about
Toon menu

Wereld Sociaal Forum in Tunis te gepolitiseerd?

maandag 1 april 2013
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

De belangrijkste conclusie van het Wereld Sociaal Forum (WSF) is dat het een ontmoetingsplaats was voor de volkeren van het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Nathan een Ierse milieu activist vertelde mij dat hij niet veel had bijgeleerd en opnieuw dezelfde mensen van altijd was tegengekomen. Dit komt omdat er tegelijkertijd twee fora waren. Een forum voor de internationale anders globalisten en milieu activisten en een ander forum voor het Arabische volk. Dit was ook een geografisch gegeven. De internationale gemeenschap zat boven op de helling en de Arabische volkeren beneden.

Tunesische Overheid controleren het forum

De Tunesische politieke partijen waren sterk aanwezig op het WSF, ook de oppositie had haar plaats. Terwijl Tamazight (Berbers) associaties vaak omwille van onverklaarbare redenen geen stand kregen. Zelf de Salafisten waren aanwezig, er werd leuzen gescandeerd dat de Nikab een vrije keuze is van de vrouw. Veel mensen vroegen zich af waarom er eigenlijk een op splitsing was van het Forum. Een groot deel van de internationale delegatie kwam zelf niet in contact met het Arabische deel. Volgens de mensen die ik sprak was dit intentioneel van de Tunesische overheid. Nathan de Ierse milieu activist vroeg zich af waarom het eigenlijk georganiseerd was rond anders globaliseren en milieu, waarom niet gewoon een ontmoetingsplaats maken tussen de Arabische volkeren en de internationale gemeenschap?

De PLO zet kwaad bloed

Het was ook de eerste keer dat er een officiële delegatie was van de PLO (Palestijnse Bevrijdingsorganisatie). Zij vertegenwoordigden de Palestijnse Autoriteit (PA). Voor veel Palestijnse militanten lag dit heel gevoelig omdat ze niet graag zagen dat hun overheid aanwezig was op het WSF. Dr. Wael Bettrekhi, directeur-generaal bij buitenlandse zaken, verklaarde zelf dat het een ontmoetingsplaats was voor sociale bewegingen. Sinds dat de PLO een koepel-organisatie is van verschillende partijen verklaarde hij dat ze rechtmatig deelnemen. Veel militanten van de Palestijnse zaak voelde zich hier niet gemakkelijk bij omdat er een officiële Palestijnse tent was. Deze tent zou normaal als ontmoetingsplaats moeten dienen maar helaas werd dit de privé PLO tent. De PLO deinsde er niet voor terug om bepaalde groeperingen en activisten te censureren in hun debatten. Het was een echt debacle dat gevoelig kwam te liggen bij de Palestijnse militanten.

WSF is geen plaats voor Politiek?

Het basis principe van het WSF is dat het een Open Space is waar ervaring en contacten kunnen uitgewisseld worden. Volgens de Mauritaanse mensen rechten activist Amadou Saa is het een plaats voor zijn netwerk om de violen te stemmen en beter samen te werken. Helaas was te merken dat over partizanen te vinden waren van politieke partijen. Natuurlijk is iedereen welkom maar het is een plaats voor dialoog niet om zieltjes te winnen. Ghaki Jalloul van de Tunische organisatie voor Berberse cultuur vertelde mij dat het de eerste keer was dat de berbers van de Canarische Eilanden tot Egypte konden samenkomen, informatie uitwisselen en de violen stemmen.

Moet het dan een politieke beweging worden?

Volgens John Hilary van War on Want is het belangrijk dat het WSF uitgroeit tot een politieke beweging die het Neoliberalisme aanvecht. Volgens hem hebben de sociale bewegingen gefaald tijdens de huidige crisis omdat ze geen alternatief vonden voor de verre gaande deregulering van de economie en de privatiseringen. Wat objectief is aan het wereld sociaal forum is dat we allemaal tegen het neoliberalisme zijn. Hij vindt dat het geen zin meer heeft dat we in het zonnige Tunesië praten, we moeten dringend samen actie ondernemen. Dus WSF moet geen forum meer zijn maar een politieke beweging volgens Hilary.
Conclusie van het WSF

Volgens de Colombiaan Pedro Santana van internationale raad van het WSF, was het vooral belangrijk dat we de jeugd in Tunesië bereikten. Op zijn lezingen was er steeds ongeveer 40% student in Tunesië. Het was belangrijk hun te leren dat god niet aan politiek doet, maar wel de mensen. Verandering moet van beneden naar boven gaan, het is dus belangrijk dat dat de Arabische jeugd en sociale bewegingen nu deel uit maken van de Global Village. Dit zal hun nog alleen maar versterker om te strijden voor hun rechten. Wij waren hier dus vooral om het Arabische volk in onze beweging te integreren en om te tonen dat Afrika talent heeft en niet moet afgeschreven worden door de Washington Consensus.Bekijk de fotoreportage op

http://www.mo.be/artikel/wereld-sociaal-forum-anno-2013-12-aanwezigen-aan-het-woord

Volg de reis in Tunesië van Willemjan op  https://www.facebook.com/photo.willemjan

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

Eén reactie

  • door Helene P op dinsdag 2 april 2013

    Goed verhaal en vreemde tweedeling in het WSF. Maar dat van de PLO begrijp ik niet. Welke militanten wilden niet van de PLO weten? De PLO is toch geen Pétain en Ramallah geen Vichy? 'Overheid' - dat wijst toch wel op zo ongeveer de grootste tegenstrijdigheid van de anderglobalisten. De activisten enz op het WSF behoren voor de grote meerderheid tot NGOs. Die worden gesubsidieerd door hun regering (of de EU enz.), sommige zijn ware multinationals. Zonder hun 'overheden' bestaan ze niet meer... en tenzij die activisten veelverdieners zijn in andere banen, kunnen ze dan zelfs niet naar het WSF komen. Bovendien zijn sommige NGOs openlijk verbonden aan politieke partijen. Is het debat over 'politiseren' dan niet wat schijnheilig? Ik vraag het maar in verband met het vermelde zingen over revolutie. Ik heb nog nooit gehoord van een revolutie die gefinanceerd wordt door de overheid of machtsbekleders. Dat er een politieke beweging zou moeten komen met een waar, samenhangend groot plan voor een alternatief voor het huidige kapitalisme staat buiten kijf. Of het veelkleurige forum als basis kan dienen is maar de vraag, want tégen zijn is niet hetzelfde als vóór iets anders zijn. En dan moet je nog een idee hebben hoe dat andere te bereiken (strategie...) Dwz het is niet genoeg om activist te zijn en verzet te plegen.En verzet is waar de andersglobalistische beweging vanaf het begin op gebaseerd was,daarom werd ook zowat elke NGO of basisbeweging verwelkomd. (Wel waar partijen aan meedoen of zelfs een leidende rol spelen.) Bovendien is het neoliberalisme niet meer zo universeel gelijkaardig en gelijkgzind als het 10 jaar geleden was en plegen ook veel - veruit de meeste - regeringen in het Zuiden op de een of andere manier verzet ertegen, zelfs de armste. De geopolitiek en geo-economie veranderen snel. Is daar ook over gesproken op het WSF?

    Ondertussen heb ik niks tegen de sociale fora, het is altijd goed om de koppen bijeen te steken.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties