Verslag, Nieuws, Afrika, Politiek, Syrië, Palestijnen, Tunis, Arabische lente, Ennahda -

WSF-slotmars: duizenden mensen solidair met Palestijnen

TUNIS - Het Wereld Sociaal Forum (WSF) werd zaterdagnamiddag afgesloten met een solidariteitsmars voor het Palestijnse volk. Volgens de Tunesische pers verzamelden enkele duizenden betogers om de onderdrukking van de Palestijnen aan te klagen. "Ook de Palestijnen hebben recht op vrijheid en een waardig bestaan."

dinsdag 2 april 2013 11:10
Spread the love

De mars werd meteen stevig ingezet met ritmisch tromgeroffel, meezwierende Palestijnse vlaggetjes en een massa zingende en in de handen klappende betogers. De Palestijnse zaak ligt de Tunesiërs en deelnemers aan het WSF na aan het hart. Dat werd al duidelijk tijdens de openingsmars, maar wordt nu nog eens extra in de verf gezet.

Een jongeman afkomstig uit Jemen klaagt de dubbele standaard aan waarmee Palestina en Israël behandeld worden. “De Amerikanen blijven de Israëlische overheid steunen, niet alleen met woorden, maar ook met actieve militaire hulp. Hoe valt dat te rijmen met hun betoog tegen terrorisme? Waarom worden de Palestijnen altijd afgeschilderd als de grote boosdoeners?”

Tijdens de manifestatie duiken verschillende Syrische vlaggen op. Het conflict in Syrië doet de gemoederen ook in Tunesië hoog oplaaien.  Zo ontstond er op de voorlaatste dag van het forum een conflict op de universitaire campus tussen aanhangers en tegenstanders van Assad, dat gelukkig snel verholpen werd.

Ook de Tunesische revolutie is nooit ver weg. Er wordt geschreeuwd om de revolutie gaande te houden en niet te laten kapen door de islamistische Ennahda-partij. Tot een vrouw tussenbeide komt en er op wijst dat het vandaag om solidariteit met de Palestijnen gaat.  

Tussen de manifestanten lopen heel wat geëngageerde vrouwen, van jonge studentes tot hoogbejaarde vrouwen. Een Tunesische laatstejaarsstudente heeft het over het belang van de talrijke opkomst: “We moeten tonen dat we ook voor het Palestijne volk vrijheid en waardigheid wensen. In Tunesië zijn we daar dankzij de revolutie tot op zeker hoogte in geslaagd, we wensen hetzelfde succes toe aan de Palestijnen.”

Halverwege de mars steekt de regen de kop op en wordt het aanzienlijk kouder. De aanwezige Tunesiërs kunnen er nog om lachen. “In Tunesië heb je altijd vier seizoenen in één dag.”

Toch neemt het aantal betogers hierdoor af. Een man die tot het einde volhardt, maakt er een grapje over: “Die regen is zeker door de Israëlische autoriteiten besteld. Ze willen niet dat de wereld ziet op hoe veel steun de Palestijnen kunnen rekenen.”
 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!