopen we leraars te helpen klassieke muziek in de klas te brengen. Het zou zonde zijn dat alleen kinderen van kunstminnende ouders potentiële Klara-luisteraars zijn. Ik zie hierin een gedeelde verantwoordelijkheid van de kunstensector en het onderwijs en als het van mij afhangt ook van de media.”

Daarom besloot klara ook andere initiatieven op te zetten. Grote componisten zoals Bizet, Debussy, Ravel, Tsjaikovski, Bartok en vele anderen schreven ook muziek voor kinderen, en die werd verzameld op de Klara4kids cd. Op zaterdag 20 en zondag 21 maart is er bovendien een muziekfeest in HETPALEIS in Antwerpen.

Kwaliteit

De cultuurzender van de VRT heeft niet echt een plan om meer jongeren te bereiken. “We weten niet precies welke kinderen komen kijken naar Klara4kids, maar wilden met Klara4kids een statement doen: het aanbod van Klara is voor iedereen, en wij zijn ook met jonge mensen bezig. Enkele jaren geleden zijn we met EMI gaan praten: we wilden een cd maken voor kinderen. Ondertussen zijn we aan de derde Klara4kids cd.”

En toen kwam de Klara4kids dag. “We hoeven dit niet te doen. We hebben er ook geen speciaal budget voor. Onze werkingsmiddelen zijn de laatste jaren gedaald, net als voor de hele VRT. Hoe dan ook blijf ik Klara4kids in elk geval verdedigen. Het belangrijkste is dat we kwaliteit brengen.”

Ondertussen loopt de ticketverkoop weer als een trein. Wordt Klara4kids slachtoffer van haar eigen succes? “Tja, vorig jaar kregen we al boze telefoons van mensen die niet binnen geraakten. Vandaar nu een tweedaagse editie. Dat is al een uitbreiding. Maar we willen wel in HETPALEIS blijven. Als we naar grotere locaties gaan kunnen we niet meer de kwaliteit brengen die we voor ogen hebben. Zonder de expertise en ervaring van HETPALEIS gaat het niet. We moeten samen onze nek blijven uitsteken.”

“Het beste is niet goed genoeg”, benadrukt de directeur van HETPALEIS Barbara Wyckmans. “Niet omdat kinderen onze toekomstige toeschouwer of luisteraar worden, wel omdat ze dat nu reeds zijn. Klara geeft oprechte aandacht voor kinderen zonder aan kwaliteit in te boeten. Dat is fantastisch.”

Piano en avontuur

De Fanfakids brengen op zelfgemaakte instrumenten een vleugje Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse muziek. Voor Klara4Kids doen ze dit onder leiding van acteur en muzikant Pieter Embrechts. In samenwerking met trompettist en componist Sam Vloemans maakten ze een origineel werk voor alle leeftijden.

Daarnaast wordt er ook muziektheater gebracht, en er zijn nog tal van andere activiteiten en workshops. Zo brengt ‘De grote reis’ kinderen in contact met vreemde culturen. In een omgebouwde lijnbus kunnen ze het trillen van de bus en de spanning van het avontuur voelen.

Beste musical

Wie ‘Sunjata, de leeuwenkoning van Mali’ gemist heeft in Het Paleis, kan er nog naartoe tijdens Klara4kids. Dit muziektheater over broederstrijd, recht, onrecht, liefde en vriendschap werd in 2006 gecreëerd voor het crossmediale cultuurproject W@=D@. De productie kreeg de prijs voor Beste Musical op het gala van de Vlaamse Musicalprijzen.

© 2010 – StampMedia – Lizelotte Stroeckx

take down
the paywall
steun ons nu!