Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

De aardappelbeweging

woensdag 7 maart 2012
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.
 • Boeren brengen hun aardappeloogst rechstreeks naar de consument

Een goeie maand geleden haalden landbouwers uit de streek van Thebe (Thiva) in Viotia (het oude Beotië) de krantenkoppen omdat ze hun producten op het Syntagmaplein in Athene kwamen uitdelen, omdat niemand ze wilde kopen. Er bestaan namelijk vermoedens dat er zware metalen in het grondwater in Beotië zitten (het is zelfs vrij zeker).

Iets soortgelijks deden de boeren van Nevrokopi in Noord-Griekenland in het stadje Pieria vorige week. Maar dit keer was het toch enigszins anders: de boeren deelden hun aardappelen niet uit, maar verkochten ze aan de productieprijs: 25 cent per kilo. Dat is gevoelig goedkoper dan de prijs die de consument op de wekelijkse markt of in de supermarkt betaalt voor een kilo aardappelen.

De reden daarvoor is eigenlijk heel erg simpel: de aardappelen worden bij de boeren opgekocht door tussenhandelaars, die ze dan naar de plaats van verkoop brengen. Die hele tussenhandel is bijna een maffiapraktijk in Griekenland. De tussenhandelaars dwingen de boeren om hun producten te verkopen onder de kostprijs. De producten worden dan met grote winst doorverkocht op de markten. Dat de boeren dat bleven pikken, kwam omdat er subsidies bleven vloeien. Maar die dreigen nu op te drogen. En nu de crisis zwaar toeslaat, moeten de boeren manieren vinden om te overleven.

En de beste manier is om de tussenhandel gewoon uit te schakelen. Een simpel en briljant idee. De boeren brengen hun waren zelf aan de man, op dit moment aan de kostprijs, maar ze kunnen dit binnenkort misschien wel met wat winst doen. Wie weet zien we op die manier niet langer taferelen van boze boeren die hun waren op de autosnelweg uitkieperen als protest omdat ze niet eens betaald worden voor de kosten die ze maken.

De bevolking reageert erg positief op dergelijke acties en het zal niet enkel bij de aardappelen van Nevrokopi blijven. Morgen worden er in Katerini (iets ten zuiden van Thessaloniki) aardappelen verkocht, en later deze week gaan ook de Kretenzische boeren direct hun waren aan de man brengen. Rozijnen en olijfolie zullen goedkoper zijn voor de consument.

In Volos en Kastoria gaat men bonen direct van het land naar de markt brengen. Overal organiseren burgers zich om dergelijke marktjes op te stellen, zodat de boeren weten waar ze de kopers kunnen vinden. Er zullen er een aantal knarsetanden, maar dit zijn pas echte opstandige acties die iets kunnen veranderen.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

5 reacties

 • door Le grand guignol op woensdag 7 maart 2012

  "De reden daarvoor is eigenlijk heel erg simpel: de aardappelen worden bij de boeren opgekocht door tussenhandelaars, die ze dan naar de plaats van verkoop brengen. Die hele tussenhandel is bijna een maffiapraktijk in Griekenland."

  Is dat alleen zo in Griekenland? Me dunkt dat de tussenhandel ook bij ons met het grootste deel van de meerwaarde tussen de productieprijs en de verkoopprijs gaat lopen. Dat is overigens niet enkel zo in de voeding, maar is eveneens van toepassing op de arbeidsmarkt: interimkantoren zijn in wezen niets anders dan tussenhandelaars. Men zou zelfs kunnen zeggen dat interimkantoren, vanuit hun praktijk als tussenhandelaar, de loonkost opdrijven.

  Naar mijn mening is het initiatief van de Griekse boeren een voorbeeld dat geëxporteerd mag worden naar de rest van Europa. Er bestaan reeds, bijvoorbeeld in België, 'boerenmarktjes' waar men producten merkelijk goedkoper kan aanschaffen. Schaalverkleining en ecologisch bewust produceren zorgen er in combinatie met het uitschakelen van de tussenhandel voor dat de prijzen dalen terwijl de eigenlijke producent, die de hoogste productiekost heeft, meer kan overhouden aan de verkoop van zijn producten. Een win-win-situatie voor zowel de producent als de consument alsook op vlak van ecologie.

 • door Stefanos op woensdag 7 maart 2012

  Griekenland is zo'n absurd land dat :

  in de Griekse supermarkten buitenlandse watertomaten (die in een verwarmde serre zijn geteelt en naar Griekenland moeten getransporteerd worden!) vele malen goedkoper zijn dan de smakelijke binnenlandse tomaten die er liggen te rotten op de velden.

  Griekse olijfolie van uitstekende kwaliteit door vele Griekse boeren(coöperatieven) aan Italianen en Spanjaarden wordt verkocht , liever dan de olie zelf te bottelen en te exporteren , omwille van allerlei Griekse tussenkanalen (zoals licentiecommissies en kwaliteitslabels) die maken dat het commercialiseren van het produkt zo duur wordt dat het interessanter wordt het hele (winstgevende en werkgelegenheid scheppende) proces in buitenlandse handen te geven.

