Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

De Vlaming houdt van winnaars

Moet me haasten want straks komt Leo eraan - op het scherm dan toch. Maar heb toch zin om nog vlug even een "Hans Vandeweghe"-stukje te plegen. Ik ben fan van het werk van Hans, om evidente redenen. Bijvoorbeeld omdat ik me ook wel eens pleeg te laten gaan, bij het over één kam scheren van de één of andere volksgroep.
zaterdag 21 juni 2014
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

De Vlamingen bijvoorbeeld. Ik vind het straatbeeld tegenwoordig bijzonder amusant. Als de Ronde van Vlaanderen eraan komt, struikel je bij wijze van spreken over de Vlaamse vlaggen, maar nu lijkt het even elke dag  21 juli. Toch zolang de Belgische nationale ploeg blijft winnen. Je zal nu maar Geert Bourgeois heten.  Je ziet auto’s trots, als een soort Belgische ‘The Beast’, door het verkeer laveren. Belgische vlaggen hangen uit de ramen zoals de straten van Nürnberg er moet hebben uitgezien in slechtere tijden. Hebben wij Vlamingen net nog in grote meerderheid donkergeel gestemd, dat mag de tricolore pret niet drukken. Wij Vlamingen hebben het immers voor ‘winnaars’ (vraag maar aan De Wever zelf, na zijn jongste interventie ivm het Europese parlement – ‘losers’ zijn aan de N-VA top niet meer besteed).

Wat dat betreft sluiten die N-VA toppers naadloos aan bij de Vlaamse grondstroom. Voor wie er nog aan twijfelde, die grondstroom heeft het duidelijk voor winnaars. Tom Boonen bv. als hij uitpakt in de Ronde.  Of voor een Vlaamse cafébaas toen het bij SP.A nog allemaal vrienden waren. Daarna voor Yves toen hij nog leider van een “kartel” was.  En nu N-VA de wind in de zeilen heeft, dan stemmen we er toch gewoon op, zeker? En de Belgische nationale ploeg, die winnen voorlopig ook, dus vooruit met de geit, waar blijft die Belgische vlag? Iemand zei het nog toen Jan Becaus de overstap maakte. Succes trekt aan. Is van alle tijden trouwens, maar de jongste decennia nog net iets meer. Dus vergeet vooral dat gedaas over “de Vlaming die van de underdog zou houden”.  Mocht er een land bestaan met alleen maar winnaars, de Vlaamse grondstroom sloot zich aan.

Zelf heb ik meer en meer moeite om bij voetbalvedetten de financiële context – met sjeiks en Abramovichen  die met miljoenen euro’s wapperen – weg te denken. Ik probeer me op het spelletje zelf te concentreren, voorbij het pseudo-nationalisme, zoals toen ik een kleine jongen was, en met glinsterende ogen keek naar de strapatsen van Maradona en Rossi.

Het blijft immers een fantastisch mooie sport. Hopelijk kunnen de kinderen van nu wel nog onbevangen kijken naar de Rode Duivels en andere Messi’s. Het weze ze gegund. 

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.