De laatste dag van het Wereld Sociaal Forum (WSF)

De laatste dag van het Wereld Sociaal Forum (WSF)

zaterdag 30 maart 2013 09:55
Spread the love

Vrijdag 29 maart 2013 was de laatste dag van het WSF. ‘s Morgens vertrokken we met spijt in ons hart voor een laatste keer naar de campus van de universiteit El Manar, wetende dat het WSF na vandaag gedaan is. De voorbije dagen hebben we hartverscheurende getuigenissen en prachtige protestliederen gehoord, heerlijke geuren opgesnoven en een aangename zon gevoeld.

Elke taxirit is een helse ervaring met gevaar voor eigen leven, maar uiteindelijk komen we toch heelhuids aan op de campus. Na wat te hebben rond geslenterd, besluiten we om lukraak een zaaltje binnen te gaan waar een blonde dame in het Frans wat uitleg geeft over de “Campagne pour la ratification et la mise en oeuvre du pacte international relatif aux droits economiques, sociaux et culturels”. Dan volgt een getuigenis van een vakbondsman uit Ivoorkust, die vertelt dat hij 2j in de gevangenis werd opgesloten omwille van zijn engagement voor de werknemers. Het wordt erg stil in het lokaaltje en na afloop volgt een hartverwarmend applaus. Zijn verhaal maakt nog maar eens duidelijk hoe belangrijk grensoverstijgende solidariteit is. En hoe moeilijk het blijft om dit voor elkaar te krijgen!

Na een heerlijk broodje en een verfrissende cola trekken we naar de volgende workshop, de laatste van dit WSF. De workshop “Promoting a new Democratic International Economic Order” wordt gegeven door de International Association of Democratic Lawyers. De eerste spreker is Samir Amin, een Senegalees die voorzitter is van het Worldforum for Alternatives. Op indrukwekkende wijze geeft hij een gestructureerd en chronologisch overzicht van het kapitalisme. Hij begint bij de kolonisatiedrang van de Westerse mogendheden en eindigt bij het fascistisch kapitalisme van de laatste 20 jaren. En nu, zo vertelt hij, zijn de financiële instellingen zelf in crisis. Het is onmogelijk om hier alles neer te schrijven wat deze ongelooflijk charmante en wijze heeft verteld, maar je kan een kijkje nemen op www. rosalux-europa.info.

De volgende spreker is een Egyptenaar (genaamd Habashi, denken we), die vertelt over de gebeurtenissen in Egypte en Tunesië. Wij zijn onder de indruk van zijn verhaal, want hij linkt het kapitalisme aan repressieve regeringen. Er is een strijd bezig tussen fascistische krachten en progressieve stromingen. We krijgen een definitie van fascisme, hij legt uit wat de rol is van de Moslimbroeders in Egypte en Tunesië en hij beweert ook dat de Verenigde Staten van Amerika hier een bepaalde (vuile) rol in spelen. Lees de Devil’s game van Robert Dreyfuss om hierin wat meer inzicht te krijgen. Met een hoofd vol vragen vertrekken we terug richting de taxi’s en nu denken we helemaal niet aan de angstaanjagende rit die ons te wachten staat …

Een relaas van Walter Wens (COC), Patrick Vandenberghe (ACV BIE) en Kareme Nouri (LBC-NVK)     

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!