Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Syrië: systematische foltering in gevangenissen neemt ongeziene dimensies aan

Terwijl de internationale gemeenschap aan de zijlijn toekijkt, neemt de repressie in Syrië gruwelijke vormen aan. Een nieuw rapport van Amnesty International toont aan dat de Syrische veiligheidstroepen steeds vaker een beroep doen op foltering en mishandeling om opposanten het zwijgen op te leggen. Dit zijn duidelijke misdaden tegen de mensheid, vindt de mensenrechtenorganisatie.
woensdag 14 maart 2012


In het nieuwste Amnesty-rapport 'I wanted to die: Syria's torture survivors speak out' komen Syrische burgers aan het woord. Op basis van hun getuigenissen documenteert het rapport niet minder dan 31 gebruikte foltermethoden van veiligheidstroepen, het leger en de pro-Assad 'shabiha'-militie.

Op zich zijn de gebruikte folterpraktijken niet nieuw. Het aantal Syriërs daarentegen die deze praktijken ondergingen, rees het afgelopen jaar tot ongeziene dimensies. Het doet denken aan de donkere jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw in Syrië.

Tegenstanders van het regime vernederen

De slachtoffers zijn hoofdzakelijk tegenstanders van het huidige regime. Hun getuigenissen geven een verontrustend inzicht in het detentiesysteem dat er vooral op gericht is om hen te vernederen, schrik aan te jagen en de mond te snoeren.

Amnesty ziet een duidelijk patroon in de foltering en mishandeling van gevangenen in de Syrische detentiecentra. Zo begint het geweld reeds bij de arrestatie. Bij aankomst in het detentiecentrum worden de gevangenen vervolgens geslagen met houten stokken, zwepen en geweerkolven. Nieuwe geïnterneerden moeten vaak, slechts gekleed in ondergoed, tot 24 uur buiten staan.

Het grootste risico op foltering en mishandeling lopen de gevangenen tijdens de ondervragingen. Getuigen vertelden onderzoekers van Amnesty dat ze in onnatuurlijke houdingen werden opgehangen en geslagen. Ook foltering met elektroshocks via elektrische kabels of elektroshockwapens blijkt wijdverspreid. Het afgelopen jaar werden ook steeds meer gevangenen onderworpen aan seksueel geweld.

Mensenrechtenschendingen gepleegd met medeweten van Syrische autoriteiten

'Tareq' vertelde Amnesty-onderzoekers dat hij tijdens zijn ondervraging gedwongen werd om de verkrachting van een andere gevangene 'Khalid' te bekijken. Hij getuigt: "Ze trokken zijn broek af waardoor duidelijk werd dat Khalid reeds gewond was aan zijn linkerbovenbeen. Een functionaris verkrachtte hem tegen de muur. Khalid schreeuwde het uit, terwijl hij met zijn hoofd tegen de muur sloeg."

Alle afdelingen van de Syrische veiligheidstroepen maken zich schuldig aan deze praktijken. De mensenrechtenschendingen worden gepleegd met medeweten en toestemming van de Syrische autoriteiten. Amnesty International richt zich dan ook tot het Syrische regime met duidelijke eisen.

"Amnesty International vraagt de Syrische autoriteiten om onmiddellijk een einde te maken aan het buitensporig geweld tegenover de burgerbevolking, om vreedzaam protest toe te laten en humanitaire en mensenrechtenorganisaties ongehinderd toegang te verlenen. De Syrische regering moet een einde maken aan willekeurige aanhoudingen en geheime detentie van gewetensgevangenen die vaak gepaard gaan met foltering en mensonterende behandeling", zegt Amnesty International.

Wapenembargo

Aan de internationale gemeenschap vraagt de mensenrechtenorganisatie om een wapenembargo in te stellen, de buitenlandse bezittingen van president Bashar al-Assad en de hoofdverantwoordelijken van het regime te bevriezen en de gepleegde wandaden door te verwijzen naar het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

Om deze eisen kracht bij te zetten, voert Amnesty International actie op donderdag 15 maart, precies één jaar na de start van de opstanden in Syrië. De actie, die solidariteit wil betuigen aan de duizenden slachtoffers, vindt plaats voor de Syrische ambassade aan de Franklin Rooseveltlaan in Brussel. Zowel de directeurs van de respectievelijke Vlaamse en Franstalige sectie van Amnesty International in België, als Sophie Aujean, specialiste in verband met Syrië, zullen aanwezig zijn.

Karen Moeskops

Karen Moeskops is directeur van Amnesty International Vlaanderen vzw.


Het nieuwste rapport van Amnesty International 'I wanted to die: Syria's torture survivors speak out' is gebaseerd op getuigenissen van tientallen Syriërs die naar Jordanië gevlucht zijn. Daarbij waren 25 mensen die aangaven gefolterd of mishandeld te zijn in detentiecentra. Het rapport bevat getuigenissen van 19 van deze overlevenden. De meerderheid van de vermelde misdaden werden gepleegd in Dera, Rif Dimashq, Hama, Homs, Latakia, al-Suwayda en Tartus.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

5 reacties

 • door MM op woensdag 14 maart 2012

  Beste mevrouw Moeskops,

  Ik ben nog altijd aan het wachten op het rapport van AI mbt de brutale mensenrechtenschendingen door de milities van het NTC in Libie of de menselijke catastrofe door de bombardementen van de NAVO in datzelfde land. Ik ben bovendien ook nog aan het wachten op het rapport van AI naar aanleiding van de moorden en andere wreedheden op Alawieten, Christenen en Sunnitische Syriers door de-meestal Tawkfiristische- milities van het 'Vrije Syrische leger'. Of de rechtzettingen in de pers van AI naar aanleidng van het verspreiden van de propaganda rond de 'zwarte huurlingen' van Kadhaffi of de 'luchtbombardementen op de burgerbevolking' in Libie, die stuk voor stuk vals bleken te zijn. Waarom krijgen die zaken niet dezelfde ruchtbaarheid door AI als het boven vermelde rapport? Schrijft AI zich zo niet (ongewild) in in de propagandaoorlog die door de VS, de EU en de Golfstaten wordt gevoerd om de huidige Syrische regering militair omver te werpen, door maar een zijde van het verhaal te brengen? Ik wil zeker de martelingen niet per definitie ontkennen die vermeld worden. Maar heeft AI de moeite gedaan om de geloofwaardigheid van de 'getuigen' na te gaan? Is er forensisch en medisch onderzoek gebeurd? Het zou niet de eerste keer zijn dat mensen die nauw verwant zijn met de oppositie bepaalde berichten de wereld insturen die achteraf vals, overdreven of 'gespind' bleken te zijn.

  Bronnen voor een mogelijks evenwichtiger beeld:

  http://www.mondialisation.ca/index.php?context=va&aid=29746&fb_source=message http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=29025 http://www.prisonplanet.com/syria-danny-caught-staging-cnn-war-propaganda-stunt.html http://www.youtube.com/watch?v=acEedYLMZLc&context=C416c233ADvjVQa1PpcFMaSuiHMOcMdYsMD20RUGl0REY8G7b55f4= http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=26351 http://counterpsyops.com/2012/03/08/leaked-email-pentagon-admits-plan-to-direct-terror-attacks-inside-syria/

 • door froels op donderdag 15 maart 2012

  Wat ik vreemd vind, is dat de personen in Jordanië die zeggen gemarteld te zijn, zo maar vrijgelaten werden door hun beulen. Precies alsof "het regime" samenwerkt met Amnesty om een aanklacht te kunnen schrijven! Dat klopt natuurlijk niet. Amnesty eist steeds meer sancties tegen de regering-Assad (waar ook de Syrische bevolking slachtoffer van is), maar niet tegen de gewapende rebellen (die we in vele youtube en andere films aanvallen zien uitvoeren). Hoe kan er nu een oplossing komen zolang de opstandelingen verder gaan met het leger, overheidsgebouwen, olieleidingen...te beschieten en op te blazen? De achtergrond is dat de buitenlandse verdedigers van de opstandelingen (VS, UK...) het regime-Assad willen vernietigen: daar is het om begonnen. En nu willen die regering en leger niet vertrekken zonder slag of stoot...

 • door dan op donderdag 15 maart 2012

  "De achtergrond is dat de buitenlandse verdedigers van de opstandelingen (VS, UK...) het regime-Assad willen vernietigen: daar is het om begonnen. En nu willen die regering en leger niet vertrekken zonder slag of stoot..." lees ik hier... Eventjes 3 woordjes veranderen en dan krijg je dit: "De achtergrond is dat de buitenlandse verdedigers van de opstandelingen (China, Rusland...) het regime-Thieu willen vernietigen: daar is het om begonnen. En nu willen die regering en leger niet vertrekken zonder slag of stoot..." Dit was voor een groot deel van de Vietnamberichtgeving de vertrekbasis... ook toen al vond ik dit geen analyse omdat het niet de minste rekening hield met de tegenstellingen in Vietnam zelf...

  • door MM op donderdag 15 maart 2012

   Beste Dan,

   Ik denk dat niemend de tegenstellingen ontkent of het democratisch deficit in Syrie. Maar waar wel een probleem rijst is wanneer die tegenstellingen gemanipuleerd en op de spits gedreven worden door buitenlandse machten met de bedoeling een agenda te implementeren en die politieke krachten aan de macht te brengen die niks van doen hebben met de fundamentele belangen van de brede lagen van de Syrische bevolking.

   Groeten

   • door dan op donderdag 15 maart 2012

    Beste MM,

    (Of nogmaals dezelfde oefening voor diegenen die het wel willen begrijpen....) "Ik denk dat niemand de tegenstellingen ontkent of het democratisch deficit in Zuid-Vietnam. Maar waar wel een probleem rijst is wanneer die tegenstellingen gemanipuleerd en op de spits gedreven worden door buitenlandse machten met de bedoeling een agenda te implementeren en die politieke krachten aan de macht te brengen die niks van doen hebben met de fundamentele belangen van de brede lagen van de Zuidvietnamese bevolking. Groeten"

   Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties