Splitsing sociale zekerheid een achteruitgang van onze beschaving

Splitsing sociale zekerheid een achteruitgang van onze beschaving

zaterdag 5 oktober 2013 23:49
Spread the love

In het artikel “ZEGT” (ACW-Visie 27/9) laat Servais Verherstraeten zich euforisch uit over het feit dat één vierde van de sociale zekerheid geregionaliseerd wordt. Dit te moeten horen uit de mond van een ACW-mandataris deed mij als gedreven syndicalist de wenkbrauwen fronsen, zelfs een vorm van verontwaardiging overviel me.

Vele jaren geleden verenigden kleine vakbonden en ziekenfondsen zich om hun draagvalk te vergroten. Deze bonden zorgden ervoor dat onze sociale zekerheid op een zo hoog mogelijk niveau kon georganiseerd worden, namelijk het Belgische. Liefst zouden we deze  sociale zekerheid uitgebreid zien tot gans Europa en waarom niet  in gans de wereld als een vorm van wereldsolidariteit. De staatssecretaris looft de tegenovergestelde beweging namelijk een halvering van het sociale draagvlak, zijn de inspanningen van onze syndicale voorouders dan nutteloos geweest?

Hoe groter de solidariteit in de wereld hoe rijker onze beschaving, ik stel dan ook dat een zelfs gedeeltelijke opsplitsing van onze sociale zekerheid een achteruitgang van onze beschaving betekent.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!