Reportage, Nieuws, Afrika, Economie, Vakbonden, Staking, Callcenter, Sociaal conflict, Tunis, Hoge werkloosheid, Arabische lente, UGTT, Teleperformance -

“Teleperformance profiteert van de afzwakking van onze staat”

TUNIS - In Tunesië zullen werknemers van het Franse bedrijf Teleperformance de eerste drie dagen van april een algemene staking houden tenzij werkgevers ingaan op hun eisen. De werknemers van het callcenter vragen de uitvoering van akkoorden opgesteld voor de revolutie. Momenteel vinden er na een lange periode van sociaal conflict opnieuw onderhandelingen plaats, het ministerie van Arbeid is hiervoor tussengekomen.

donderdag 28 maart 2013 11:30
Spread the love

Teleperformance is een multinational met wereldwijd 135.000 werknemers, verspreid over 49 landen, waaronder België. In Tunesië werken, afhankelijk van de bron, tussen de 5.000 en 6.000 mensen verspreid over 7 sites.

Sinds 2000 is Teleperformance aanwezig in Tunesië en de werknemers klagen het gebrek aan sociale vooruitgang aan.

“Voor de revolutie plaatsvond werden verschillende akkoorden tussen vakbonden en werkgevers getekend, maar na de revolutie vond het bedrijf het plots niet meer noodzakelijk om zich aan de gemaakte afspraken te houden. Hierdoor escaleerde het sociale conflict en dit leidde tot een hongerstaking van enkele werknemers”, zegt Kouki Arfoui Dhouba, déléguée van de vakbondscentrale UGTT (nvdr: Union Générale Tunisienne de Travail).

Deze hongerstakingen startten op 5 maart en werden ondertussen stopgezet na tussenkomst van de UGTT. “We wilden niet dat onze werknemers met hun leven speelden. Er zijn nog steeds drie werknemers die een sit-in houden. Sinds maandagmiddag heeft de directie de elektriciteit uitgeschakeld in de bedrijfsruimte waar de sit-in wordt gehouden”, vertelt Dhouba.  

Ze vervolgt: “We willen dat afspraken die voor de revolutie zijn gemaakt, worden uitgevoerd en in een wettelijk kader gegoten, zodat er eindelijk een loonsverhoging kan komen. Momenteel verdienen we tussen de 200 en 250 euro/maand voor een 40-urenweek (nvdr: het minimumloon in Tunesië is 160 euro/maand). Daarnaast eisen we een hervorming zodat de disciplinaire commissie van het bedrijf niet meer willekeurig mensen op straat kan zetten.”

Internationale steun

Om hun woede over de huidige gang van zaken te uiten, protesteerden verschillende werknemers op dinsdag 26 maart voor de poorten van de hoofdzetel in Tunis. Werknemers die toch aan het werk waren, mochten na afloop van hun shift het gebouw niet verlaten uit vrees dat de vakbondsdelegaties het bedrijf zouden binnendringen.

Heel wat vakbondsdelegaties uit het buitenland kwamen de actie mee ondersteunen, waaronder ook het ABVV en het ACV. Beide vakbonden benadrukten hun steun aan de Tunesische arbeiders. “We moeten Tunesische werknemers niet als concurenten zien, maar als mensen die recht hebben op een eerlijk loon en waardige werkomstandigheden. Jullie hebben onze volle steun, samen gaan we de strijd aan.”

Naast een hoger loon willen de werknemers ook dat hun werk op een correcte manier geclassificeerd wordt. Zodat ze een duidelijke functieomschrijving krijgen en naargelang die functie betaald worden. Nizar Amami, UGTT-afgevaardigde voor de Federatie voor Post en Telecommunicatie, beaamt dit en voegt er nog aan toe: “We boeken enorme winsten, maar de bedrijven dragen amper iets bij aan de Tunesische samenleving, dat kan niet.”

Uitgeperst

Werknemer Mohamed Mabil Bahri vindt het schandalig dat het personeel zo moet strijden voor waar het eigenlijk al lang recht op had volgens de akkoorden. “Wij worden uitgeperst om de verliezen uit andere landen te compenseren. Dit is absoluut machtsmisbruik door de werkgever. Heb je kritiek en wil je niet zomaar meewerken, word je ontslagen. De werkgever probeert angst te creëren, want de werkloosheid is hoog.”

Vakbondsdéléguée Dhouba gaat hier dieper op in: “Er wordt steeds gedreigd met een ‘herlocatie’, maar waar zouden ze naar toe gaan? Tunesië blijft in verhouding met Europese landen heel goedkoop en ons Frans is vlekkeloos. Het gaat hier over totale uitspattingen door de werkgever. Volgens mij gedraagt Teleperformance zich als een moderne kolonisator en dat is walgelijk. Ze profiteren van de afzwakking van onze staat. Als er niets verandert, leggen we op 1, 2 en 3 april alle sites plat.”
 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!