  Griekse sinaasappels zijn zo sappig en zo lekker maar blijven grotendeels aan de bomen hangen. Niemand die de moeite neemt om ze bv. naar België te exporteren omdat de benodigde (dure) licencies en de Griekse papiermolen je als producent alle zin ontneemt om het te willen proberen.

  Malafide tussenhandelaars en Griekse regelingsorganen die teren op woekerwinsten en Europese subsidies zullen proberen terug te slaan : door de kwaliteitsvolle produkten in discrediet te brengen (bv. weigeren van een bepaald kwaliteitsvignet toe te kennen dat nodig is om in de winkels te raken , verdachtmaking van de kwaliteit van het produkt)

  door te dreigen de producten van deze moedige boeren uit hun winkels te weren.

  door te dreigen bepaalde landbouwproducten uit de rekken te laten nemen (is op Lesbos al gebeurd met olijfolie en melk) wegens problemen met de etikettering of licentie.

  Ik las daarstraks ook dat de Griekse tak van de Coca Cola-company (Hellenic Coca Cola) zijn biezen pakt. Zo gaat dat dus met multinationals : als ze dreigen niet meer te kunnen profiteren van een corrupte staat die hen voordeeltjes en belastingsvoordeel verschaft , zijn ze weg. Terwijl ze het leger werklozen dat ze in een al op de knieën gebracht land achterlaten , straal negeren. Maar geen nood : er is reeds overheerlijke Griekse frisdrank op de markt die nu eindelijk voluit de kans zou moeten krijgen om de Griekse markt te veroveren , niet meer gehinderd door enige concurrentievervalsing (in het verleden kochtte de Hellenic Coca Cola company zo'n frisdrank-fabriekje gewoon op).

  Ik hoop dat de Griekse boeren en andere producenten optimaal gaan profiteren van de Europese markt die voor hen nog steeds open ligt en dat we hun produkten weldra ook hier zullen mogen verwelkomen. Zonder dat er geld blijft plakken bij malafide tussenhandelaars of een parasitair werkende papiermolen in Griekenland.

  Ik hoop vooral dat deze 'aardappelbeweging' in het land zoveel navolging en weerklank krijgt dat ze 'incontournable' wordt en dat er een paar witte raven tussenzitten die deze beweging op een hoger 'politiek' niveau kunnen tillen om zo de strijd aan te gaan met de gevestigde Griekse partijen die bij het volk terecht alle krediet verloren hebben.

  Deze 'aardappelbeweging' heeft volgens mij alles wat nodig is om de Grieken een hoopvolle blik op de toekomst en geloof in eigen kunnen te geven : met gepaste trots kan men met eigen zweet geproduceerde kwaliteitsprodukten aanbieden , die een band van solidariteit smeden met de fel geplaagde bevolking tégen het profitariaat , de corrupte structuren , de kafkajaanse bureaucratie. Ze forceren een radicale breuk met het verleden en willen nieuwe , werkbare structuren om het land en zijn mensen uit het moeras te trekken.

  Menselijk talent en natuurlijke troeven heeft Griekenland zat. Het is gewoon zonde dat in het verleden de verkeerde mensen van deze rijkdommen misbruik hebben gemaakt of deze genegeerd hebben en ondergeschikt hebben gemaakt aan hun eigen winstbejag.

  Laat de aardappelrevolutie maar beginnen !

  • door aronjaco op donderdag 8 maart 2012

   Goed gevoelvol betoog. Ik sta volledig achter uw commentaar. De antineoliberale revolutie ," sociaal -economisch gegeven" is gestart. Nu gaan met zwaaien met " bedreiging voor de volksgezondheid" en andere wapens , om de groei van die " burgereconomie" te boycotten Ik vraag me bij die patatten bv. af of die boer daar vroeger geen patatten verkocht via groothandelaars en zo ja , of die patatten dan wel goed voor de volksgezondheid werden bevonden. Straks worden die zelfproducerende handelaars gelabeld als " eco-terroristen".

  • door wp Heikamp-Alafouzou op vrijdag 9 maart 2012

   Heel heldere kijk op Griekenland,volkomen mee eens, laat de multinationals vertrekken en neem het heft in eigen handen Griekse producten bovenal,laat de boeren zich weer verenigen om hun mooie producten aan de man te brengen,sta met zijn allen op en maak er weer een trots Griekenland van,nu is de tijd,nu kan het lukken en noem het de AARDAPPELREVOLUTIE prachtig. Wijnand Heikamp-Alafouzou

 • door wp Heikamp-Alafouzou op vrijdag 9 maart 2012

  Geweldig nieuws,worden de Griekse boeren dan toch wakker?,stoppen met buitenlandse groenten en fruit te importeren. Griekenland heeft zulke prachtige producten,plaats in elk dorp een boeren-cooperatie en schakel de maffia-tussenhandel uit ,en ga rechtstreeks verkopen aan de consument,1-0 voor de Grieken. Stop de subsidies die maken de mensen lui,en verkoop niet jullie beste olijfolie aan de Italianen om er woekerwinsten mee te maken. Jonge Grieken neem de organisatie in eigen handen en zet alle corrupte oude systemen buitenspel. Hier is de kans voor de jonge talentvollle Grieken,maak van je mooie land weer een trotse natie,veel succes en heel Europa staat achter jullie.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties