Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Meldpunt illegaliteit na dag plat

Een stortvloed van onzinmeldingen legde de VB-webstek 'Meldpunt Illegaliteit' plat nadat die nog geen dag online was.
dinsdag 10 april 2012

Dezelfde dag dat Filip Dewinter het 'Meldpunt Illegaliteit' van het Vlaams Belang aankondigde in de pers beet het initiatief al in het zand.

In de loop van de namidag was de webstek reeds even onbereikbaar omdat de beschikbare bandbreedte werd overschreden.

Rond 21u00 's avonds verschenen de berichten "Fout bij het maken van de databaseconnectie" en "Website onbereikbaar" wanneer er naar de site werd gesurft.

Eerder op dinsdag was op Facebook de oproep verschenen om de webstek te overladen met meldingen over de illegaliteit van de site zelf.

Honderden burgers bestookten vervolgens de webstek met meldingen die de spot dreven met het initiatief en het Vlaams Belang.

De webmaster van het VB trachtte de toeloop in te tomen en de actie te ontmoedigen door het meldingsformulier te voorzien van een captcha, een onderwerpregel toe te voegen en alle velden verplicht te maken. Dit kon echter niet baten.

We vernamen dat er meldingen bij waren van enkele honderdduizenden woorden lang. Zulke brokken tekst zijn makkelijk te produceren in het tekstverwerkingsprogramma Word met functies als =rand() of =lorem().

Uiteindelijk begaf de database van de site het onder de druk van het protest.

PR-gewijs moet het resultaat van deze protestactie een opdoffer zijn voor Dewinter en het Vlaams Belang na de ruime nationale en internationale persaandacht die het meldpunt kreeg.

Update

Dinsdagnacht kwam de site weer online. Het invulformulier is wel verdwenen. Wie een melding wil doen, moet nu een mailtje sturen naar info@meldpuntillegaliteit.be. Benieuwd hoelang de site nu online zal blijven.

Volgens VB'er Dewinter is het allemaal de schuld van DeWereldMorgen.be. Vanmorgen postte hij dit op Twitter:

De #ABVV website 'De Wereld Morgen' heeft geprobeerd via DDOS-aanval #meldpuntillegaliteit.be plat te leggen. Niet gelukt! Terug online....

— Filip Dewinter (@FDW_VB) April 11, 2012


 

Een voorbeeld van de onzin die de site te verwerken kreeg:

DeWereldMorgen.be

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

25 reacties

 • door Dre Wolput op dinsdag 10 april 2012

  Mooi zo, de missie is gelukt. Anderzijds geloof ik niet dat dit een opdoffer is voor het VB, Dietrich. Zij hebben de beoogde publiciteit ruimschoots gekregen. Nationaal èn internationaal. Zij hadden ongetwijfeld ook ingecalculeerd, dat via een sociale netwerksite als FB er een oproep tot boycot zou komen. En net dat zullen zij de volgende dagen gebruiken om het on-democratische karakter van deze boycot aan te klagen. En de pers...zij zullen alweer slaafs volgens.

 • door johan op dinsdag 10 april 2012

  blijven melden:

  het is een kleine klik voor de mens, maar een wereld van verschil voor de mensheid

 • door sebastiaan Bouckaert op woensdag 11 april 2012

  ...en overmorgen, alle dagen erna. Tot hij offline is.

  Zie ook onze Facebook pagina:

  https://www.facebook.com/groups/LastvanDewinter/

 • door Sandra Fierens op woensdag 11 april 2012

  Allez mijn nicht wou juist nen illegale bruine flip in de winter aangeven die naar Namibië moet worden geholocaustiseerd. Dekke. Weg met de winter en welkom zomer!

 • door Damhert op woensdag 11 april 2012

  Vanwege het succes van de protestactie hebben ze hun website aangepast. Vanaf nu moet je e-mailen naar: info@meldpuntillegaliteit.be.

  Nu ik eraan denk, ik moet nog wat e-mailadressen aanmaken.

 • door L.V. op woensdag 11 april 2012

  Ding zag er ook echt wel schamel ineengestoken uit. niet eens de basis veiligheidsregels gehanteerd (hoezo maximum characters in an text field) durf te wedden als iemand zich er ee uurtje aanzet en wat sql-injections probeert via hun invoerveldjes (of de url zelfs) ze die DB gewoon kunnen hijacken. verander dan het woord Mohammed door Philip ofzo...

  • door Polle1976 op woensdag 11 april 2012

   Toch iemand die het opgemerkt heeft: het feit dat die site zo pover in mekaar stak en zo makkelijk plat te leggen bleek, zegt genoeg: het was De Winter om de publiciteit te doen. Het verzamelen van gegevens en de opvolging ervan zou hen extra werk opgeleverd hebben, nu zijn ze zonder veel moeite eindelijk nog eens voorpagina nieuws geweest en kunnen ze in de slachtoffer rol kruipen.

   • door svdl op woensdag 11 april 2012

    U geeft Dewinter te veel rekenschap voor zijn intellectuele capaciteiten op dat vlak. Gewoon plat op de buik gegaan...

 • door Alice Holemans op woensdag 11 april 2012

  Ligt het plat? Goed, laten plat liggen zou ik zo zeggen!

 • door Paul VdP op woensdag 11 april 2012

  Ondertussen zijn die mensen over wie het gaat ook niet geholpen natuurlijk. Niet door het VB maar ook niet door de overheid...

 • door Daniel Deblaere op woensdag 11 april 2012

  Leve de vrije meningsuiting!

  Het voorbeeld dat jullie publiceren, getuigt van een bekrompenheid en gefrustreerdheid zonder weerga!

  • door Damhert op woensdag 11 april 2012

   Dat is het nu net. De website ging plat doordat zoveel burgers nu net gebruik maakten van dat recht op vrije meningsuiting. U moet daar niet zo verkrampt op reageren. Integendeel, u zou dit horen toe te juichen. Indien u werkelijk wat geeft omtrent dat recht, natuurlijk.

   • door Daniel Deblaere op woensdag 11 april 2012

    Dit is juist een enthousiaste reactie ! Cfr ook andere bijdrage op deze webstek. Vrije meningsuiting is een basiswaarde van de democratie (ook als die geuit wordt door debielen, gefrustreerden, mensen met oogkleppen, enz...) Daarom: leve de vrije meningsuiting!

 • door Daniel Deblaere op woensdag 11 april 2012

  Maar één ding is zeker: het Vlaams Belang heeft haar doel meer dan bereikt! Met het opzetten van deze campagne had deze partij slechts één doel voor ogen: de problematiek rond illegaliteit bovenaan de politieke agenda plaatsen. Het internet puilt momenteel uit van nieuwsberichten over de start van de nieuwe webstek van het Vlaams Belang. Tegenstanders (t)rollen over elkaar om de webstek te kunnen veroordelen. Met andere woorden, de lancering, en daarbij uiteraard het Vlaams Belang, is hot news! Terwijl het voetvolk van de liberale- en linkervleugel van de maatschappij moord en brand schreeuwt, zitten de politici die moeten verantwoorden waarom er momenteel zoveel illegalen in ons land verblijven met de handen in de haren. Zij worden nu gedwongen om hun beleid te toetsen aan de werkelijkheid. Hoe meer zij de komende weken en maanden in de fout gaan, hoe meer het Vlaams Belang gelijk zal krijgen met de lancering van een meldpunt voor illegaliteit. Wie dacht dat het Vlaams Belang de moed en de mensen heeft om zich 24/24, 7/7 bezig te houden met het noteren en verzamelen van meldingen is er aan voor de moeite. En dat is ook net de essentie van het hele opzet. Loopt een maatschappelijk thema uit de hand, dan poogt het Vlaams Belang als oppositiepartij dat thema onder de aandacht te brengen en als het even kan de beleidsmakers te dwingen iets aan hun falend beleid te doen. Ook met dit thema. Laat links dus maar woelen en roepen, het Vlaams Belang heeft meer bereikt dan het zelf in feite wilde of wenste. Hieronder de uitzending van Pauw & Witteman waarin Dewinter het meldpunt uit de doeken mocht doen: http://media.vara.nl/player.php?id=91575

  • door L.V. op woensdag 11 april 2012

   Het Asielvraagstuk is veel ingewikkelder dan de extremen langs beide zijden proberen voor te doen. Het is geen verhaal van "schandpalen en brandstapels (digitale of andere)" en het is evenzeer geen verhaal van "ocharme al die dutskes (zoals met die hongerstakers)" Ik kan er van rotten dat partijen van beide uiteinden van het spectrum dan ook proberen het fragiele debat (dat op dit moment toch een beetje gaande is) hierrond te forceren.

   Ik denk niet dat het Vlaams Belang nu haar doel bereikt heeft, als ze iets bereikt heeft is aan te tonen dat ze na al die jaren van consequent falen (eerst inhoudelijk, nu ook mathematisch) niets heeft bijgeleerd, waar zij weer denken dat ze resultaat boeken met shockterapie worden ze peiling-gewijs opgevreten door allerhande partijen, zelfs groen... Arm Vlaams B(el)ang Blok.

 • door aronjaco op woensdag 11 april 2012

  Wel , iki vind heel die heisa rond dat onderwerp heel goed. Zo kan De Block en al die andere politiekers er eens op gewezen worden wat er werkelijk leeft in ons landje, en dat is niet wat nu gebeurt bv. met de hongerstakers ( topje van de ijsberg). De Winter heeft eigenlijk de democratie een positief zetje gegeven. Doe zo voort De Winter, giet maar olie op het vuur, want doodzwijgen van dergelijke problemen brengt toch helemaal geen aarde aan de dijk.De Winter , ik moedig u aan om verder te gaan op de ingeslagen weg, schep een allesvernielend monster wat de zgn. illegalen betreft, zo zal de publieke opinie voor eens en voor altijd weten dat gij en dat waar ge voor staat , absoluut geen keuze is ; uitzondering maak ik hier voor de uiterst radicalen" die bereid zijn om alle vreemdelingen op de brandstapel te zetten.

 • door Bram op woensdag 11 april 2012

  Ontkent DeWereldMorgen.be Dewinters beschuldiging of verliest het elke journalistieke geloofwaardigheid?

  • door christophe op woensdag 11 april 2012

   Misschien moet u gewoon eens de moeite doen om het artikel te lezen. Daarin wordt beschreven hoe er op sociale media spontaan meldacties ontstonden. De site ging plat door een overload aan onzinmeldingen. Niet één of andere gerichte hoogtechnologische aanval. En op die onzin dat wij abvv-site zijn, ga ik niet eens antwoorden.

  • door han op woensdag 11 april 2012

   De Winters beschuldigingen serieus nemen, dat zou pas problemen opleveren inzake journalistieke geloofwaardigheid.

 • door Christiaan op woensdag 11 april 2012

  Beste Dietrich, Misschien wist je dit al, maar: ofwel vernoemen de mainstream kranten hun bronnen niet correct ofwel heeft Belga jouw bericht (voor een groot deel) letterlijk overgenomen ofwel vice versa.

  http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/1421480/2012/04/11/Meldpunt-Vlaams-Belang-plat-na-onzinmeldingen.dhtml

  http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20120410_193&word=meldpunt

  http://www.hln.be/hln/nl/957/Belgie/article/detail/1421480/2012/04/11/Meldpunt-Vlaams-Belang-plat-na-onzinmeldingen.dhtml

  Aangezien dit een onafhankelijke nieuwssite is, vroeg ik me toch even af welke optie de juiste is :-)

  • door Damhert op donderdag 12 april 2012

   De Standaard is echter de enige nieuwssite die DWM vermeldde.

 • door Félicien Manon op donderdag 12 april 2012

  Bazen uit de glastuinbouw, pluimveesector, fruitteelt, horeca, schoonmaak, bouw, vrachtvervoer, bewaking, huishoudelijk werk enz, legden de VB-webstek 'Meldpunt Illegaliteit' plat nadat die nog geen dag online was. De overgrote meerderheid van de vermeldingen hadden als inhoud " zwarte Fluppe gij zij goe zot, want gij maakt ons zwarte commerce kapot".

  • door svdl op donderdag 12 april 2012

   Félicien, last van hallicunaties? Of wilde je met een beeldspraak ergens een punt (of mening) proberen te maken, dat er niet schijnt uit te komen (nog niet op zelfs enig oppervlakkig niveau)

   • door Polle1976 op vrijdag 13 april 2012

    Ik denk nochtans dat haar punt duidelijk is: er zijn nog andere 'partijen' gebaat met het blokkeren van dit initiatief van het Blok, en dat zijn partijen met minder goede bedoelingen dan DWM.

 • door Anon op vrijdag 13 april 2012

  Ik vraag me natuurlijk af hoe een website een DDOS aanval uitvoert... Ik vraag me evenzeer af wat het spammen van een invulformulier te maken heeft met een DDOS aanval...

  Soit, 't is een goede zaak!

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties