Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Diamant, fraude, gerecht en fiscus: een oud zeer

Wat nu een open diamantoorlog heet tussen parket-generaal en parket in Antwerpen, met zelfs huiszoekingen bij een substituut, valt niet uit de lucht. Fraude in de diamantsector, zwart geld, anonieme rekeningen, onregelmatigheden in gerechtelijke onderzoeken, frauduleuze faillissementen, belastingontduiking is al lang een probleem. Het is al in 1997 een topper in 'Het land van de 1000 schandalen'.
woensdag 1 augustus 2012

De omzet van de Belgische, eigenlijk Antwerpse, diamantsector bedraagt officieel zeshonderd miljard frank. Dat is een immens bedrag maar veel werkgelegenheid levert dat niet op, alhoewel de Hoge Raad voor Diamant dat graag wil doen geloven. De reden is simpel: de diamantslijperijen zijn al lang verdwenen uit ons land.

Wat de Hoge Raad voor Diamant zeker ontkent is dat de diamantsector meer en meer een uitgelezen plek blijkt voor fiscale fraude en, erger nog, voor het witwassen van crimineel geld. Toch is er wel degelijk wat aan de hand.

Zo is er al midden de jaren tachtig de ophefmakende fiscale fraude bij het wisselkantoor Kirschen & Co dat zich vooral bezig houdt met diamanthandel.

Eind 1996 verklaart de Antwerpse diamantair en drugshandelaar Foead Abbas op het drugsproces tegen de octopus-bende in Nederland dat hij via de Antwerpse Max Fischer bank een klein miljard frank heeft witgewassen.

In januari 1997 start een gerechtelijk onderzoek naar diamantfraude bij de Antwerpse diamantgroothandel Golden Ada Belgium voor naar schatting vijf tot acht miljard frank.

De Max Fischer bank gaat op 9 januari 1997 frauduleus failliet, het is een bank die het vrijwel volledig moet hebben van diamantairs. Er is geknoeid met de boekhouding, de balansen zijn vervalst en er komen drieduizend anonieme rekeningen boven water.

Drie personeelsleden van de Antwerpse State Bank of India worden aangehouden op 13 mei 1997. Ze zijn verdacht van het witwassen van geld en van valsheid in geschrifte. En de bank is verdacht van het organiseren van back to back-leningen, dat is een techniek om zwart geld wit te wassen.

Op 2 juni 1997 zijn er huiszoekingen in de woningen en de kantoren van drie diamanthandelaars. Vervolgens worden ze alle drie aangehouden. Ze worden beschuldigd van bedrieglijke bankbreuk, valsheid in geschrifte, ontduiken van belastingen en heling. Dit is een uitloper van het faillissement van de Max Fischer bank. Het parket vermoedt dat hun witwaspraktijken en het onttrekken van activa dat faillissement hebben bespoedigd.

Later in die maand juni volgen er nog huiszoekingen en aanhoudingen in de diamantsector. Opnieuw verdwijnen drie diamantairs achter de tralies, verdacht van een fictieve diamant-export om hun zwarte omzet te camoufleren. Ze zijn verdacht van schriftvervalsing, belastingontduiking en witwassen. Ook een expert van Economische Zaken wordt aangehouden. Hij wordt verdacht van passieve corruptie.

De Antwerpse diamantwereld begint langzaamaan te beseffen dat de bestrijding van witwaspraktijken niet alleen in andere economische sectoren moet en dat zelfs de combinatie van diamant en België niet meer de zekerheid biedt dat zowat alles wordt gedoogd. Stilaan wordt ook toegegeven dat de sector gevoelig is voor criminele witwaspraktijken. Of de diamantsector erin kan slagen om een 'propere' bedrijvigheid te worden valt af te wachten.


zie ook fiscale fraude, Golden Ada Belgium, Kirschen & Co, Max Fisher bank, octopus-bende, State Bank of India

uit het boek Barrez Dirk, Het land van de 1000 schandalen. Encyclopedie van een kwarteeuw affaires, Globe, 1997, 384 p. (geactualiseerde franstalige versie in 1998)

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

3 reacties

 • door Le grand guignol op dinsdag 10 januari 2012

  Ik vermoed dat een omzet van "600 miljard frank" (ca. €14,8 miljard) slaat op de jaren 1997-98 (cf. publicatie van het boek van Dirk Barrez)!?

 • door jan v op vrijdag 13 januari 2012

  Het Goddelijk Monster is terug (van NIET weggeweest)! Wat stelt de fiscale en juridische strijd tegen de diamant-fraude voor? Was het niet Liégeois die een tijd geleden de zware middelen wou bovenhalen tegen de 'kleine criminaliteit'? of tegen de 'Bulgaarsche' e.a. mafia? namelijk die maffia die niet langs de 'belgische' beurs passeert. Als gepensioneerd medewerker op 'de belastingen' in Antwerpen heb ik wel een en ander gezien en meegemaakt! Hoe lang kan dit systeem nog de schone schijn hooghouden?

  • door GVB op zaterdag 1 september 2012

   Bevoordeel buitenlandse grootverdieners; straf Belgische kleinverdieners. Daaruit bestaat het sadisme van de Belgische fiscus en het masochisme van de Belgische bevolking. Over het fiscaal regime van de diamanthandel zat ik allang te piekeren. De diamantslijperij is reeds decenniën verdwenen, en brengt dus praktisch geen tewerkstelling meer in België. De handel is reeds meer dan een eeuw in buitenlandse handen. De transacties geschieden met een handdruk, zonder geschreven contracten. En toch wordt die sector fiscaal beschermd.

   Het is hetzelfde fiscaal oud zeer waarbij een multinational in Belgie een Hollander van Putte of een Fransman van Lille allerlei fiscale voordelen kan bieden die het een Belgisch manager van Putte of Kortrijk niet mag bieden. Als resultaat is het veel goedkoper voor een multinational om buitenlandse managers in België aan te nemen en de Belgen slechts in te zetten voor klerikaal en laag betaald management werk.

   Dan heb je de nog steeds vermenigvuldigende Eurocratenmassa die praktisch geen belastingen betalen en tezelfdertijd de immobiliën van hoog belaste Belgen afsnoept in het Brusselse. Eurocraten zijn geen diplomaten. Ze leven hun hele carrière en vaak daarna nog in België. Zij zouden het voorbeeld moeten geven van Europese werkmobiliteit. Je verhuist naar een ander Euroland om te werken? Dan wordt je behandeld zoals de autochtonen. Amerikanen die vanuit California (5 uur vliegen) naar Washington komen werken voor hun senator of de federale overheid hebben geen enkel belastingsvoordeel. Noppes. Waarom Eurocraten wel? Wanneer gaat de Belg zijn eigen belangen verdedigen?

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties