Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu

Facebook als weerspiegeling van een wantrouwige maatschappij

Een grote verdeeldheid. Dat is wat ik zie als ik rond me kijk. Gelijkenissen maken niet meer. Verschillen daarentegen wel. Negativisme is overal aanwezig.
zaterdag 16 juli 2016
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Een simpele facebook-post met daarin de melding dat de Vlaamse vlag aan mijn voorgevel hangt, op de Vlaamse feestdag, zorgde voor grote spanningen. De ene Facebook-vriend juichte het toe, terwijl de andere totaal niet verstond hoe ik nu zo dom kon zijn om een vlag omhoog te hangen die voor de Vlaamse eenheid stond. Regeringspartijen hebben volgens hen de Vlaamse feestdag opgeëist. Partijen waar zij liever ‘neen’ tegen zeggen.

Goed, hun recht om dat te denken. En even goed mijn recht om er anders over te denken. Toch verschillen mijn vrienden en ik niet zoveel van elkaar qua visie. Gelijkenissen zijn zeker aanwezig in onze gedachten-kronkels. Een licht anders ingekleurd detail kan enkel de boel al doen ontploffen… 

–Haal ik het bericht nu weg? Of laat ik het staan? Moet ik tussen beiden komen? Maar verlies ik dan onderweg tijdens de discussie geen vriend? –

Facebook zorgde er voor dat je mensen volledig uit jouw wereld weg kunt halen, als ze je (even) niet bevallen. En dat als je wilt voorgoed. Alsof ze niet (meer) bestaan. Gemakkelijk via één knop. “Bent u zeker dat u persoon X wilt blokkeren?” komt er dan op het scherm. “Ahja anders drukte ik er niet op hé…” En weg is ie. Even iemand negeren is namelijk moeilijk dezer dagen. – Met al die stress in onze maatschappij tegenwoordig. –

Hoe gaan we samenleven, als we elkaar niet even kunnen negeren? Eén enkel ogenblik maar, zodat we elkaar nadien tijdens een ander onderwerp terug kunnen vinden.

Ik blok je niet. Enkel als je me leningen aanbiedt of afkomt met vieze seksueel getinte uitspraken. Ik wil mezelf namelijk beschermen van bedrog en criminaliteit. Iets wat iedereen wel probeert te doen, denk ik dan.

Neen. Ik heb er vaak geen idee van wie er aan de andere kant van het scherm zit. Hoe die Facebook-vriend in het echte leven zou zijn. Mogelijk word ik bedrogen en tuimel ik er met mijn ogen open in. Heb ik dan teveel vertrouwen? Zoals velen wel al eens zeggen. Geloof ik teveel in het goede van de mens? Speel ik teveel de barmhartige Samaritaan? Of, anders bekeken.. Sta ik, met mijn visie, tegenover teveel wantrouwen in onze maatschappij?

De barmhartige Samaritaan (parabel)

Wordt vervolgd. 

#devalvandewestersesamenleving


Gebaseerd op eigen ervaring (geen bronvermelding)

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

2 reacties

 • door Jan Willems op dinsdag 19 juli 2016

  Eigenlijk moest deze blog bovenaan de kolom links staan. Ik kijk met belangstelling uit naar het vervolg. Alvast ook nog een knipoogje: https://www.theguardian.com/media/2016/jul/12/how-technology-disrupted-the-truth

  • door Hannelore De Schuyteneer op vrijdag 22 juli 2016

   Beste Jan,

   Bedankt voor de aangename reactie en de tip. Tot hoors!

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties