Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Splitsing sociale zekerheid een achteruitgang van onze beschaving

zaterdag 5 oktober 2013
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

In het artikel “ZEGT” (ACW-Visie 27/9) laat Servais Verherstraeten zich euforisch uit over het feit dat één vierde van de sociale zekerheid geregionaliseerd wordt. Dit te moeten horen uit de mond van een ACW-mandataris deed mij als gedreven syndicalist de wenkbrauwen fronsen, zelfs een vorm van verontwaardiging overviel me.

Vele jaren geleden verenigden kleine vakbonden en ziekenfondsen zich om hun draagvalk te vergroten. Deze bonden zorgden ervoor dat onze sociale zekerheid op een zo hoog mogelijk niveau kon georganiseerd worden, namelijk het Belgische. Liefst zouden we deze  sociale zekerheid uitgebreid zien tot gans Europa en waarom niet  in gans de wereld als een vorm van wereldsolidariteit. De staatssecretaris looft de tegenovergestelde beweging namelijk een halvering van het sociale draagvlak, zijn de inspanningen van onze syndicale voorouders dan nutteloos geweest?

Hoe groter de solidariteit in de wereld hoe rijker onze beschaving, ik stel dan ook dat een zelfs gedeeltelijke opsplitsing van onze sociale zekerheid een achteruitgang van onze beschaving betekent.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

  • door huracan op woensdag 9 oktober 2013

    Ik volg u auteur. België verdeelt in regio's die pijnpunten aanpakken met verschillende snelheid , zoals inderdaad straks de sociale zekerheid. Gewoon belachelijk is zoiets. Verantwoording van politici : de Walen zijn luiaards en profiteurs. Wij Vlamingen zijn gemotiveerde hardwerkende lui. Verdeeldheid zaaien teneinde zelf alle koren te kunnen maaien ? Van solidariteit gesproken!

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties