about
Toon menu

Het kasteel ontbloot. Over de infrastructuurwerken rond het Arenbergkasteel

woensdag 18 maart 2015
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Het kasteel is ontbloot. Het begon met het bouwen van een kantoortoren waarvan niemand gezien had dat hij zo zichtbaar zou zijn achter het kasteel en dan nu een grote parking vlak aan de zijkant van het kasteel, om van de rest van de werken nog maar te zwijgen. Een historische site, het 16de-eeuwse Kasteel van Arenberg, wordt zonder pardon geofferd aan de explosie van spin offs. Maar vooral die parking is pijnlijk. Om bij te vloeken en te wenen. Zijn plaatsing is discutabel, ja onvergeeflijk en de manier waarop hij werd aangelegd van een schokkende brutaliteit. Hij werd niet discreet in dat laatste schaambosje dat de zijkant van het kasteel en de molen afschermde van de straat aangelegd, nee, dat zou te veel werk zijn geweest, men heeft eerst alle bomen gerooid en dan een parking om u tegen te zeggen aangelegd: zoveel mogelijk geplaveide grond (waar was dat voor nodig? Een beetje verharde grond of grint had misschien volstaan). Op het eerste zicht levert dat meer circulatie op dan dat er parkeerplaatsen worden gecreëerd (dat zou kunnen berekend worden: oppervlakte gedeeld door het aantal effectieve plaatsen dat wordt gecreëerd).

De hamvraag is natuurlijk: was die parking wel nodig? En indien we er voor het gemak (daar gaat het natuurlijk over helaas: het gemak van autoverslaafde academici en spin-offers) van uitgaan dat die parking nodig was, moest hij dan per se op die zo strategische plek? Ik denk dat ik zo wel een stukkie kan aanduiden dat daar beter voor in aanmerking komt. Als er dan toch op de hele site gebouwd wordt dat het een lust is (niet voor het oog!) waarom dan in godsnaam geen ondergrondse parkings? Zo vraag ik mij af.

Allerpijnlijkst wordt het natuurlijk als men zich realiseert wie de kasteelbewoners zijn: het departement architectuur en stedenbouw! In dat kasteel wijden mensen zich met overgave aan ecologisch bouwen, anderen zijn deel van het wereldberoemde Lemaire-centrum voor restauratie en erfgoed, nog anderen zijn bezig met inclusief urbanisme, en nog anderen met sociale actie en sociale innovatie. Maar als het over hun eigen achtertuin gaat, staan ze machteloos, of wisten ze van niks, of hadden ze geen tijd. Dat het hen onverschillig laat, durf ik zelfs niet te denken. Natuurlijk, ik werk zelf op het kasteel, maar ik geef pas les in het tweede semester en ik ben nog altijd aan het bekomen van mijn sprakeloosheid. Ik wil niemand met de vinger wijzen maar vond het toch mijn plicht om via dit schrijven mijn verdriet en ergernis met luide stem wereldkundig te maken. 

Ik vergat nog te zeggen dat het kasteel natuurlijk ook het hoofdkwartier (ofte decanaat) huisvest van de Faculteit Toegepaste Wetenschappen. Die mensen zouden toch macht genoeg moeten hebben om een overijverige aannemer of bouwbeheerder (de “technische diensten”) tot betere gedachten te brengen. Not in our back yard had het motto moeten zijn.

Is het kalf verdronken? Ik zou dat terugdraaien door ten eerste zoveel mogelijk nieuwe bomen aan te planten in en rond die parking, eventueel ook voorzien van een haag en ten tweede door op een tijdspanne van twintig jaar die parking(s) uit te dunnen of te verplaatsen. Een uitdoofscenario, maar dat is nu wel echt dromen.

(En dan nog als uitsmijter, dan is het allemaal van mijn lever: de watermolen. Hooggeachte heer Decaan, is er nu een mooier symbool te bedenken voor een Faculteit Toegepaste Wetenschappen dan een watermolen? Er wordt al jaren gesproken over restauratie, men heeft mij zelfs al eens beleefd edoch dringend gevraagd daarover geen open brief te schrijven om het proces niet te storen. Het heeft niet echt geholpen (en dat is, ik schat, zo’n slordige vijf of meer jaar geleden). Redt alsjeblief die molen, voor er geen spaander meer van over blijft.  Denk eraan: het zou een schitterend uithangbord zijn voor de Faculteit…)

Ik beken: ik ben helemaal weg van ons kasteel en zijn omgeving. De kunsthistoricus en de poëet(aster) in mij doet er nog geregeld ontdekkingen. Ik kan er na al die jaren dat ik er kom nog als de eerste de beste dagjesmens van genieten. Ik heb voor een les in de vroege lente onlangs een fotoke gemaakt van het sneeuwklokjesveld aan de andere kant van het kasteel, een plaatje was het aan de oever van de Dijle: als een lichtgevende heksenkring stonden ze met duizenden rond een oude knoestige machtige boom…. Ik werd er even stil van of gewoon kinderlijk blij. (Mijn moeder heeft altijd gezegd dat je moet blijven genieten van de kleine dingen). Heb ook al sinds mijn kindertijd een zwak voor sneeuwklokjes (iedereen zijn eigen afwijkingen). Maar, nu bedenk ik dat de sneeuwklokjes ons dit jaar iets wilden zeggen: dat ze dit jaar zo schitterend waren – ze stonden werkelijk te knipperlichten in de ochtendzon – omdat ze alarm wilden slaan. ‘Kijk hoe mooi deze plek is’ wilden ze uitschreeuwen, ‘en jullie pletwalsen maken hier alles kapot’. Sneeuwklokjes hebben altijd gelijk. 

