Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Occupier beschuldigd van terroristische dreiging tijdens bankprotest

Een demonstrant van de Occupy-beweging in het stadje Easton in Pennsylvania werd maandag gearresteerd en daags nadien aangeklaagd voor een poging tot bankoverval en een terrorismegerelateerd misdrijf. Dit omwille van de leuzen die hij bij zich droeg tijdens een demonstratie voor twee bankfilialen van Wells Fargo en The Bank of America.
vrijdag 10 augustus 2012

David C. Gorczynski, 22, werd dinsdag aangeklaagd voor een poging tot bankoverval, terroristische bedreiging en ordeverstoring.

De politie arresteerde hem nadat hij in Easton twee bankkantoren binnen was gegaan met een bord waarop “You’re being robbed” ("U wordt beroofd") te lezen stond en één met daarop: “Give a man a gun, he can rob a bank. Give a man a bank, and he can rob a country.” ("Geef een man een pistool en hij kan een bank beroven. Geef een man een bank en hij kan een land beroven.")

Gorczynski nam deel aan een demonstratie georganiseerd door Occupy Easton. De plaatselijke krant The Express-Times meldde dat de politie gealarmeerd werd nadat een bankbediende van het Wells Fargo-filiaal alarm had geslagen.

"Ik ben overtuigd dat onze mannen deden wat ze moesten doen," verklaarde Carl Scalzo, de politiechef van Easton. "Uiteindelijk, wanneer we een melding ontvangen van een overvalalarm in een bank, dan reageren we navenant."

Hij voegde eraan toe dat Gorczynski's recht om te demonstreren eender welke beschuldiging, zoals mogelijk duistere motieven, niet overtrof. "We kunnen niet toestaan dat het gepercipieerde oogmerk om te protesteren gebruikt wordt ter verdediging van criminaliteit."

In reactie op de opmerkingen dat de verdachte gewoon de corruptie op Wall Street aan de kaak stelde, verklaarde hij: "Mensen moeten begrijpen dat er een grens bestaat als ze willen protesteren."

Mary Catherine Roper van de American Civil Liberties Union verklaarde aan de krant dat de aanklacht 'wel al te voortvarend' lijkt, “in het bijzonder gezien het duidelijk politieke karakter van de slogans."

John Morganelli, de procureur van Northampton County, verklaarde dinsdag dat hij bovenop de zaak zat en onderzocht of de aanklachten gegrond waren.

"[Gorczynski] is geen crimineel," verklaart de Occupy Easton-groep op de pagina van een solidariteitsevenement aangekondigd op Facebook. "Als de politie hier werkelijk was om de belastingbetalers te beschermen en te dienen, zouden de bankiers gearresteerd zijn en zou deze man een held genoemd worden."

Gorczynski werd uiteindelijk vrijgelaten op een borgtocht van 10.000 dollar, waarvan tien procent moest betaald worden, nadat een fonds, dat voor zijn verdediging werd opgericht, online het nodige geld kon inzamelen.

Woensdag adviseerde de procureur de politie dan om de twee aanklachten voor poging tot bankoverval te laten vallen, gezien Gorczynski hiertoe geen intentie had getoond.

De aanklachten met betrekking tot het maken van terroristische dreigingen en ordeverstoring zouden echter wel overeind moeten blijven volgens hem "omdat Gorczynski ervoor verantwoordelijk was dat mensen vreesden voor hun veiligheid," verklaarde hij.

"Dergelijk gedrag valt niet onder de vrijheid van meningsuiting," zei hij en vergeleek het met het roepen van brand in een overvolle theaterzaal. "'U wordt beroofd' is geen politiek statement," verklaarde hij. "Het is een directe uitspraak die reële angst opriep bij bedienden en klanten."

Na Morganelli's verklaring begaf Gorczynski zich naar het gerechtsgebouw van Northampton County met een bord met daarop "The banks got bailed out. We got sold out." ("De banken werden gered. Wij werden bekocht.") Een stroom van chauffeurs toeterden en zwaaiden hem toe, terwijl ze hun steun uitriepen.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

3 reacties

  • door Stef op vrijdag 10 augustus 2012

    US is met de dag meer en meer een totalitair regime aan het worden. Freedom of speech and expression is een gezegde dat ondertussen al niet meer een Amerikaanse basisregel is en waar men dat land ooit op gebouwd heeft. Het is zeer duidelijk naar wie z'n "noden" de politie aldaar de wetten misbruikt. Zoals me het nu aan pakt stevent men daar naar een zeer zware burgeroorlog af...wacht tot de veteranen daar straks globaal genoeg van van hun regering en beleid krijgen....

  • door Damhert op vrijdag 10 augustus 2012
  • door Inge dv op zaterdag 11 augustus 2012

    dat is de wereld zoals hij is ... en waartegen iets moet gebeuren.. nu ben ik ook een terrorist zeker ? :-)

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties