Boeren brengen hun aardappeloogst rechstreeks naar de consument

De aardappelbeweging

woensdag 7 maart 2012 08:20
Spread the love

Een goeie maand geleden haalden landbouwers uit de streek van Thebe (Thiva) in Viotia (het oude Beotië) de krantenkoppen omdat ze hun producten op het Syntagmaplein in Athene kwamen uitdelen, omdat niemand ze wilde kopen. Er bestaan namelijk vermoedens dat er zware metalen in het grondwater in Beotië zitten (het is zelfs vrij zeker).

Iets soortgelijks deden de boeren van Nevrokopi in Noord-Griekenland in het stadje Pieria vorige week. Maar dit keer was het toch enigszins anders: de boeren deelden hun aardappelen niet uit, maar verkochten ze aan de productieprijs: 25 cent per kilo. Dat is gevoelig goedkoper dan de prijs die de consument op de wekelijkse markt of in de supermarkt betaalt voor een kilo aardappelen.

De reden daarvoor is eigenlijk heel erg simpel: de aardappelen worden bij de boeren opgekocht door tussenhandelaars, die ze dan naar de plaats van verkoop brengen. Die hele tussenhandel is bijna een maffiapraktijk in Griekenland. De tussenhandelaars dwingen de boeren om hun producten te verkopen onder de kostprijs. De producten worden dan met grote winst doorverkocht op de markten. Dat de boeren dat bleven pikken, kwam omdat er subsidies bleven vloeien. Maar die dreigen nu op te drogen. En nu de crisis zwaar toeslaat, moeten de boeren manieren vinden om te overleven.

En de beste manier is om de tussenhandel gewoon uit te schakelen. Een simpel en briljant idee. De boeren brengen hun waren zelf aan de man, op dit moment aan de kostprijs, maar ze kunnen dit binnenkort misschien wel met wat winst doen. Wie weet zien we op die manier niet langer taferelen van boze boeren die hun waren op de autosnelweg uitkieperen als protest omdat ze niet eens betaald worden voor de kosten die ze maken.

De bevolking reageert erg positief op dergelijke acties en het zal niet enkel bij de aardappelen van Nevrokopi blijven. Morgen worden er in Katerini (iets ten zuiden van Thessaloniki) aardappelen verkocht, en later deze week gaan ook de Kretenzische boeren direct hun waren aan de man brengen. Rozijnen en olijfolie zullen goedkoper zijn voor de consument.

In Volos en Kastoria gaat men bonen direct van het land naar de markt brengen. Overal organiseren burgers zich om dergelijke marktjes op te stellen, zodat de boeren weten waar ze de kopers kunnen vinden. Er zullen er een aantal knarsetanden, maar dit zijn pas echte opstandige acties die iets kunnen veranderen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!