Bron: Piqsels / CC0
Socrowd

Socrowd maakt 1 miljoen euro vrij in Coronafonds voor social-profit

Socrowd lanceert vandaag een Coronafonds voor sociaal-positieve projecten in Vlaanderen en Brussel. Zo ondersteunen ze organisaties die het in deze crisisperiode moeilijk hebben. Socrowd is het eerste sociaal crowdfundingplatform in België die zo’n actie doet.

dinsdag 19 mei 2020 11:27
Spread the love

 

“Met het financieringsmodel (maal factor 3) van Socrowd slaan we samen met organisaties en hun achterban de handen in elkaar om sterker door deze periode te komen. Als hun netwerk bijvoorbeeld 100 euro investeert, kan de organisatie 300 euro renteloos lenen bij ons. En investeerders krijgen hun geld gewoon terug als de lening is afbetaald”, zegt coördinator van Socrowd Ludo Dhelft.

Overleven in Coronatijd is moeilijk

Voor organisaties met een focus op maatschappelijke meerwaarde is het nu al moeilijker om aan financiering te geraken om hun werking of projecten verder te kunnen zetten. Ook financiering voor nieuwe initiatieven die net inspelen op de impact van corona lijkt te stroppen in het traditionele financiële systeem. Banken spelen ook op veilig. Zij verkiezen de traditionele paden van leningen aan risicoloze profit-ondernemingen.

Voor wereldverbeteraars

Dit fonds is bedoeld voor organisaties met een maatschappelijke impact. Zoals milieuorganisaties, armoedeorganisaties of socio-culturele organisaties. Ze hebben één ding gemeen: ze willen van de wereld een betere plek maken door te ondernemen.

Enkel organisaties die door de coronacrisis tijdelijk in de problemen zitten komen in aanmerking voor het fonds. Ze moeten dus een werkend verdien- of terugverdienmodel hebben. Denk maar aan: culturele instellingen, wijkgezondheidscentra, fietskoeriers, …

Organisaties halen zelf een derde op

Tijdens een crowdfundingactie haalt het project of de organisatie zelf een derde van het kredietbedrag op bij haar achterban: fans, klanten, personeel, leveranciers, leden, … Na afloop van de campagne verdriedubbelt Socrowd het opgehaalde bedrag vanuit het Coronafonds. En leent dit renteloos uit op een periode van maximaal 10 jaar.

Een model dat werkt

Socrowd begeleid organisaties intensief bij hun campagne. ‘Dit model werkt? Elk project dat zich tot nu toe registreerde op het platform haalde minstens 100 procent van zijn doelbedrag op’, vertelt Ludo. De gemiddelde lening is ongeveer 50.000 euro, en er doen gemiddeld 35 personen of organisaties mee aan de crowdfundingactie. De gemiddelde inleg: 800 euro. Het minimum is 100 euro per coöperatief aandeel.

 

Wil je meedoen als organisatie? Of wil je investeren in projecten? Meld je dan aan via www.socrowd.be/coronafonds.

Meer weten? Check www.socrowd.be

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!