Toen ik foto’s maakte van die vermaledijde parking (als bewijsstuk voor mijn woede) was er aan de andere kant in een drassig weiland een witte reiger aan het rondstruinen… Ik heb ook hem vast proberen te leggen op de gevoelige plaat van mijn smartphone. Kortom: het kasteel is een ongelofelijke biotoop, dat schijnt men te vergeten.

Een nuchtere geest zal zich misschien afvragen: waarover maakt hij zoveel bombarie, een paar tientallen bomen die moeten sneuvelen voor een parking? Is dat echt zo’n song and dance waard? Beschouw het als een omslagpunt, een kantelmoment, een tipping point in hedendaagse Nederlands: het Arenbergpark is nu echt een industriepark geworden. Dat het allemaal uiteindelijk voor spin-offs is, dat maakt het zo pijnlijk. Een allegorie van deze tijd: de Alma Mater offert alles, ook zijn meest waardevolle sites en landschappen, voor zijn nieuwe functie als kweekvijver voor het ‘kenniskapitalisme’.

Lieven De Cauter, cultuurfilosoof (Gasthoogleraar Departement & Faculteit Architectuur)

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

5 reacties

  • door Marc De Prins op woensdag 18 maart 2015

    Zo gaat dat hier in België, alles en ook alles wordt geofferd voor het kapitaal. Van één ding ben ik zeker de wereld zal nooit vergaan, de mens daarentegen............... !

    • door antoon Vandevelde op donderdag 19 maart 2015

      Volledig akkord met Lieven. Ik geef les op campus Heverlee en ook mij is die schreeuwlelijke parking, een echte steenwoestijn, opgevallen. Hij verstoort echt het uitzicht op het kasteel, al evenzeer als die IMEC toren. Hagen en bomen rond en in de parking planten, en hopen dat de wildernis deze plaats vroeg of laat overwoekert. Jawel, maar ondertussen is het wel verschrikkelijk dat zo'n mooie site verknoeid wordt. Laten mijn collega's doen wat ikzelf en mijn studenten doen: met de fiets naar Heverlee gaan en onderweg genieten van de natuur,

  • door Jan Put op woensdag 8 april 2015

    Inderdaad Lieven, een schande. Als je dan ook nog weet dat imec en KULeuven 100 meter verderop de komende maanden een bestaande parking (met bomen) gaan vervangen door een parkeertoren voor 1000 wagens (500 imec, 500 KULeuven)...

    Ik juich het initiatief van een parkeertoren toe. Dit is een efficiente manier om met onze schaarse open ruimte om te gaan. Maar waarom was dit onding dat jij hier hierboven beschrijft nodig???

    Een bos is weggekapt, in ruil komt er een spuuglelijke parking. De grondwaterstand zal met dit voorhistorisch ontwerp nog wat verderwegzakken, en onze natuurrampverzekeringspolis kan weer een stukje omhoog.

    De KULeuven heeft hier toch een schandelijk staaltje van incompetentie laten zien. En de overheidsinstantie die dit goedgekeurd heeft ook.

  • door Maarten Decat op donderdag 9 april 2015

    Ik ken de details van het beleid niet, maar is het punt niet net dat de parking naast de vijvers (naast ESAT) weer natuur wordt en er een nieuwe parking nodig was? Ik had het zo horen vertellen en dit lijkt het te bevestigen: http://set.kuleuven.be/English/news/2014/parkingpolicy

  • door Maria J op donderdag 9 april 2015

    Het doet mij een plezier te lezen dat ik niet de enige ben met deze mening over het bouwbeleid rond Arenberg.

    Ook ik was verbaasd dat men het blijkbaar geen probleem vindt dat de hypermoderne IMEC toren het historische uitzicht van het Arenberg kasteel totaal verandert.

    Verder vind ik het ook zeer tegenstrijdig om een klein stukje parking, dat eigenlijk vrij goed gecamoufleerd in het groen lag, en ook nog eens vlakbij het ESAT gebouw ligt, waar de meeste gebruikers van die parking toch ook werken, te verwijderen. Om daarna een heel stuk bos neer te kappen en vol beton te gieten. (merk op, ik maakte zelf geen gebruik van deze parking dus ik zeg dit niet omdat ik nu zogezegd verder naar mijn werk zou moeten wandelen)

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties