Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu

Zwarte jongen doodgeschoten omdat hij een kap droeg

De dood van de 17-jarige zwarte jongen Trayvon Martin beroert de gemoederen in de VS. Hij werd door een burgerwacht doodgeschoten omdat hij een trui met een kap droeg. De dader loopt nog altijd vrij rond. “Als ik een zoon had, zou hij er uitzien als Trayvon”, zei Obama vrijdag.
zaterdag 24 maart 2012

Op de laatste zondagavond van februari was Trayvon Martin op bezoek bij zijn vader in Sanford, Florida. Hij keek er naar de jaarlijkse NBA All Star Game. Tijdens de rust ging hij een blikje frisdrank en wat snoep kopen in de winkel om de hoek. Hij droeg een trui met een kap (een hoodie).

Op de terugweg trok hij de aandacht van burgerwacht George Zimmerman, die meteen 911 belde om een “a real suspicious guy” te melden.

Trayvon Martin merkte dat hij achtervolgd wordt en vertelde dat aan zijn vriendin met wie hij aan het bellen was terwijl hij terug naar het huis van zijn vader stapte. Zijn vriendin raadde hem aan te rennen wat hij uiteindelijk ook doet.

Zimmerman ging hem achterna, haalde hem in en wierp zich op de jongen. Ze rolden over de grond en even later klonk een schot. Trayvon Martin lag dood op straat.

De burgerwacht vertelde de politie dat hij schoot uit zelfverdediging. Hij had ook een vergunning om een wapen te dragen.

Dankzij de zeer lakse wapenwetten van Florida loopt de schutter nog altijd op vrije voeten. Onder toenmalig gouverneur Jeb Bush (broer van George W.) kwam er in 2005 een zeer verregaande 'stand your ground' wet. Critici noemen dat een 'licence to kill'. Inwoners van Florida mogen hun wapen gebruiken telkens ze zich bedreigd voelen. Ze moeten niet eens bewijzen dat ze geprobeerd hebben te ontkomen aan het gevaar, zoals dat wel in andere staten het geval is.

Hoewel de politie de gsm van het slachtoffer in beslag nam, deed niemand moeite om zijn familie in te lichten. Hij werd anoniem naar een lijkenhuis gebracht.

Het duurde een tijd voor de nationale media enige aandacht besteedde aan de zaak. Dat gebeurde uiteindelijk toch onder meer dankzij de Huffington Post en beroemdheden als Russell Simmons die de dood van Martin aanklaagden op Twitter.

Er was ook een petitie en de openbaar aanklager van Sanford kreeg meer dan 100.000 mails van gechoqueerde burgers die een vervolging van Zimmerman eisten.

Obama

Pas deze week schoot het ministerie van Justitie in gang. Er komt een federaal onderzoek naar de dood van Trayvon Martin.

Vrijdag sprak ook president Obama voor het eerst over de zaak en hij toonde zich meteen nog eens 'the great communicator'. “Als ik een zoon had, zou hij er uitzien als Trayvon”, zei Obama, vader van twee dochters. Obama riep iedereen op om eens diep in de eigen ziel te kijken en zich af te vragen hoe zoiets kan gebeuren.

De voorbije week waren er op verschillende plaatsen acties waarbij betogers op straat kwamen met een kap over het hoofd. Vrijdagnamiddag publiceerde basketbalster LeBron James op Twitter een foto waar hij en zijn teamgenoten van Miami Heat te zien zijn met teneergeslagen blikken en een kap diep over het hoofd.

De oproep van Zimmerman:

listen to ‘George Zimmerman call to police’ on Audioboo

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

5 reacties

 • door petrel41 op zaterdag 24 maart 2012
 • door Wilfried op maandag 26 maart 2012

  In het land van vrijheid krijg je een (echt) wapen kado bij aankoop van twee pakjes rijst of suiker in je warenhuis. Voor kogels moet je de winkel ernaast zijn. Iedereen heeft daar een kalashnikov of M47 achter de voordeur staan. Scholen zijn inmiddels gewapende burchten geworden, die hun "bescherming" afkopen van jongeren die s'nachts moeten werken in jobs van 2 dollar per uur. Volgens Tea Party leden, zal het "verwijderen" van "onfantsoenlijke jongeren" de economie en het welzijn van de burgers bevorderen, en zullen er alleen nog maar "gelovigen" overblijven. Rick Santorum al bezig gehoord?

 • door Félicien Manon op dinsdag 27 maart 2012

  Pas deze week schoot het ministerie van Justitie in gang. Er komt een federaal onderzoek naar de dood van Trayvon Martin? Wat een schijnheilige bende bleekscheten met gespleten tongen zijn die blanke Amerikaanse schietgrage hillbilly's toch.

 • door Félicien Manon op dinsdag 27 maart 2012

  Wie herinnert zich nog? Amerikaanse rechters geven strenge straffen voor geld Redactie HLN.BE 13/02/09 - 17u04 Twee detentiecentra, gerund door PA Child Care, betaalden de rechters om de kinderen bij hen te plaatsen. Twee rechters uit het Amerikaanse Pennsylvania hebben toegegeven dat ze in periode tussen 2003 en 2006 meer dan 2,6 miljoen dollar (ruim 2 miljoen euro) hebben aangenomen om enkele honderden jongeren lange straffen te geven. Rechters Mark Ciavarella en Michael Conahan, verbonden aan Court of Common Pleas in Luzerne County, pleitten beide schuldig aan omkoping door een privé-detentiecentrum voor jongeren in Pennsylvania. Kleine misdrijven De detentiecentra in Amerika krijgen geld van de overheid om de kosten te kunnen bekostigen. Dus hoe meer jongeren er in de centra geplaatst werden, hoe meer geld er in het laatje kwam. De jongeren die door Ciavarella werden berecht, waren meestal schuldig aan enkele kleine misdrijven die normaal geklasseerd zouden worden. Zo werd een zeventienjarige jongen drie maanden opgesloten voor een winkeldiefstal. Andere jongeren werden opgesloten omdat ze op het schoolplein gevochten hadden. Normaal krijgen jongeren daarvoor alleen een verwittiging. Gevangenisstraf Volgens de Amerikaanse grondwet heeft elke jongere die voor de jeugdrechter verschijnt ook recht op een advocaat. Maar als ze voor Ciavarella verschenen, werd hen verteld dat ze die niet nodig hadden omdat het om kleine inbreuken ging. Men denkt dat ongeveer 5.000 jongeren het slachtoffer werden van de omkooppraktijken van de twee rechters en dus onnodig voor lange tijd de centra ingingen. Er zal ook gevraagd worden om een financiële schadevergoeding voor de slachtoffers. De beide rechters werden uit hun rechten ontzegd en ze riskeren een gevangenisstraf van zeven jaar. (reuters/ka

  • door Stein op dinsdag 27 maart 2012

   Dat is schokkerend ja.

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties