LeBron James en zijn teamgenoten van Miami Heat
Verslag, Nieuws, Wereld, Trayvon martin -

Zwarte jongen doodgeschoten omdat hij een kap droeg

De dood van de 17-jarige zwarte jongen Trayvon Martin beroert de gemoederen in de VS. Hij werd door een burgerwacht doodgeschoten omdat hij een trui met een kap droeg. De dader loopt nog altijd vrij rond. “Als ik een zoon had, zou hij er uitzien als Trayvon”, zei Obama vrijdag.

zaterdag 24 maart 2012 12:26
Spread the love

Op de laatste zondagavond van februari was Trayvon Martin op bezoek bij zijn vader in Sanford, Florida. Hij keek er naar de jaarlijkse NBA All Star Game. Tijdens de rust ging hij een blikje frisdrank en wat snoep kopen in de winkel om de hoek. Hij droeg een trui met een kap (een hoodie).

Op de terugweg trok hij de aandacht van burgerwacht George Zimmerman, die meteen 911 belde om een “a real suspicious guy” te melden.

Trayvon Martin merkte dat hij achtervolgd wordt en vertelde dat aan zijn vriendin met wie hij aan het bellen was terwijl hij terug naar het huis van zijn vader stapte. Zijn vriendin raadde hem aan te rennen wat hij uiteindelijk ook doet.

Zimmerman ging hem achterna, haalde hem in en wierp zich op de jongen. Ze rolden over de grond en even later klonk een schot. Trayvon Martin lag dood op straat.

De burgerwacht vertelde de politie dat hij schoot uit zelfverdediging. Hij had ook een vergunning om een wapen te dragen.

Dankzij de zeer lakse wapenwetten van Florida loopt de schutter nog altijd op vrije voeten. Onder toenmalig gouverneur Jeb Bush (broer van George W.) kwam er in 2005 een zeer verregaande ‘stand your ground’ wet. Critici noemen dat een ‘licence to kill’. Inwoners van Florida mogen hun wapen gebruiken telkens ze zich bedreigd voelen. Ze moeten niet eens bewijzen dat ze geprobeerd hebben te ontkomen aan het gevaar, zoals dat wel in andere staten het geval is.

Hoewel de politie de gsm van het slachtoffer in beslag nam, deed niemand moeite om zijn familie in te lichten. Hij werd anoniem naar een lijkenhuis gebracht.

Het duurde een tijd voor de nationale media enige aandacht besteedde aan de zaak. Dat gebeurde uiteindelijk toch onder meer dankzij de Huffington Post en beroemdheden als Russell Simmons die de dood van Martin aanklaagden op Twitter.

Er was ook een petitie en de openbaar aanklager van Sanford kreeg meer dan 100.000 mails van gechoqueerde burgers die een vervolging van Zimmerman eisten.

Obama

Pas deze week schoot het ministerie van Justitie in gang. Er komt een federaal onderzoek naar de dood van Trayvon Martin.

Vrijdag sprak ook president Obama voor het eerst over de zaak en hij toonde zich meteen nog eens ‘the great communicator’. “Als ik een zoon had, zou hij er uitzien als Trayvon”, zei Obama, vader van twee dochters. Obama riep iedereen op om eens diep in de eigen ziel te kijken en zich af te vragen hoe zoiets kan gebeuren.

De voorbije week waren er op verschillende plaatsen acties waarbij betogers op straat kwamen met een kap over het hoofd. Vrijdagnamiddag publiceerde basketbalster LeBron James op Twitter een foto waar hij en zijn teamgenoten van Miami Heat te zien zijn met teneergeslagen blikken en een kap diep over het hoofd.

De oproep van Zimmerman:

listen to ‘George Zimmerman call to police’ on Audioboo

take down
the paywall
steun ons nu!